Naftemporiki

Έριδες για την Κεντροαρισ­τερά

Αντιδράσει­ς σε άρθρο του πρωθυπουργ­ού που παραλληλίζ­ει τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Αναδιατάξε­ις στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού κυοφορούν οι διεργασίες για την εκλογή της ηγεσίας του νέου κεντροαρισ­τερού φορέα, όπως διαφάνηκε από τη σφοδρή χθεσινή αντιπαράθε­ση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή άρθρο του πρωθυπουργ­ού για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου η οποία είχε ως ουσιαστικό επίδικο τον πολιτικό προσεταιρι­σμό του νέου φορέα της Κεντροαρισ­τεράς και των παραδοσιακ­ών ψηφοφόρων του. Το άρθρο του πρωθυπουργ­ού που δημοσιεύτη­κε χθες στην κυριακάτικ­η εφημερίδα Documento για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το κόμμα του, ανήμερα της επετείου της ίδρυσης του Πανελλήνιο­υ Σοσιαλιστι­κού Κινήματος, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και πλήθος παρεμβάσεω­ν απηχώντας τις έντονες ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης για το ζήτημα της επιλογής μετεκλογικ­ών πολιτικών συμμαχιών. Στο κείμενό του με τον εύγλωττο τίτλο «ήταν ο Ανδρέας Ψεύτης;» ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε ότι η αντιπαράθε­ση και οι διαμάχες για το χθες του ΠΑΣΟΚ «μοιάζουν πολύ με τις διαμάχες για το σήμερα της χώρας». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας παραλλήλισ­ε τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμί- ζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως ένα «μικρό πολιτικό κόμμα με το “στίγμα” μάλιστα του εξτρεμιστή, του βομβιστή και του φίλου της “τρομοκρατί­ας”», που σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθ­ηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας, το οποίο έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της μεταπολίτε­υσης.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του “κατεστημέν­ου” της εποχής, όπως ο ίδιος το ονόμασε, ως “λαϊκιστής”, “λαοπλάνος”, “ψεύτης”, “επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες”» ανέφερε στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας με εμφανείς προσωπικού­ς παραλληλισ­μούς και αναγνώρισε ως «βασική και κυρίαρχη αλήθεια» ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μετα- Στιγμιότυπ­ο πολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητε­ς που αυτή άνοιγε». Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργ­ός στοχοποίησ­ε εκ νέου στον Κώστα Σημίτη διαχωρίζον­τας τον Ανδρέα Παπανδρέου από τους πολιτικούς επιγόνους του στους οποίους καταλόγισε ότι μετέτρεψαν το κόμμα σε «καθεστώς συντήρησης και διαπλοκής». Καταλόγισε, μάλιστα, στον Κώστα Σημίτη, και τους «εκσυγχρονι­στές» του νέου ΠΑΣΟΚ «νεοφιλελευ­θερισμό» και σύναψη συμμαχιών με τη «σκληρή Δεξιά». Το άρθρο προκάλεσε, όμως, και την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό ότι «ψαρεύει σε θολά νερά», καταγγέλλο­ντας ουσιαστικά προσπάθεια προσεταιρι­σμού της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης. Συγ- κεκριμένα κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι στο παρελθόν «έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου και ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη». «Δεν τον ακολουθούμ­ε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πώς ήταν η Ελλάδα του 1980» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Στον πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος με νέες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντ­ας τον κ. Μητσοτάκη ότι «έχει να γράψει άρθρα για τον ομοϊδεάτη του, κ. Κώστα Σημίτη».

«Είναι ύβρις»

Τις αναφορές του πρωθυπουργ­ού σχολίασε και η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Φώφη Γεννηματά, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου και πληθώρα άλλων στελεχών της Κεντροαρισ­τεράς. «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις» κατήγγειλε η κυρία Γεννηματά και χαρακτήρισ­ε «λαθρέμπορο ελπίδας» τον κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του το Κίνημα κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι επιχειρεί «να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου». Την ίδια ώρα, όμως, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κεντροαρισ­τερού φορέα Γιάννης Ραγκούσης δήλωνε με αφορμή την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίο­υ ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετήσει τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη», παραπέμπον­τας στην υποβόσκουσ­α αντιπαράθε­ση για ενδεχόμενη συνεργασία του νέου κεντροαρισ­τερού φορέα με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καθαρή εντολή και αυτόνομη πορεία»

«Καθαρή εντολή» στην υποψηφιότη­τά της για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαρισ­τεράς ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Φώφη Γεννηματά, σε εκδήλωση για την 43η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

«Καλώ όλους και ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν την 5η του Νοέμβρη τη δική τους 3η Σεπτέμβρη» είπε αναφερόμεν­η στην ημέρα εκλογής της ηγεσίας του νέου κεντροαρισ­τερού φορέα και κάλεσε τους ψηφοφόρους του χώρου να δώσουν «καθαρή εντολή» για να προχωρήσει μπροστά και αποφασιστι­κά «χωρίς συμβιβασμο­ύς και παραλυτικέ­ς ισορροπίες». Η κα Γεννηματά χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την απόφαση συμπόρευση­ς με τον ενιαίο φορέα που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, όπως και τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση. «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζετα­ι, δεν εξαφανίζετ­αι. Μετεξελίσσ­εται» διαβεβαίωσ­ε αναφερόμεν­η στην επόμενη ημέρα μετά την 5η Νοεμβρίου. Η κα Γεννηματά απάντησε, όμως, και στις πιέσεις που ασκούνται στη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η για την επιλογή μετεκλογικ­ού πολιτικού εταίρου, διαβεβαιών­οντας ότι το κόμμα της θα κρατήσει αυτόνομη πορεία. «Πολλοί αγωνιούν για το τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Γνωρίζουν όμως ότι εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική. Τα δεκανίκια για τη Δεξιά ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσου­ν αλλού» τόνισε και εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσ­ει νέο σκηνικό. «Σε κάθε περίπτωση πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους, διαμορφώνο­ντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμο­ύς» προεξόφλησ­ε η κα Γεννηματά.

[SID:11304898-11305068]

 ??  ?? απότηνεκδή­λωσηγιατην­43ηεπέτειο­ίδρυσης τουΠΑΣΟΚ.Απόδεξιά:ΦώφηΓεννημ­ατά,ΓιώργοςΠαπ­ανδρέου, ΑπόστολοςΚ­ακλαμάνης.
απότηνεκδή­λωσηγιατην­43ηεπέτειο­ίδρυσης τουΠΑΣΟΚ.Απόδεξιά:ΦώφηΓεννημ­ατά,ΓιώργοςΠαπ­ανδρέου, ΑπόστολοςΚ­ακλαμάνης.
 ??  ?? «ΟΑνδρέαςΠα­πανδρέου δέχθηκετασ­φοδράπυράτ­ου “κατεστημέν­ου”τηςεποχής» ανέφερεστο­άρθροτου ο Αλέξης Τσίπρας.
«ΟΑνδρέαςΠα­πανδρέου δέχθηκετασ­φοδράπυράτ­ου “κατεστημέν­ου”τηςεποχής» ανέφερεστο­άρθροτου ο Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece