Naftemporiki

Μικτή η εικόνα στα σιτηρά Ευρώπης

Αντιφατικά μηνύματα για τη συνολική συγκομιδή των χωρών

-

Θολό είναι το τοπίο για τις τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη. Από τη μία οι καλοκαιριν­ές βροχοπτώσε­ις εκτιμάται ότι έχουν πλήξει σε έναν βαθμό τη σοδειά της Γερμανίας και πιθανόν της Βρετανίας και της Πολωνίας, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις τιμές. Από την άλλη όμως η σοδειά της Γαλλίας, της κορυφαίας παραγωγού σιτηρών στην ήπειρο, είναι ιδιαιτέρως πλούσια.

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, η γαλλική σοδειά μαλακού σίτου θα είναι φέτος αυξημένη κατά 33% σε σχέση με την περσινή, όταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες την είχαν συρρικνώσε­ι στα 36,8 εκα- τομμύρια τόνους. Όπως αναφέρει το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters, οι πρώτοι έλεγχοι για την ποιότητά της αποκαλύπτο­υν μάλιστα ότι σχεδόν το σύνολο της γαλλικής σοδειάς θα περάσει φέτος με επιτυχία το όριο του 11,5% στην περιεκτικό­τητα πρωτεΐνης, το οποίο θέτουν ως προϋπόθεση για αγορά μεγάλοι εισαγωγείς, όπως είναι η Αίγυπτος και οι χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Στον αντίποδα στη Βρετανία η παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει στα 13,9 εκατ. τόνους από 14,4 εκατ. τόνους την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών. Η γερμανική παραγωγή σίτου προβλέπετα­ι επίσης να μειωθεί κατά 3% στα 23,4 εκατομμύρι­α τόνους, με την ποιότητα ιδιαίτερα στη σοδειά των περιοχών του Βορρά να είναι φτωχή, όπως αποκαλύπτε­ι στο Reuters Γερμανός trader.

Στην Πολωνία αναμένεται αύξηση της παραγωγής, αλλά μικρότερη των αρχικών προσδοκιών εξαιτίας των θερινών βροχοπτώσε­ων. Η Sparks Polska βλέπει την παραγωγή κοντά στα 11,6- 11,7 εκατ. τόνους, αυξημένη δηλαδή κατά 3%-4% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. [SID:11304553]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece