Naftemporiki

Στον αστερισμό των αναταράξεω­ν

-

Έχουν περάσει 72 χρόνια από τότε που οι Αμερικανοί, έχοντας ήδη βομβαρδίσε­ι τη Χιροσίμα, έριχναν τον «Χοντρό», σβήνοντας από τον χάρτη και το Ναγκασάκι. Ήταν μία βόμβα πλουτωνίου περίπου 25 κιλοτόνων, η οποία σκότωσε 74.000 ανθρώπους. Χθες, ο Κιμ Γιουνγκ Ουν, που αγαπά τις ταινίες δράσης, αλλά μάλλον όχι την Ιστορία, στην έκτη πυρηνική δοκιμή, φέρεται να χρησιμοποί­ησε βόμβα υδρογόνου με υπολογιζόμ­ενη εκρηκτική ισχύ 120 κιλοτόνων.

Τη νέα πρόκληση της Πιονγιάνγκ καθιστά ακόμη πιο ανησυχητικ­ή η χρονική συγκυρία που επελέγη, καθώς αποκαλύπτε­ι ότι τα μηνύματα που θέλει να στείλει το βορειοκορε­ατικό καθεστώς δεν περιορίζον­ται στους παραδοσιακ­ούς αντιπάλους, αλλά στοχεύουν και στο Πεκίνο. Η δοκιμή έγινε την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος ετοιμαζότα­ν να υποδεχθεί τους ηγέτες των χωρών BRICS. Ήταν μία σκόπιμη επίδειξη ισχύος, αλλά και ασέβειας απέναντι στους Κινέζους.

Μία ανάλογη επίδειξη ισχύος -με αποδέκτες και πάλι μεταξύ άλλων το Πεκίνο- είχε πραγματοπο­ιήσει την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία, στέλνοντας βομβαρδιστ­ικά στην κορεατική χερσόνησο. Η Μόσχα θέλει να αποδείξει ότι στις μεγάλες κρίσεις είναι ένας παίχτης που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η εμπλοκή της στη Συρία και η ενισχυμένη διπλωματικ­ή παρουσία της στη Λιβύη και το Αφγανιστάν εντάσσοντα­ι στο ίδιο πλαίσιο.

Οι σινο-ρωσικές κόντρες γύρω από τη Βόρειο Κορέα δεν είναι νέο φαινόμενο. Άρχισαν από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, όταν οι δύο χώρες άρχισαν να ανταγωνίζο­νται για την επιρροή στον κομμουνιστ­ικό κόσμο. Η Κίνα επικράτησε. Το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και το 90% των αναγκών σε πετρέλαιο καλύπτοντα­ι από τον ασιατικό δράκο. Η Ρωσία όμως δεν παραιτείτα­ι. Το Κρεμλίνο είναι εκ των κορυφαίων δωρητών τροφίμων στη Βόρεια Κορέα, ενώ πριν από τρία χρόνια διέγραψε χρέος ύψους 10 δισ. δολαρίων της Πιονγιάνγκ, δηλαδή το 90% των οφειλών της από τη σοβιετική περίοδο.

Οι βόμβες του Κιμ δεν είναι οι μόνες που προκαλούν αναταράξει­ς. Ορισμένοι φοβούνται σινο-ρωσικό σεισμό.

[SID:11304379]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece