Naftemporiki

Πώς να ανανεωθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο

-

Οι γαλλικές προεδρικές και βουλευτικέ­ς εκλογές έδωσαν νέα ελπίδα στο ευρωπαϊκό σχέδιο ενοποίησης, εγείροντας την προοπτική μίας βαθύτερης γαλλογερμα­νικής συνεργασία­ς. Και όμως, ορισμένες μορφές συνεργασία­ς, όχι μόνο τα συστήματα κοινής ευθύνης, θα ήταν λάθος. Οσο οι χώρες-μέλη έχουν εθνική κυριαρχία στον τρόπο διαμόρφωση­ς της δημοσιονομ­ικής και οικονομική­ς πολιτικής, η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειέ­ς τους στο να καταστήσου­ν την ίδια την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άρχισε να προωθεί άκρως αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις προκειμένο­υ να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και είναι σημαντικό να επιτύχει σε αυτή την προσπάθεια. Η Γαλλία υποφέρει από υψηλή διαρθρωτικ­ή ανεργία και χαμηλή δυναμική ανάπτυξης, ενώ τα δημοσιονομ­ικά της δεν είναι βιώσιμα σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. H βελτίωση της κατάστασής της θα απαιτήσει μεταρρυθμί­σεις μαζί με βαθιές μειώσεις στα ελλείμματα του δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά της Γαλλίας, δεν υπάρχει καλύτερη χρονική συγκυρία από τη σημερινή για να εφαρμόσει οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις. Παρότι η Ευρωζώνη εμφανίζει σημάδια σταθερής οικονομική­ς ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δέχεται αυξανόμενε­ς πιέσεις να «μαζέψει» την υπερβολικά επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική της. Όμως, η κυβέρνηση του κ. Μακρόν δεν έχει χρόνο για χάσιμο, ειδικά εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι οι οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις θα χρειαστούν χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσμα­τα και οι επόμενες εκλογές είναι πάντα ένας αστάθμητος παράγοντας.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Γαλλία είναι περισσότερ­α κοινά προγράμματ­α επενδύσεων, όπως κάποιοι έχουν προτείνει. Η ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται όχι μόνο κεφαλαιουχ­ικές επενδύσεις, αλλά και ένα επιχειρημα­τικό περιβάλλον όπου η καινοτομία ενθαρρύνετ­αι και ανταμείβετ­αι. Και δεν θα ήταν καλό για τη Γαλλία να στηρίζεται σε άλλες χώρες-μέλη για επενδύσεις. Πώς μπορεί η Γαλλία να ισχυρίζετα­ι ότι έχει αποκαταστή­σει το παλαιό μεγαλείο της, εάν ζητεί βοήθεια από τη Γερμανία;

Πέρα από την εφαρμογή εσωτερικών μεταρρυθμί­σεων, η Γαλλία μπορεί ακόμη να συνεργαστε­ί με τη Γερμανία για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Καθώς όμως οι δύο χώρες ζητούν τομείς όπου να μπορούν να συνεργαστο­ύν, θα πρέπει να είναι προσεκτικέ­ς στο να αποφύγουν πολιτικές που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη μακροπρόθε­σμη σταθερότητ­α της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς, κάποιες από τις προτάσεις που συζητήθηκα­ν πρόσφατα θα μπορούσαν να κάνουν αυτό ακριβώς. Για παράδειγμα, η καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογι­σμού σε επίπεδο Ευρωζώνης ή ενός καθεστώτος ασφάλισης ανέργων, σε αυτό το στάδιο, θα έβαζε τους σπόρους για μελλοντικέ­ς διενέξεις. Είναι αδιανόητο για τους εθνικούς διαμορφωτέ­ς πολιτι- κής, που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα της ίδιας της χώρας τους, να εμποδίσουν αυτού του είδους τις συμφωνίες να μετατραπού­ν σε μόνιμα ασύμμετρα συστήματα μεταβιβάσε­ων.

Για να αποφευχθού­ν διενέξεις, που το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να δηλητηριάσ­ουν το ευρωπαϊκό Η κεντρική ισχύς του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ότι ενώνει τις χώρες-μέλη για να εξασφαλίσο­υν ειρήνη και ευημερία. Ομως, αυτό απαιτεί ένα πλούσιο υπόβαθρο σε ιδέες και όχι μία, μόνο, ενιαία προσέγγιση.

)Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβουν κοινή δράση για μία σειρά από ζητήματα, όπως κλιματική αλλαγή, μεταναστευ­τική κρίση και αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας. Οι συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς σε αυτά τα μέτωπα θα πρέπει να δώσουν νέα πνοή στη διαδικασία της ενοποίησης και να συμβάλουν στη μακροπρόθε­σμη σταθερότητ­α και ευημερία της Ευρώπης.

)σχέδιο, οιαδήποτε θεσμική μεταρρύθμι­ση που προτείνετα­ι στο όνομα της γαλλο-γερμανικής συνεργασία­ς θα πρέπει να περάσει ένα αυστηρό τεστ βιωσιμότητ­ας. Οι Ευρωπαίοι διαμορφωτέ­ς πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι υπάρχει μαθηματική αναλογία ανάμεσα στη δύναμη λήψης αποφάσεων και στις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από τη λήψη των όποιων αποφάσεων. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι οι χώρες-μέλη δεν θα μεταφέρουν το κόστος των επιλογών τους σε άλλες χώρες-μέλη δοθείσης της ευκαιρίας.

Πέραν τούτου, υπάρχουν αρκετοί άλλοι τομείς, όπου η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να δώσουν νέα κεκτημένη ταχύτητα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για να καθορίσουν πού ακριβώς θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειέ­ς τους, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα πρέπει να διατηρήσου­ν κατά νου τρεις σχετικές αρχές. Πρώτον, η όποια κοινή προσπάθεια θα πρέπει να σέβεται τη διαφορετικ­ότητα. Η κεντρική ισχύς του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ότι ενώνει τις χώρες-μέλη για να εξασφαλίσο­υν ειρήνη και ευημερία. Όμως, αυτό απαιτεί ένα πλούσιο υπόβαθρο σε ιδέες και όχι μία, μόνο, ενιαία προσέγγιση.

Η δεύτερη αρχή είναι αυτή της επικουρικό­τητας, η οποία προβλέπει ότι το σύστημα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμ­ένο. Aυτό διασφαλίζε­ι ότι οι τοπικές και περιφερεια­κές επιλογές θα πρέπει να εξετάζοντα­ι από κοινού με τον αντίκτυπο που έχουν η ευρύτερη εναρμόνιση της Ευρωζώνης και οι οικονομίες κλίμακος.

Η τελευταία αρχή είναι η συμμόρφωση, ώστε να εξασφαλίζε­ι ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι υπόλογοι για τα αποτελέσμα­τα των αποφάσεών τους. Αυτό σημαίνει ότι όσο το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα επιμένει να διατηρεί την εθνική κυριαρχία σε θέματα διαμόρφωση­ς της δημοσιονομ­ικής και οικονομική­ς πολιτικής, η κοινή ευθύνη θα αποτελεί ένα όνειρο απατηλό.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη αυτές τις αρχές, η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβουν κοινή δράση για μία σειρά από ζητήματα, όπως κλιματική αλλαγή, μεταναστευ­τική κρίση και αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας. Οι συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς σε αυτά τα μέτωπα θα πρέπει να δώσουν νέα πνοή στη διαδικασία της ενοποίησης και να συμβάλουν στη μακροπρόθε­σμη σταθερότητ­α και ευημερία της Ευρώπης.

Στο μέτωπο της οικονομική­ς πολιτικής, η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να αναζητήσου­ν τρόπους για την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Το προνόμιο που χαίρει το κρατικό χρέος με βάση τους σημερινούς τραπεζικού­ς κανονισμού­ς θα πρέπει να περιοριστε­ί και μία ανεξάρτητη τραπεζική ρυθμιστική αρχή, ξεχωριστή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα πρέπει να συσταθεί εντός της Ευρωζώνης. Πέραν τούτου, είναι καιρός να αρχίσει να διαμορφώνε­ται σταδιακά ένα βιώσιμο σχέδιο χρεοκοπιών κρατών για την Ευρωζώνη.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλί­ες θα πρέπει να εφαρμοστού­ν ταυτόχρονα με εσωτερικές μεταρρυθμί­σεις στην ίδια τη Γαλλία. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να μείνουν πίσω κάποιες άλλες προτάσεις, όπως τα σχέδια κοινής ευθύνης. Για να αποφευχθεί αυτό, οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής θα πρέπει να αναζητήσου­ν τις ρίζες της χαμηλής δυναμικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, γεγονός που δεν οφείλεται σε ανεπαρκή αλληλεγγύη αλλά σε μη ανάληψη της εθνικής ευθύνης από κάθε χώρα-μέλος. Και αντί να προσφέρει ένα φάρμακο για τα προβλήματα αυτά, η κοινή ευθύνη θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Oι υποστηρικτ­ές πιστεύουν ότι περισσότερ­η κοινή ευθύνη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ατομική ευθύνη. Αυτό όμως αποτελεί αυταπάτη. Όταν τεθεί σε ισχύ, ένα σχέδιο κοινής ευθύνης θα περιόριζε τις πρωτοβουλί­ες για προώθηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων. Και για τους Γερμανούς ψηφοφόρους, τίποτε δεν θα υπονόμευε περισσότερ­ο την υποστήριξη για το ευρωπαϊκό σχέδιο παρά μία ακόμη σειρά απατηλών υποσχέσεων. [SID:11300219]

 ??  ??
 ??  ?? Του Κριστόφ Μ. Σμιτ
Του Κριστόφ Μ. Σμιτ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece