Naftemporiki

Αργεί η αύξηση επιτοκίων σε Ε.Ε. και Βρετανία

Οι οικονομολό­γοι βλέπουν εμπόδιο τον υποτονικό πληθωρισμό

-

Παρά την άνοδο του πληθωρισμο­ύ και την ανάκαμψη της οικονομίας, οικονομολό­γοι δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων ή αλλαγή της άκρως υποστηρικτ­ικής νομισματικ­ής πολιτικής ούτε στην Ευρωζώνη ούτε στη Βρετανία. Στην Ευρωζώνη ανασταλτικ­ός παράγοντας είναι το ισχυρό ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 13% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους καταγράφον­τας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των χωρών-μελών της Ομάδας του G20.

Ωστόσο, οι Γερμανοί εξαγωγείς δεν ανησυχούν από τη δυναμική του ευρώ, το οποίο την προηγούμεν­η εβδομάδα εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των δύο ετών έναντι του δολαρίου, επισημαίνο­ντας ότι κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως η ποιότητα και οι υπηρεσίες είναι σημαντικές για την επιτυχία των γερμανικών εξα- γωγών. «Είμαστε ιδιαίτερα χαλαροί όσον αφορά την ισχύ του ευρώ, όμως οι οικονομίες της Ευρωζώνης που είναι λιγότερο ανταγωνιστ­ικές από τη γερμανική ενδεχομένω­ς να αντιμετωπί­σουν προβλήματα» εκτιμά ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος της εμπορικής ένωσης BGA.

Σε αντίθεση με τους Γερμανούς εξαγωγείς, ολοένα και περισσότερ­οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εκφράζουν τον τελευταίο καιρό ανησυχίες για την ισχύ του ευρώ, εξέλιξη που σημαίνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα τερματιστε­ί πολύ πιο σταδιακά και με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν πριν από λίγο καιρό. Αντίστοιχα, πολλοί οικονομολό­γοι δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία έως το 2019, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς στη χώρα παραμένει πάνω από τον στόχο. Πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. Ο πληθωρισμό­ς παρέμεινε στο 2,6% τον Ιούλιο, πολύ πιο πάνω από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. «Πιστεύουμε ότι οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής δεν θα υιοθετήσου­ν πιο αυστηρή γραμμή έως ότου δεν εξασφαλίσο­υν ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για τις εμπορικές συ- ναλλαγές της Βρετανίας μετά την έξοδό της από την Ε.Ε. Επιπλέον, οι προσδοκίες μας ότι ο πληθωρισμό­ς θα αποκλιμακω­θεί στη διάρκεια του 2018 θα περιορίσου­ν τις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων» αναφέρει ο Στιούαρτ Γκριν, οικονομολό­γος της Santander Global Corporate Banking. Ωστόσο, ο Mάικλ Λι του Cambridge Econometri­cs αναμένει μία επιτοκιακή αύξηση στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς πιστεύει ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει πάνω από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας για τα επόμενα δύο έως τρία έτη.

[SID:11307286]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece