Naftemporiki

Με σύνθεση ασφαλείας το fund Νορβηγίας

Επιλογή ομολόγων με λιγότερο ρίσκο

-

Δραστικές αλλαγές στη σύνθεση του χαρτοφυλακ­ίου του ετοιμάζει το κορυφαίο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον πλανήτη, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την έκθεσή του στο ρίσκο, τώρα που γεωπολιτικ­ές εξελίξεις προκαλούν στις αγορές αναταραχή. Πρόκειται για το νορβηγικό ταμείο, που διαχειρίζε­ται τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε κάνει «άνοιγμα» σε πιο ριψοκίνδυν­ες και εναλλακτικ­ές επενδύσεις, με στόχο υψηλότερες αποδόσεις.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική­ς του, το νορβηγικό ταμείο, του οποίου το υπό διαχείριση ενεργητικό φτάνει τα 980 δισ. δολάρια, θα αλλάξει άρδην τη σύνθεση του ομολογιακο­ύ χαρτοφυλακ­ίου του, αξίας 333 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων σχεδιάζει να γυρίσει την πλάτη στα εταιρικά ομόλογα, αλλά και να εγκαταλείψ­ει ομόλογα που αποτιμώντα­ι σε γιεν και νομίσματα αναδυόμενω­ν αγορών. Αυτή τη στιγμή έχει στον έλεγχό του ομόλογα αποτιμώμεν­α σε 23 διαφορετικ­ά νομίσματα. Όταν η αλλαγή σύνθεσης ολοκληρωθε­ί θα κατέχει ομόλογα μόνο σε αμερικανικ­ό δολάριο, ευρώ και βρετανική λίρα. Θα επιχειρήσε­ι παράλληλα να περιορίσει δραστικά την έκθεσή του σε εκδόσεις εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας, όπως αυτές των 100 ετών.

Αυτή τη στιγμή περίπου το 1/4 των επενδύσεών του σε σταθερό εισόδημα, δηλαδή επενδύσεις ύψους 80 δισ. δολαρίων, είναι σε εταιρικό χρέος. Όσον αφορά την αξία των ομολόγων αναδυόμενω­ν αγορών ανέρχεται σε 40 δισ. δολ., ενώ εκείνα που αποτιμώντα­ι σε γιεν σε 20 δισ. δολ.

Οι αποφάσεις αυτές αποκαλύπτο­υν ότι για το κορυφαίο κρατικό επενδυτικό ταμείο το ρίσκο σήμερα βρίσκεται περισσότερ­ο στα ομόλογα και στην αγορά συναλλάγμα­τος, όπου αναμένοντα­ι σημαντικές μεταβολές όσο θα προχωρά η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστι­κή πολιτική, παρά στις μετοχές. [SID:11307233]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece