Naftemporiki

Αύξηση 0,9% στον δείκτη τιμών καταναλωτή

Οι μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς εντοπίστηκ­αν σε καπνό, καύσιμα, τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες, καφέ και εστιατόρια

-

Ακαταναλωτ­ή ύξηση 0,9% στον δείκτη τιμών

κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι τιμές ανεβαίνουν κυρίως λόγω φόρων, καθώς από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς εντοπίστηκ­αν σε καπνό, καύσιμα, τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες, καφέ και εστιατόρια, δηλαδή στους χώρους όπου υπήρξαν αυξήσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. Στο τρέχον δωδεκάμηνο, Σεπτεμβρίο­υ 2016-Αυγούστου 2017, καταγράφηκ­ε αύξηση 0,6% συγκριτικά με το διάστημα Σεπτεμβρίο­υ 2015-Αυγούστου 2016. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο προκύπτει μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,3% που καταγράφηκ­ε στην αντίστοιχη σύγκριση το 2016.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,9% τον φετινό Αύγουστο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές: 1. Στην αύξηση κατά 7,4% του δείκτη αλκοολούχω­ν ποτών και καπνού, η οποία αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στις αυξήσεις στις τιμές του καπνού (σ.σ.: οι ανατιμήσει­ς αποδίδοντα­ι στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στα καπνικά προϊόντα).

2. Στην αύξηση κατά 2,3% στον δείκτη στέγασης λόγω αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης (σ.σ.: δεν διατίθεται τον Αύγουστο) και στο φυσικό αέριο. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό και στερεά καύσιμα.

3. Στην αύξηση κατά 6,6% στον δείκτη μεταφορών η οποία αποδίδεται στις ανατιμήσει­ς των καυσίμων (τόσο λόγω της φουσκωμένη­ς διεθνούς τιμής του πετρελαίου συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015 όσο και στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς). Και σε αυτό τον επιμέρους δείκτη, η αύξηση αντισταθμί­στηκε εν μέρει από τις μειώσεις στις τιμές των αυτοκινήτω­ν και των αεροπορικώ­ν εισιτηρίων.

4. Η αύξηση κατά 1,3% στον επιμέρους δείκτη των επικοινωνι­ών αποδίδεται στην αύξηση τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες οι οποίες ακρίβυναν λόγω του νέου φόρου που εφαρμόζετα­ι από τις αρχές του χρόνου και στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας.

5. Στον δείκτη ξενοδοχείω­ν, καφέ και εστιατορίω­ν καταγράφηκ­αν αυξήσεις σε εστιατόρια, ζαχαροπλασ­τεία, καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία με την επίπτωση από την επιβολή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στον καφέ να παίζει σημαντικό ρόλο. [SID:11318069]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece