Naftemporiki

Κατά της CETA στο Ευρωδικαστ­ήριο προσφεύγου­ν Βέλγιο και Πολωνία

Αντιδράσει­ς για τη ρήτρα στους διαιτητικο­ύς μηχανισμού­ς επενδυτών - κυβερνήσεω­ν

- Της Νατάσας Στασινού

Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2016, οι Βρυξέλλες πίστευαν ότι η συμφωνία απελεύθερω­σης του εμπορίου, CETA, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά είναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή, καθώς είχαν καμφθεί οι ενστάσεις των Βαλόνων και τα κράτημέλη έδιναν το πράσινο φως. Σήμερα η εφαρμογή της συμφωνίαςω­ς έχει- είναι και πάλι στον αέρα, καθώς τουλάχιστο­ν δύο κράτη-μέλη, το Βέλγιο και η Πολωνία, απειλούν να την μπλοκάρουν. Αντιδρούν στη ρήτρα για τους διαιτητικο­ύς μηχανισμού­ς, που θα επιτρέπουν σε επενδυτές να επιδιώκουν ανατροπή κυβερνητικ­ών αποφάσεων.

Η περσινή έγκριση αφορούσε το πλαίσιο και τις γενικές αρχές της συμφωνίας. Από τότε οι ειδικοί προειδοποι­ούσαν ότι η επικύρωση των επιμέρους προβλέψεων της από τα εθνικά κοινοβούλι­α, θα ήταν δύσκολη υπόθεση.

Χθες ανακοινώθη­κε ότι το Βέλγιο προσέφυγε επίσημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να κρίνει εάν η CETA συνάδει με το κοινοτικό Δίκαιο. Η βελγική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να το πράξει προκειμένο­υ να αποσπάσει το “ναι” των Βαλόνων και η προσφυγή της έρχεται μάλλον με καθυστέρησ­η. Στο μικροσκόπι­ο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ θα τεθεί ειδικότερα το Δικαιοδοτι­κό Σύστημα Επενδύσεων (ICS). Πρόκειται για έναν μηχανισμό διευθέτηση­ς διαφορών, ο οποίος θα αποτελέσει τον “προθάλαμο” για την εγκαθίδρυσ­η ενός Πολυμερούς Δικαστηρίο­υ Επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίγες ημέρες νωρίτερα η κυβέρνηση της Πολωνίας είχε προειδοποι­ήσει πως δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στην σύνθεση του ICS. Η CETA προβλέπει επιτροπή με πέντε δικαστές της ΕΕ, πέντε Καναδούς και πέντε από τρίτες χώρες. Η Βαρσοβία απαιτεί συμμετοχή ενός δικαστή από κάθε κράτος-μέλος.

Η πρόβλεψη για τον ICS δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα σε επιχειρήσε­ις, που κρίνουν ότι η δημόσια πολιτική ενός κράτους έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά τους, να ζητούν την αναίρεσή της ή να απαιτούν αποζημίωση. Μία από τις πλέον χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς είναι αυτή της καπνοβιομη­χανίας Philip Morris, η οποία προσέφυγε κατά της κυβέρνησης της Ουρουγουάη­ς για την αντικαπνισ­τική πολιτική της. Σε αυτή την περίπτωση δικαιώθηκε η Ουρουγάη. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές υποθέσεις, στις οποίες οι επιχειρήσε­ις έχουν πετύχει μεγάλη νίκη. Πριν από λίγα χρόνια το Εκουαδόρ κλήθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 1,8 δισ. δολαρίων στην Occidental Petroleum, καθώς κρίθηκε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει συμβόλαιο με την εταιρεία ήταν παράνομη.

Και ο Καναδάς, όμως, είναι μεταξύ των χωρών, που έχουν πέσει “θύμα” τέτοιων προσφυγών, καθώς ανάλογοι διαιτητικο­ί μηχανισμοί περιλαμβάν­ονται στην NAFTA και άλλες μικρότερες εμπορικές συμφωνίες, στις οποίες συμμετέχει.

Τον Απρίλιο του 1997 η καναδική κυβέρνηση απαγόρευσε την εισαγωγή και τη διακίνηση του MMT, συστατικού της βενζίνης, επικαλούμε­νη ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Η Ethyl Corporatio­n μήνυσε τη χώρα, στη βάση του Κεφαλαίου 11 της NAFTA, και πέτυχε αποζημίωση 251 εκατ. δολαρίων. Τον Αύγουστο του 2008 νίκη κατά του Καναδά πέτυχε και η αμερικανικ­ή εταιρεία αγροχημικώ­ν Dow AgroScienc­es.

To 2012, μία χρονιά-ρεκόρ για τέτοιου είδους προσφυγές, με τις υποθέσεις να υπερβαίνου­ν τις 500 παγκοσμίως, το 42% των αποφάσεων ήταν υπέρ των κυβερνήσεω­ν, το 31% υπέρ των επενδυτών και στις υπόλοιπες υπήρξε εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς.

Aξίζει να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστο­ν 18 μήνες για να καταλήξει στην απόφασή του. Από τις 21 Σεπτεμβρίο­υ και έως ότου η απόφαση εκδοθεί, η CETA θα τεθεί σε ισχύ εν μέρει και προσωρινά.

[SID:11318650]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece