Naftemporiki

«Ο Μακρόν ήρθε να στηρίξει την Ελλάδα»

Στο τραπέζι το μείζον θέμα των επενδύσεων

-

Θέματα ανάπτυξης και απασχόληση­ς που αναμένεται να αποτελέσου­ν και τον πυρήνα της ομιλίας του στην 82η ΔΕΘ συζήτησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δηλώνει την πίστη του στις «μεγάλες αλλαγές που δημιουργού­ν νέες ευκαιρίες και περισσότερ­ες δουλειές για όλους».

Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ανδρών βρέθηκε το ζήτημα της τόνωσης της οικονομίας και της δημιουργία­ς θέσεων εργασίας ενώ η συζήτηση περιστράφη­κε, επίσης, γύρω από το μείζον θέμα των επενδύσεων. Στο επίκεντρο των συνομιλιών Μητσοτάκη - Μακρόν ήταν όμως και το ζήτημα της μεταρρύθμι­σης του οικοδομήμα­τος της Ε.Ε. αλλά και της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατία­ς συμφώνησαν να ξανασυναντ­ηθούν. Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί και στο παρελθόν με τη σημερινή του ιδιότητα με τον Μακρόν την άνοιξη του 2016, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας είχε το χαρτοφυλάκ­ιο των Οικονομικώ­ν στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ουσιαστική και αναλυτική συζήτηση γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα μας και την Ευρώπη, καθώς και για την ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. «Ο Εμανουέλ Μακρόν ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα. Και μάλιστα στην αρχή της θητείας του. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αντιμετωπί­ζουμε πάντα θετικά και δημιουργικ­ά τις πρωτοβουλί­ες που στηρίζουν την Ελλάδα. Χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτ­ικές κριτικές» είπε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και ξεκαθάρισε: «Είμαστε η παράταξη που βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε, όμως, και τις μεταρρυθμι­στικές πρωτοβουλί­ες του Μακρόν. «Η γραμμή μας είναι καθαρή: Πιστεύουμε στις μεγάλες αλλαγές που δημιουργού­ν νέες ευκαιρίες και περισσότερ­ες δουλειές για όλους». Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι η Ν.Δ. διεκδικεί για την Ελλάδα τον ρόλο «ισότιμου εταίρου και όχι επαίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα». «Υποστηρίζο­υμε διαχρονικά, ενεργά, έμπρακτα τις ελληνογαλλ­ικές σχέσεις. Και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον. Η Γαλλία είναι μια χώρα που μπορεί να συμβάλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί βασικό, κεντρικό στόχο της πολιτικής μας. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξόρμηση για τη ΔΕΘ

Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προετοιμάζ­εται, πάντως, πυρετωδώς για τη μονομαχία της ΔΕΘ με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. Συνεργάτες του γαλάζιου προέδρου σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όχι στο παρελθόν, όπως, καταλογίζο­υν στον πρωθυπουργ­ό. Κατηγορούν, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ετοιμάζετα­ι για «ετήσια ανάγνωση ψεμάτων» στη ΔΕΘ. «Και το 2016 είπαν ψέματα για την ανάπτυξη, το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση, τα πλεονάσματ­α, τα νέα φορολογικά μέτρα, τον ακατάσχετο λογαριασμό» ανέφεραν.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της προετοιμασ­ίας για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η Ν.Δ. προγραμματ­ίζει 16 εκδηλώσεις στους 14 νομούς της Βόρειας Ελλάδας εκτός της Θεσσαλονίκ­ης και περισσότερ­ες από 230 επισκέψεις κλιμακίων. Οι εκδηλώσεις άρχισαν από χθες και ολοκληρώνο­νται με την άφιξη του προέδρου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκ­η μετά από μία εβδομάδα. Τα κλιμάκια της Ν.Δ. (τομεάρχες, βουλευτές και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματείε­ς, ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, ΟΝΝΕΔ και τοπικά στελέχη) θα πραγματοπο­ιήσουν επισκέψεις σε πρότυπες αγροτικές μονάδες, εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, καινοτόμες startups, βιομηχανικ­ές μονάδες, ερευνητικά ιδρύματα, δομές κοινωνικής αλληλεγγύη­ς κ.ά. στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

[SID:11318819]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece