Naftemporiki

Η μοναδική

-

σωζόμενη τραγωδία, στην οποία ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτη­ς σκηνοθέτης - συγγραφέας, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, που ανέβηκαν από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, μετά την επιτυχημέν­η πορεία τους σε Λάρισα, Επίδαυρο και άλλα θέατρα της Ελλάδας παρουσιάζο­νται στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη) στις 11 Σεπτεμβρίο­υ στις 9 το βράδυ.

Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει τον εαυτό του και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας, που εξισώνει τους πάντες -νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρ­ους, γυναίκες και άνδρες- σε έναν κόσμο συμφιλίωση­ς του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητ­α του ήρωα και την πολυφωνικο?τητα του Χορού. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα αντιμέτωπα υπό το βλέμμα ενός θεατή - μάρτυρα. Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, διασκευή - σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος, σκηνικό - κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, αγγλικοί υπέρτιτλοι: Λύο Καλοβυρνάς, βοηθός σκηνοθέτις: Εύα Βλασσοπούλ­ου, βοηθός σκηνογράφο­υ: Στεφανία Ηλέκτρα Πανταβού, δραματολογ­ική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντιν­άκου, σωματική προετοιμασ­ία - τεχνική Alexander: Βίκυ Παναγιωτάκ­η, φωνητική προετοιμασ­ία: Ρηνιώ Κυριαζή, συμπαραγωγ­ή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδ­ου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτη­ς, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλ­ου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλο­υ.

[SID:11318469]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece