Naftemporiki

Στο επίκεντρο η αξιοποίηση των υπόλοιπων δανειακών κεφαλαίων

«Η χώρα δεν θα χρειαστεί το υπόλοιπο του ποσού το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 46 δισ.»

- Του Θάνου Τσίρου

Στο προσκήνιο επανήλθε μετά τη χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ το θέμα της αξιοποίηση­ς των υπόλοιπων δανειακών κεφαλαίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του 3ου δανειακού πακέτου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί 39 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2015, πρόσθεσε ότι κατά τη δική του εκτίμηση «η χώρα δεν θα χρειαστεί το υπόλοιπο του ποσού το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 46 δισ. ευρώ». Γεγονός είναι ότι για την αξιοποίηση μέρους ή και του συνόλου αυτών των 46 δισ. ευρώ θα γίνει σκληρή διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς, καθώς η κάθε πλευρά θα προσέλθει με διαφορετικ­ή ατζέντα:

Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ελ1ληνική

κυβέρνηση θα διαπραγματ­ευτούν για την αξιοποίηση ενός μέρους αυτών των κεφαλαίων προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί ένας λογαριασμό­ς ασφαλείας (buffer) εν όψει της λήξης του 3ου μνημονίου και της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας απευθείας από τις αγορές. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, έχουν γίνει συζητήσεις ακόμη και για το ύψος αυτού του λογαριασμο­ύ ασφαλείας, με τα νούμερα που ακούγονται να κυμαίνοντα­ι στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Τα2μείο

αναμένεται να θέσει το θέμα της περαιτέρω κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης των τραπεζών με το ποσό των 10 δισ. ευρώ φοβούμενο ότι η διαδικασία του ξεκαθαρίσμ­ατος των «κόκκινων» δανείων θα δημιουργήσ­ει νέες κεφαλαιακέ­ς ανάγκες. Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσει­ς όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στελέχη της οποίας υποστηρίζο­υν ότι το να τίθενται τέτοια ζητήματα ενισχύουν την αβεβαιότητ­α και την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στο τραπεζικό σύστημα, στοιχείο εξαιρετικά αρνητικό για την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε και ο κ. Ρέγκλινγκ, από το συνολικό πακέτο των 86 δισ. ευρώ του 3ου προγράμματ­ος, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτε­ί 39,4 δισ. ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί και ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου (σ.σ.: η εκταμίευση αναμένεται πλέον μέσα στον Οκτώβριο ύστερα από απόφαση του Eurogroup και του ESM).

Το κείμενο συμμόρφωση­ς

Με βάση το κείμενο συμμόρφωση­ς (compliance report) που υπεγράφη με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς, το συνολικό ποσό που θα εκταμιεύσε­ι η Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος θα φτάσει στα 58,6 δισ. ευρώ. Οι επόμενες εκταμιεύσε­ις προγραμματ­ίζεται να είναι οι εξής:

5 δισ. ευρώ προγραμματ­ί1ζεται

να εκταμιευτο­ύν με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς. Μέρος αυτών των κεφαλαίων προορίζοντ­αι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, το οποίο στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποπληρώσε­ι 1,6 δισ. ευρώ τόσο με ίδια κεφάλαια (σε ποσοστό 50% ή 800 εκατ. ευρώ) όσο και με χρήματα του ESM. 2πρέπει

Τον Ιανουάριο του 2018 θα

να εκταμιευτο­ύν επίσης 5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς, ενώ και πάλι θα πρέπει να διατεθούν 800 εκατ. ευρώ από τον ESM για ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια του Δημοσίου.

Με το κλείσιμο της 5ης αξιο3λόγησ­ης

τον Απρίλιο του 2018, προγραμματ­ίζεται η εκταμίευση επιπλέον 5 δισ. ευρώ, ενώ τα τελευταία 3,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης τον Ιούλιο του 2018.

Κλάους Ρέγκλινγκ:

Η δήλωση Ρέγκλινγκ ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα το υπόλοιπο των 46 δισ. ευρώ -ποσό το οποίο δεν περιλαμβάν­ει τις προγραμματ­ισμένες εκταμιεύσε­ις μέχρι το κλείσιμο του 3ου μνημονίουδ­εν αναιρεί το ενδεχόμενο στις διαπραγματ­εύσεις του Ιουλίου του 2018 να εγκριθεί η διάθεση ενός επιπλέον ποσού για να γεμίσει ο λογαριασμό­ς ασφαλείας (buffer). Άλλωστε, το είπε και ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM σε ομιλία του με θέμα «Η Γερμανία, η Ελλάδα και το ευρώ», ότι θα «μείνουμε σαφώς πιο κάτω από την οροφή του προγράμματ­ος», χωρίς όμως να προσδιορίζ­ει ποιο θα είναι το τελικό επίπεδο δανεισμού. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ένα μέρος από τις εκταμιεύσε­ις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο 12μηνο να δεσμευτεί προκειμένο­υ να αποτελέσει «προκαταβολ­ή» για τον λογαριασμό ασφαλείας. Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε κατά την ομιλία του ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας είναι τώρα σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσε­ι το πρόγραμμα του ESM, εάν συνεχίσει τις συμφωνηθεί­σες μεταρρυθμί­σεις. Υπό την προϋπόθεση αυτή, η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να βγει κανονικά στις αγορές. Ήδη τον Ιούλιο μπόρεσε να εκδώσει ένα πρώτο ομόλογο με επιτυχία. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι εδραιώνετα­ι και πάλι η εμπιστοσύν­η των επενδυτών. Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα ήταν διατεθειμέ­νες να βοηθήσουν την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος τα 2018 με επιπρόσθετ­ες ελαφρύνσει­ς του χρέους. Φυσικά μόνο τότε εφόσον αυτό θα ήταν αναγκαίο».

[SID:11323236]

 ??  ?? Από το συνολικό πακέτο των 86 δισ. ευρώ του 3ου προγράμματ­ος, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτε­ί 39,4 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό πακέτο των 86 δισ. ευρώ του 3ου προγράμματ­ος, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτε­ί 39,4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece