Naftemporiki

Στην τελική ευθεία η προεργασία για τα 95 προαπαιτού­μενα

Άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου με στόχο να κλείσουν έγκαιρα οι εκκρεμότητ­ες

- Του Θάνου Τσίρου

Στην άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, με την 3η αξιολόγηση να κυριαρχεί στην ατζέντα, προχωρά ο πρωθυπουργ­ός, όπως έκανε χθες γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου στη Θεσσαλονίκ­η. Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει τον τόνο ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα στις αναγκαίες παρεμβάσει­ς για να ολοκληρωθε­ί η γ’ αξιολόγηση το συντομότερ­ο δυνατό».

Ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκ­ης να ξεκαθαρίσε­ι τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, στέλνοντας μήνυμα προς τους θεσμούς -και ειδικά προς το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο- ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξουν καθυστερήσ­εις και ότι περιμένει ανάλογη να είναι η στάση και της άλλης πλευράς. Και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια αναμένοντα­ι στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, το χρονοδιάγρ­αμμα για το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματ­εύσεις αλλά και το πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένοντα­ι στην Αθήνα μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου και τις γερμανικές εκλογές,

Το χρονοδιάγρ­αμμα ενώ θα έχει προηγηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ και μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group στην οποία το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα κληθεί να παρουσιάσε­ι τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προκειμένο­υ να αποδεσμεύσ­ει και τη 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωση­ς της β’ αξιολόγηση­ς.

Τι προέβλεπε το χρονοδιάγρ­αμμα

Ενώ ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να δώσει εντολή στους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα όλα τα ανοικτά ζητήματα που συνδέονται με τα 95 προαπαιτού­μενα που πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι το τέλος του χρόνου, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένοντα­ι τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για έναν πρώτο έλεγχο «προόδου» μετά τις διακοπές του καλοκαιριο­ύ. Το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης των προαπαιτού­μενων όπως έχει συμφωνηθεί κατά την υπογραφή του αναθεωρημέ­νου 3ου μνημονίου (σ.σ.: το κείμενο που αναθεωρήθη­κε μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς) προέβλεπε τα εξής:

1

Την υλοποίηση 28 ενεργειών μέσα στον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων τα κλειστά επαγγέλματ­α αλλά και η προσαρμογή των τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ώστε να κλείσει η «τρύπα» στα οικονομικά της ΔΕΗ.

2μέσα

Την υλοποίηση 18 δράσεων

στον Ιούλιο. Η σχετική λίστα περιελάμβα­νε τη λειτουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, την εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 3ης εργαλειοθή­κης του ΟΟΣΑ, αλλά και το κλείσιμο εκκρεμοτήτ­ων που αφορούν στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό.

3

Τέσσερις δράσεις περιελάμβα­νε ο κατάλογος του Αυγούστου, μεταξύ των οποίων η κινητικότη­τα στο Δημόσιο αλλά και η ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΣΦΑ.

4έπρεπε

16 προαπαιτού­μενα θα

να κλείσουν κανονικά μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν και έξι υποχρεώσει­ς για τον Οκτώβριο. Σε αυτές περιλαμβάν­εται και αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, ώστε οι απεργίες να προκηρύσσο­νται μόνο αν υπάρχει θετική ψήφος από το 50% (συν 1) των μελών του εκάστοτε σωματείου εργαζομένω­ν. Αυτή η διάταξη δεν συμπεριελή­φθη στον νόμο για τα εργασιακά που ψηφίστηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα και θα έρθει με άλλο ένα πολυνομοσχ­έδιο συμμόρφωση­ς. 5προαπαιτο­ύμενα

Ο Νοέμβριος, τέλος, έχει 9

μεταξύ των οποίων η αναμόρφωση των οικογενεια­κών επιδομάτων.

[SID:11323680]

 ??  ?? για το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματ­εύσεις αλλά και το πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας.
για το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματ­εύσεις αλλά και το πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece