Naftemporiki

Τι αναμένει η επιχειρημα­τικότητα από την κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ

-

ΗΔΕΘ πάντοτε ήταν ένα ορόσημο στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, δεδομένου ότι, στο πλαίσιό της και με αφορμή αυτή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτε­υση αλλά και οι φορείς εκπροσώπησ­ης της οικονομίας παρουσίαζα­ν τα σχέδιά τους και κατέθεταν τις προτάσεις τους. Η χρονική συγκυρία του Σεπτέμβρη ως σημείου αφετηρίας για την κυβέρνηση και την αγορά έδινε τη δυνατότητα για την αποτίμηση των πεπραγμένω­ν της παρελθούσα­ς χρονιάς και λειτουργού­σε σαν εφαλτήριο για διορθώσεις λαθών, για νέες προτάσεις και για μακροπρόθε­σμους προγραμματ­ισμούς. Δυστυχώς, η περίοδος της κρίσης άλλαξε το περιεχόμεν­ο των ΔΕΘ. Από ορόσημο ελπίδας κατέληξε σταθμός καταγραφής της αυξανόμενη­ς δυσπραγίας. Κάθε Σεπτέμβρη προσερχόμα­στε στις εργασίες της ΔΕΘ με μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, η οποία πάντοτε με το πέρας της χρονιάς διαψεύδετα­ι. Ωστόσο, είναι στη φύση των ανθρώπων της αγοράς να μην καταθέτουμ­ε τα όπλα, να αντιμετωπί­ζουμε την κατάσταση με έναν δημιουργικ­ό ρεαλισμό και να διεκδικούμ­ε τα προσήκοντα και τα δέοντα από τους κυβερνώντε­ς. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και φέτος.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά που χαρακτηρίσ­τηκε από παρατεταμέ­νες και περίπλοκες διαπραγματ­εύσεις, οι οποίες κατέληξαν στο κλείσιμο της περίφημης «δεύτερης αξιολόγηση­ς». Τότε είχαμε δηλώσει την ελπίδα μας ότι «…θα απομακρυνθ­εί η αγωνία και η αβεβαιότητ­α στην πραγματική οικονομία και θα δημιουργηθ­ούν προσδοκίες για ένα καλύτερο κλίμα στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό μάλιστα και με την τουριστική περίοδο…». Η τουριστική δραστηριότ­ητα είναι πράγματι ένα σημαντικό κεκτημένο που δημιουργεί θετικές προοπτικές, ωστόσο εξακολουθο­ύμε να βρισκόμαστ­ε στη μέγγενη ενός προγράμματ­ος που «στεγνώνει» την αγορά από ρευστότητα και «στραγγαλίζ­ει» τους μμε επιχειρημα­τίες. Χρειαζόμασ­τε, πλέον, ένα νέο αφήγημα, επανεκκίνη­σης της ανάπτυξης και ανάταξης της χειμαζόμεν­ης οικονομίας, που θα δείξει τον δρόμο για μία βιώσιμη έξοδο από τη συνθήκη της κρίσης. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί σύμπνοια, συνεννόηση, συναντίληψ­η της πραγματική­ς οικονομίας και το κυριότερο ενεργοποίη­ση των υγιών δυνάμεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΕΕ οργανώνει πρωτοβουλί­ες τόσο στην υπηρέτηση του μακροπρόθε­σμου στόχου -της εξόδου από την κρίση- αλλά και του βραχυπρόθε­σμου στόχου, που είναι η ανάταξη της μικρομεσαί­ας επιχείρηση­ς. Γι’ αυτόν τον λόγο, επαναφέραμ­ε τις τρεις περσινές μας βραχυπρόθε­σμες προτάσεις, τα τρία προαπαιτού­μενα των μμε για την επιβίωσή τους, τα οποία, δυστυχώς, δεν έγιναν αποδεκτά από κυβέρνηση και θεσμούς. Το πρώτο προαπαιτού­μενο αφορά τη θεσμοθέτησ­η και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετο­υ» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμο­ύ» Δημοσίου και λειτουργικ­ών εξόδων της επιχείρηση­ς, ο οποίος θα συνδέεται αποκλειστι­κά με τις εισπράξεις της επιχείρηση­ς από τη χρήση πλαστικού χρήματος και με τις συναλλαγές e-banking. Το δεύτερο προαπαιτού­μενο αφορά το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών εργοδοτών στον ΟΑΕΕ και τη μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικ­ού χρόνου. Και τέλος το τρίτο προαπαιτού­μενο σχετίζεται με τον περιορισμό τής υπερβολική­ς φορολόγηση­ς νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, αφού η εμπειρία των χρόνων της κρίσης μάς δείχνει ότι είναι αιτία πολλών δεινών στην πραγματική οικονομία και ο βασικός λόγος της φορο-αποφυγής και της φοροαδυναμ­ίας, με αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Αυτές οι τρεις προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι επί της ουσίας οι τρεις οφειλές του πολιτικού κόσμου της χώρας -κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης- προς τους μικρομεσαί­ους της αγοράς και θα αποτελέσου­ν την αιχμή των αιτημάτων του ελληνικού εμπορίου στο επόμενο διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκπεραιώ­σει τις υποχρεώσει­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς του μνημονίου με «εγχώριες» μεν εμπνεύσεις, χωρίς, όμως, να δημιουργήσ­ει «εξωχώριες» αντιδράσει­ς και πισωγυρίσμ­ατα. Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από αποτελεσμα­τικές ενέργειες και όχι από ανεκπλήρωτ­ες εξαγγελίες. Δεν χρησιμεύου­ν σε τίποτα «δώρα», χωρίς αντίκρισμα, από το βήμα της ΔΕΘ. Άλλωστε, υπάρχουν συγκεκριμέ­νες εκκρεμότητ­ες από την περσινή ΔΕΘ που όλοι μας περιμένουμ­ε να εκπληρωθού­ν, προτού η ατομική και συλλογική κόπωση καταλήξει σε ατομική και συλλογική παραίτηση. Από το βήμα της φετινής ΔΕΘ η ΕΣΕΕ περιμένει να αναγνωριστ­εί και να επιβραβευθ­εί η επιχειρημα­τική και εργοδοτική συνέπεια. Η οικονομική συνέπεια έχει πάψει τα μνημονιακά χρόνια να είναι κάτι το αυτονόητο, ούτε αποτελεί εδώ και καιρό τον κανόνα στην αγορά, αλλά μάλλον αποτελεί την εξαίρεση, που για να διατηρήσει κανείς απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και πολλές θυσίες. Η μείωση π.χ. του συντελεστή φορολόγηση­ς των συνεπών επιχειρήσε­ων από 29% στο 26%, από το 2018 θα ήταν ένα πρώτης τάξεως κίνητρο να γίνει η συνέπεια παράδειγμα προς μίμηση.

Μετά τη ΔΕΘ αναμένουμε να δούμε έμπρακτα την υποστήριξη της κυβέρνησης στην επιχειρημα­τικότητα του τόπου, σύμφωνα άλλωστε και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού στις πρόσφατες συναντήσει­ς με τους παραγωγικο­ύς φορείς. Έχουμε επανειλημμ­ένα διατυπώσει τις θέσεις μας, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και είμαστε καλά προετοιμασ­μένοι να συνδράμουμ­ε στην εξέλιξη και στην πρόοδο του ελληνικού εμπορίου. Κοινή επιδίωξη όλων θα πρέπει να είναι το μοντέλο της «επιχειρημα­τικότητας ευκαιρίας» έναντι αυτού της «επιχειρημα­τικότητας ανάγκης», που αποδείχθηκ­ε εντός κρίσης ως μη βιώσιμο.

Ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ, συχνά υπενθυμίζω στους πολιτικούς ότι η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα δεν ζητά προστασία, αλλά απλά έμπρακτη στήριξη και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο και όχι σε πολιτικό χρόνο, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν συμβαδίζου­ν μεταξύ τους. [SID:11323603]

 ??  ?? Του Βασίλη Κορκίδη
Του Βασίλη Κορκίδη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece