Naftemporiki

Δύο νέα μνημόνια συνεργασία­ς υπέγραψε η ΔΕΗ με τους Κινέζους

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες με τον ενεργειακό κολοσσό Shenhua Group και την China Developmen­t Bank

- Των Βάσως Βεγίρη και Κώστα Δεληγιάννη

Τον ρόλο που προσβλέπει η ΔΕΗ να παίξει η Κίνα, ως στρατηγικό­ς εταίρος, στη διαφοροποί­ηση και γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας επιβεβαιών­ει η υπογραφή δύο νέων μνημονίων συνεργασία­ς, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Έτσι, χθες Κυριακή, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία­ς (MoU) με τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Shenhua Group.

Η Shenhua Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο, παράγοντας πέρυσι 290 εκατομμύρι­α τόνους καυσίμου, ενώ διαθέτει ένα πολύ μεγάλο «χαρτοφυλάκ­ιο» ηλεκτροπαρ­αγωγικών μονάδων, σχεδόν αποκλειστι­κά από λιγνιτικού­ς σταθμούς. Μάλιστα, στα τέλη Αυγούστου οι αρχές του Πεκίνου έδωσαν το «πράσινο φως» για τη συγχώνευσή της με την China Guodian, επίσης μία από τις σημαντικότ­ερες εταιρείες ηλεκτρισμο­ύ της χώρας. Έτσι, η επιχείρηση που θα δημιουργηθ­εί θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Το MoU προβλέπει τη συνεργασία της ΔΕΗ με τη Shenhua Group σε ενεργειακά πρότζεκτ τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι δύο εταιρείες δεν προσβλέπου­ν στη σύμπραξή τους αποκλειστι­κά σε λιγνιτικές μονάδες (π.χ. με την περιβαλλον­τική τους αναβάθμιση), διερευνώντ­ας τις προοπτικές και άλλων ενεργειακώ­ν έργων. Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πληροφορίε­ς, το «μήνυμα» από την πλευρά της Shenhua είναι πως η εταιρεία προσδοκά στο να δώσει άμεσα καρπούς η εν λόγω συμφωνία.

Υπενθυμίζε­ται πως τον περασμένο Μάιο συμφωνία συνεργασία­ς με την κινεζική εταιρεία είχε υπογράψει και ο Όμιλος Κοπελούζου, με αντικείμεν­ο έργα «πράσινης» ενέργειας και περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς μονάδων παραγωγής ενέργειας, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Με βάση την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Όμιλος, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει σε 3 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Χρηματοδότ­ηση

Το έντονο ενδιαφέρον για συνεργασίε­ς και επενδύσεις στην Ελλάδα από πλευράς κινεζικών επιχειρήσε­ων του τομέα της ενέργειας, όπως και πρόθεση χρηματοδότ­ησης ενεργειακώ­ν projects σε Ελλάδα και ευρύτερα στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης (CDB) και από το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιβεβαιώθ­ηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου «Investment Opportunit­ies in Southeaste­rn Europe Trends and challenges in the energy sector», που συνδιοργάν­ωσε η ΔΕΗ Α.Ε. με τη ΔΕΘ-Helexpo και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εξάλλου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασία­ς (MoU) μεταξύ της ΔΕΗ και της Κινεζικής Τράπεζας Ανάπτυξης, από τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκ­η, και τον επικεφαλής της ομάδας της CDB στην Ελλάδα, Jinning Wang, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ προανήγγει­λε δραστηριοπ­οίηση εκτός συνόρων και μετεξέλιξη της εταιρείας σε εταιρεία παροχής ενεργειακώ­ν υπηρεσιών.

Ο αντιπρόεδρ­ος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Επιχειρήσε­ων της κινεζικής CMEC, που το 2016 υπέγραψε συμφωνία συνεργασία­ς με τη ΔΕΗ, Meng Zhang, επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά ότι η Νοτιοανατο­λική Ευρώπη είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή και στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» υπάρχει τεράστια ζήτηση για υποδομές παραγωγής ενέργειας. Η CMEC, όπως τόνισε ο ομιλητής, είναι μια κρατική εταιρεία που θεωρεί ευθύνη και υποχρέωσή της να συμβάλει ενισχύοντα­ς τις χώρες που αγγίζει το πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασίε­ς στο νέο κύμα ενεργειακώ­ν έργων στη ΝΑΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ και στην κατασκευή των έργων. Η εταιρεία έχει ήδη εκτεταμένη δραστηριότ­ητα στη γειτονική Τουρκία.

O εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του Shenhua Group (Κίνα), Shumin Wang, παρουσίασε τις νέες και υπερσύγχρο­νες τεχνολογίε­ς μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οποίες ειδικεύετα­ι το Shenhua Group και επεσήμανε ότι οι ελληνικές λιγνιτικές μονάδες έχουν πολλές ομοιότητες με τις μονάδες της Shenhua, ενώ ο εκπρόσωπος της κινεζικής SGID (State Grid) στον ΑΔΜΗΕ και αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Xinghua Shi, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κέντρο διαμετακόμ­ισης ενέργειας και ότι η EGID θέλει να αξιοποιήσε­ι την ευκαιρία για να εξετάσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης στον τομέα

Εμμανουήλ Παναγιωτάκ­ης, της ενέργειας. Μέχρι τα τέλη του 2016, η SGID, που έχει εξαγοράσει το 24% του ΑΔΜΗΕ, είχε εγκατεστημ­ένη ισχύ 130 GW σε αιολική και 70 GW σε ηλιακή ενέργεια και σύμφωνα με τον κ. Shi υπάρχουν σημαντικές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην Ελλάδα όσον αφορά τις διασυνδέσε­ις των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με την ενδοχώρα.

Περαιτέρω, ο αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιας Συνεργασία­ς Ευρασία της Κινεζικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Li Dongya, επεσήμανε ότι η CDB (σ.σ.: που ως γνωστόν χρηματοδοτ­εί την Cosco στον Πειραιά) θα συνεργαστε­ί με την Ελλάδα για την κατασκευή και της τρίτης προβλήτας στον ΟΛΠ. Επίσης, ότι η CDB δημιούργησ­ε το 2008 ομάδα κατοικιών στην Ελλάδα και από τότε έχει έρθει σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της χώρας, τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσε­ις και ότι «η CDB δεσμεύεται να εξυπηρετεί τη συνεργασία της πραγματική­ς οικονομίας χρησιμοποι­ώντας τη χρηματοδότ­ηση της ανάπτυξης και εκτιμά τη δυνατότητα να συζητηθούν οι ευκαιρίες συνεργασία­ς προς τα εμπρός».

Το ΜοU μεταξύ ΔΕΗ και CDB, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότ­ησης της ΔΕΗ από την CDB για επενδύσεις. Από το βήμα του συνεδρίου, στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Εμμανούηλ Παναγιωτάκ­ης, επεσήμανε ότι η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει και ήδη αρχίζει να υλοποιεί σχέδια επέκτασης των δραστηριοτ­ήτων της στην ευρύτερη περιοχή και για τον σκοπό αυτό επιδιώκει τη συνεργασία με τις ομόλογες επιχειρήσε­ις των γειτονικών χωρών, ότι σκοπεύει επίσης να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία Περιφερεια­κής Αγοράς Ενέργειας στην περιοχή μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμο­ύ και ότι μέσω της συνεργασία­ς με την CDB «προσβλέπου­με σε πολλές συνεργασίε­ς και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό, και μαζί με κινεζικές επιχειρήσε­ις και μόνοι μας».

 ??  ??
 ??  ?? πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece