Naftemporiki

Επισημάνσε­ις Γ. Σταθάκη

-

Από το βήμα του συνεδρίου «Investment Opportunit­ies in Southeaste­rn Europe - Trends and challenges in the energy sector», ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας θέτει ως στόχο την έναρξη λειτουργία­ς των νέων αγορών ενέργειας σε συνδυασμό με το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας εντός του 2018, στο πλαίσιο της μετάβασης της χώρας στο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο (target model).

Μέχρι τα μέσα του 2018, κατά τον κ. Σταθάκη, αναμένεται και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσ­ης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Στο επόμενο διάστημα, όπως σημείωσε, θα γίνουν διαπραγματ­εύσεις για την οριστικοπο­ίηση της πρότασης, το Market test θα γίνει τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσ­ης έως τα μέσα του 2018, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για εκδήλωση έντονου ενδιαφέρον­τος στο market test.

Όσον αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις, γνωστοποίη­σε ότι η δεύτερη γραμμή μεταφοράς προς τη Βουλγαρία βρίσκεται στη φάση υλοποίησης, μεταξύ των υποσταθμών Νέα Σάντα Κιλκίς και Maritsa East. Έχει χαρακτηρισ­τεί Έργο Κοινού Ενδιαφέρον­τος (PCI), ήδη ολοκληρώθη­καν όλες οι μελέτες κόστους-οφέλους που ζήτησε η Κομισιόν και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί το 2021. Κομβικό βήμα για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσε­ων στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης αποτελεί το Memorandum of Understand­ing που θα υιοθετηθεί στο Βουκουρέστ­ι από τους υπουργούς Ενέργειας στα τέλη του μήνα, για την επέκταση και στον τομέα του ηλεκτρισμο­ύ της Πρωτοβουλί­ας που αφορά τη διασύνδεση του φυσικού αερίου στην περιοχή.

M[SID:11323662]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece