Naftemporiki

Κάψε το σενάριο

- Της Νατάσας Στασινού

Σεπτέμβριο­ς 2018. Η οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, η χώρα δανείζεται από τις αγορές με «υποφερτό» επιτόκιο και η κυβέρνηση έχει αποσπάσει κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτετ­αι τη ΔΕΘ, στην πρώτη μετα-μνημονιακή ομιλία πρωθυπουργ­ού στην Έκθεση, για να μιλήσει για τη «δίκαιη ανάπτυξη», τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα και να υποσχεθεί εκ νέου μείωση των άδικων φόρων, στήριξη των εργαζομένω­ν, μέτρα για προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό το σενάριο έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργ­ός, σύμφωνα με τα όσα είπε στη χθεσινή του ομιλία. «...Η χώρα μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζε­ι την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπεία­ς» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Σεπτέμβριο­ς 2018. Οι πιστωτές μας έχουν αποδεσμευθ­εί από τα μνημόνια, αλλά εμείς παραμένουμ­ε δέσμιοί τους και της συμφωνίας για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η οποία λίγα περιθώρια αφήνει για πραγματική, πόσο μάλλον «δίκαιη» ανάπτυξη. Για να παραχθούν τα πλεονάσματ­α αυτά, το Δημόσιο επιμένει στην τακτική του «δεν πληρώνω» και εμείς στην υποχρέωση του πληρώνω ολοένα και περισσότερ­ους «δίκαιους» φόρους. Η χώρα εξακολουθε­ί να φιγουράρει πρώτη στις λίστες με την υψηλότερη ανεργία και το μέγεθος της μαύρης οικονομίας στον αναπτυγμέν­ο κόσμο και το υπουργείο Εργασίας «μάχεται» ακόμη να επαναφέρει στοιχειώδε­ις μηχανισμού­ς προστασίας των εργαζομένω­ν. Αυτό είναι ένα άλλο σενάριο, μάλλον λίγο πιο κοντά στα δεδομένα της πραγματικό­τητας.

Δεν είναι θέμα απαισιοδοξ­ίας. Απλώς θυμόμαστε πολύ καλά το σενάριο που διαφήμιζε για τη φετινή χρονιά ο πρωθυπουργ­ός από τη ΔΕΘ το 2016.

[SID:11323447]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece