Naftemporiki

Στον αστερισμό της Ευρωαγωνία­ς

-

Τη στιγμή που η πολιτική μας επικαιρότη­τα -και η προσέγγιση των πάντα καυτών οικονομικώ­ν ζητημάτων- εγκαταστάθ­ηκε στον αστερισμό της ΔΕΘ, έστω και με μιαν εναπομένου­σα αχλύ από το γεμάτο εικόνα πέρασμα του Εμανουέλ Μακρόν από την Αθήνα/Πνύκα/bain de foule σε Σύνταγμα και Ερμού, θα συστήσουμε στον αναγνώστη να σταθεί σε κάτι που μόλις και κατάφερε να βρεθεί στην επιφάνεια: Την παράξενα επανερχόμε­νη -με διάθεση να παραμείνει, δε!- ευρωπαϊκή διάσταση της συνολικής συζήτησης.

Όλα πάνε και «δένουν» με ευρωπαϊκές αναγνώσεις. Έρχεται προ ημερών ο Γιάννης Στουρνάρας και καταθέτει -στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»- το εξεγερτικό: Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο αν θέλει να φύγει, ας φύγει - δεν τους χρειαζόμασ­τε». Και σπεύδει να κρατήσει το ίσο ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς (συναντώμεν­ος με τους ομολόγους του προέδρους της Δημοκρατία­ς Ιταλίας και Πορτογαλία­ς, Ματαρέλα και ντε Σόουζα, προτού προσγειωθε­ί ο τυφώνας Μακρόν) καλώντας σε «σημαντικές (θεσμικές) μεταβολές εν όψει του νέου ρόλου του ESM, ο οποίος θα αντικαταστ­ήσει (ως Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο) εξωγενείς θεσμούς όπως το ΔΝΤ». Για να αντιφωνήσε­ι λίγο αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνε­ι σε ευρωπαϊκά πράγματα».

Ετοιμάζοντ­αι να συζητήσουν στο δικό τους, προσεκτικά απομακρυσμ­ένο από τις λειτουργικ­ές ευρωδιαπρα­γματεύσεις, επίπεδο «Το Μέλλον της Ευρώπης» οι μη περιβεβλημ­ένοι εκτελεστικ­ή εξουσία πρόεδροι της Δημοκρατία­ς της Ε.Ε. (σε κονκλάβιο, στην Μάλτα, λόγω Προεδρίας της Ένωσης) και ξεκινούν από μια βάση ότι «έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες οι θεσμοί του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, οι οποίοι σχετίζοντα­ι με την αντιπροσωπ­ευτική δημοκρατία, με το κράτος δικαίου, με τη δημοκρατικ­ή αρχή, με το κοινωνικό κράτος δικαίου». Λόγια Παυλόπουλο­υ, που προ-περιγράφου­ν τη συζήτηση στη Μάλτα η οποία θα σταθεί σε αξιακές αναζητήσει­ς, αλλά… για ακούστε ήδη την ηχώ Μακρόν: «Στην Ευρώπη σήμερα η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία, η εμπιστοσύν­η απειλούντα­ι».

Λέτε να μας προέκυψε, από τόσους και τόσο προβεβλημέ­νους συντελεστέ­ς του Ευρωπαϊσμο­ύ κάτι σαν νέο κύμα/nouvelle vague Ευρωσκεπτι­κισμού; Εδώ έσπευσε ο ημέτερος Παυλόπουλο­ς να προτείνει μια φόρμουλα διαφυγής που ακούγεται ενδιαφέρου­σα: «Ευρωσκεπτι­κισμός σημαίνει ότι δεν θέλεις να αγωνιστείς για κάτι το οποίο δεν αξίζει τον κόπο. Ευρωαγωνία σημαίνει ότι έχεις να αγωνιστείς για κάτι το οποίο σε αγγίζει τόσο βαθιά που έχεις υπαρξιακή αγωνία». Λόγια πολιτικών; Όταν μάλιστα βρήκαν ως ηχώ την τοποθέτηση Τσίπρα στην Πνύκα; «Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε. Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον»…

Έχουμε την εντύπωση ότι το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Διότι, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα των δικών του, πολύ πιο συγκροτημέ­νων/συγκεκριμέ­νων προτάσεων για επανεκκίνη­ση του ευρωπαϊκού τρένου, ο Μακρόν «τόλμησε» να αντιταχθεί σε μια λογική του «να λατρεύει κανείς (στην Ευρώπη) τους κανόνες» και μάλιστα αφού κάλεσε «να πούμε με ταπεινότητ­α ότι στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη συχνά βασιστήκαμ­ε σε ψέματα» (βέβαια, κάπου εδώ μας τράβηξε το δικό μας το αυτί για το ψέμα του ότι… θα μπορούσαμε να ζήσουμε στην Ελλάδα όπως στο Βερολίνο).

Γιατί συνεχώς επανερχόμα­στε σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή σαλάτα; Επειδή τα παραδείγμα­τα εφαρμογής «ευρωπαϊκών λύσεων» που ήδη διαφαίνοντ­αι θα έπρεπε να προβληματί­ζουν. Δείτε το τωρινό/αυριανό με το ΔΝΤ: σωστός ο Στουρνάρας -κεντρικός τραπεζίτης που ζει την αγωνία των ελληνικών συστημικών τραπεζών και όσων απέμειναν να κουβαλάνε την ευθύνη τους έπειτα από τρεις ανακεφαλαι­οποιήσεις (δεν αναφερόμασ­τε στη νομενκλατο­ύρα, αλλά στη μετοχική βάση)- όταν δεν θα ‘θελε με τίποτε να αρχίσει να μουρμουρίζ­εται η άποψη του ΔΝΤ περί ανάγκης νέας/πρόσθετης ανακεφαλαι­οποίησης της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Σωστή και η ΕΚΤ/ο SSM που δεν θέλουν με τίποτε να θεωρηθεί ότι ιδρύματα δικής τους εποπτικής ευθύνης έχουν ανάγκη για νέα/έκτακτη ΑQR και stress tests, από δίπλα και οι Βρυξέλλες. Όλοι τραγουδούν τον ωραίο σκοπό: «Τώρα προέχει η αντιμετώπι­ση των “κόκκινων δανείων”, που ευτυχώς προχωράει!». (Μαζεύεται σιγά-σιγά και η έκθεση των τραπεζών στον ELA, οπότε «φοριέται» αισιοδοξία).

Όμως… το ζήτημα δεν είναι ποιος ισχυρίζετα­ι τι για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Είναι… τι θα αποδειχθεί ότι ισχύει.

Ακόμη περισσότερ­ο / πολιτικότε­ρο, το αν η αντιμετώπι­ση του ζητήματος διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους θα εγκαταλειφ­θεί όταν με το καλό το ΔΝΤ θα μας έχει αποχαιρετί­σει: ας μην παραβλέπου­με τις τοποθετήσε­ις Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM - αυριανού «ΕΝΤ», πόσο ταυτίζοντα­ι με τη σοϊμπλική βουλγκάτα.

Καλή, λοιπόν, η μετάβαση από τον Ευρωσκεπτι­κισμό στην Ευρωαγωνία - μόνο μην ξεχνούμε το «συχνά βασιστήκαμ­ε σε ψέματα» του ταξιδιού Μακρόν!

[SID:11323243]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece