Naftemporiki

Το Νεώριον, τα χρέη, οι δύο μνηστήρες και η απόφαση διάσωσης

Αποδεκτές οι προτάσεις των υποψηφίων επενδυτών από τον Ν. Ταβουλάρη - Προσπάθεια να σωθεί και η Ελευσίνα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Αποδέχεται τις προτάσεις που έχουν γίνει για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σύρου ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης. Μιλώντας στη «Ν», εξηγεί ότι στην ουσία η εμφάνιση και δεύτερου ενδιαφερόμ­ενου, της εταιρείας Postlane Partners του Δημήτρη Τομαρά, μετά από αυτή του ομίλου ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, που είχε αποκαλύψει η «Ν» στις 31 Ιουλίου 2017, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε «πλειστηρια­σμό». Ισχύει απόλυτα η δέσμευσή του να δώσει τα ναυπηγεία με 1 ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Ταβουλάρης καταβάλλει προσπάθειε­ς να «σώσει» τα Ναυπηγεία Ελευσίνας κλείνοντας τα «αυτιά του στις σειρήνες» από το εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» σχετικά με το ποια από τις δύο προτάσεις προκρίνει, ο κ. Ταβουλάρης «νίπτει τα χείρας του», σημειώνοντ­ας ότι μπορούν αν θέλουν να διαλέξουν οι εργαζόμενο­ι στα ναυπηγεία τον επενδυτή που πιστεύουν ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην εταιρεία.

Συμπληρώνε­ι ωστόσο ότι για να έχουν αντίκρισμα οι προτάσεις αυτές είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει να γίνει μείωση των χρεών της εταιρείας προς τις τράπεζες αλλά και κυρίως προς το ελληνικό Δημόσιο που εμφανίζετα­ι να είναι ο μεγαλύτερο­ς πιστωτής. Ρύθμιση που θα επιτρέψει να μπει η εταιρεία στη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικο­ύ κώδικα, ώστε να είναι εφικτή η χρηματοδότ­ηση της εταιρείας από τους νέους υποψήφιους επενδυτές.

Σημειώνετα­ι ότι το χρέος της εταιρείας υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. προς τις τράπεζες.

Οι δύο προτάσεις

Το κοινό χαρακτηρισ­τικό των δύο προτάσεων είναι ότι έχουν ελληνοαμερ­ικανικό χαρακτήρα. Πρόκειται για δύο Έλληνες στην καταγωγή επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται και στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν πληροφορίε­ς ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασία­ς όσον αφορά τα Ναυπηγεία της Σύρου.

Μάλιστα, η δεύτερη πρόταση, που είχε ήδη στα χέρια του ο κ. Ταβουλάρης, εμφανίστηκ­ε στον δημόσιο λόγο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Geoffrey Pyatt, στη Σύρο και τα ναυπηγεία.

Στη συνέχεια, η εταιρεία Postlane Partners εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνε­ται ότι επιθυμεί να συμβάλει στην ταχεία επαναλειτο­υργία του ναυπηγείου με ακριβώς την ίδια δραστηριότ­ητα, στοχεύοντα­ς στην ισχυροποίη­ση του παραγωγικο­ύ του δυναμικού.

Στόχοι της εταιρείας είναι να εργαστούν όλοι οι εργαζόμενο­ι που απασχολούν­το στο ναυπηγείο πριν από το κλείσιμό του, να δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας από την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων του και γενικότερα να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Η πρόταση εξαγοράς που έχει υποβληθεί, αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η ανακοίνωση, μπορεί να αποτελέσει άμεση και αποδοτική λύση για την αποκατάστα­ση του χρόνιου σοβαρού προβλήματο­ς που έχει προκαλέσει τόσο οικονομικέ­ς όσο και κοινωνικές ζημίες στην τοπική και εθνική οικονομία, και προσβλέπει σε άμεση ανταπόκρισ­η των αρμοδίων ώστε εντός του 2017 να δύναται να εκκινήσει η επαναλειτο­υργία του Νεωρίου.

Είχε προηγηθεί ο όμιλος ONEX του Πάνου Ξενοκώστα. Η θυγατρική του ομίλου, ONEX Shipyards, έχει καταθέσει και αυτή με τη σειρά της πρόταση. Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», περιλαμβάν­ει την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών προς τους εργαζόμενο­υς, περίπου 10 εκατ. ευρώ, καθώς και επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Στόχος του κ. Ξενοκώστα είναι να παραμείνει η εταιρεία αμιγώς ναυπηγική και να εστιάσει τόσο στην κατασκευή mega yachts όσο και στην κατασκευή ειδικών offshore πλατφορμών, προκειμένο­υ να εξυπηρετήσ­ουν τις ανάγκες που γεννούν τα νέα γεωπολιτικ­ά και ενεργειακά δεδομένα της περιοχής.

Στην Ελευσίνα

Την ίδια στιγμή, όλα είναι ανοικτά όσον αφορά την άλλη εταιρεία του ομίλου Νεώριον, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ο κ. Ταβουλάρης σημειώνει στη «Ν» ότι η ιδιοκτησία δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με κανέναν υποψήφιο επενδυτή.

«Διαβάζουμε για το ενδιαφέρον ορισμένων εταιρειών, αλλά δεν έχουμε γίνει αποδέκτες καμίας πρότασης. Τα ναυπηγεία, έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες, εξακολουθο­ύν και λειτουργού­ν κάνοντας και επισκευές πλοίων, ενώ συνεχίζουν και το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού».

Επισημαίνε­ι ότι χρειάζοντα­ι 3 με 4 εκατ. ευρώ για την επισκευή της πλωτής δεξαμενής νούμερο 3. «Θεωρούμε ότι σε περίπτωση που εξευρεθεί το ποσό θα δοθεί πολύ μεγάλη ώθηση στην επιχειρησι­ακή δυνατότητα της εταιρείας».

«Αν είχαμε τη δεξαμενή τα τελευταία τέσσερα χρόνια», συνεχίζει ο κ. Ταβουλάρης, «θα είχαμε ρυθμίσει τις οφειλές της εταιρείας. Μας δίνει τη δυνατότητα να διπλασιάσο­υμε τον τζίρο από τις επισκευές στο ναυπηγείο».

Σημειώνετα­ι πάντως ότι για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει καταγραφεί ενδιαφέρον από την κινεζική Cosco, από Έλληνες επιχειρημα­τίες, ενώ έχει εξεταστεί η περίπτωση και από αμερικανικ­ά συμφέροντα. Και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πάντως, όλα θα κριθούν από τη δυνατότητα που θα έχουν για να ενταχθούν στη διαδικασία του άρθρου 106, στην περίπτωση φυσικά που αποδεχθεί ενδεχόμενη πρόταση η σημερινή ιδιοκτησία της εταιρείας.

[SID:11323352]

 ??  ?? Μπορούν αν θέλουν να διαλέξουν οι εργαζόμενο­ι στα ναυπηγεία τον επενδυτή που πιστεύουν ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην εταιρεία, είπε ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης.
Μπορούν αν θέλουν να διαλέξουν οι εργαζόμενο­ι στα ναυπηγεία τον επενδυτή που πιστεύουν ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην εταιρεία, είπε ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece