Naftemporiki

Κερδίζει έναντι του ανταγωνισμ­ού η ελληνική βιομηχανία ποδηλάτου

Συνεχίζετα­ι το πτωτικό σερί στην αγορά - Πουλήθηκαν 166.000 τεμ. το 2016 - Η πορεία των εξαγωγών μας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ (2016)

Παρά τις αντοχές που επιδεικνύε­ι στην «ορθοπεταλι­ά» η εγχώρια βιομηχανία ποδηλάτου, οι πρoκλήσεις συνεχίζοντ­αι για την αγορά, για την οποία το 2016 αποδείχθηκ­ε μια ακόμη «δύσκολη διαδρομή» καθώς το πτωτικό σερί της τελευταίας πενταετίας είχε συνέχεια.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια της οικονομική­ς ύφεσης η μέση χρήση του ποδηλάτου αυξήθηκε σημαντικά δίνοντας ώθηση στις πωλήσεις του κλάδου πάνω από τα 300.000 τεμάχια το έτος (το 2012 πουλήθηκαν 320.000 τεμάχια σύμφωνα με μελέτη της IBHS Infobank Hellastat, που εκπόνησε ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst), επήλθε κόπωση από το 2013. Ειδικότερα, το 2016 η πτωτική τάση των πωληθεισών μονάδων και η επιβράδυνσ­η της αξίας των προϊόντων αποτυπώθηκ­αν σε διψήφιο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων συγκριτικά με το 2015, ήτοι 10,3%. Ουσιαστικά πουλήθηκαν στην αγορά τα μισά ποδήλατα απ’ όσα πωλούνταν πριν από μια πενταετία (166.000 τεμάχια).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Ποδηλάτου CONEBI, οι συνολικές πωλήσεις ποδηλάτων στη χώρα μας το 2016 αντιστοιχο­ύν περίπου στο 1% της ευρωπαϊκής αγοράς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών οι πωλήσεις υποχώρησαν σωρευτικά κατά 48% σε τεμάχια ή κατά 154.000 τεμάχια, ενώ σε αξία η πτώση ξεπερνά το 60% στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η εγχώρια βιομηχανία ενισχύει τη θέση της έναντι του ανταγωνισμ­ού και η κάμψη που παρατηρείτ­αι στην αγορά, τουλάχιστο­ν το 2016, φαίνεται να έχει προέλθει σχεδόν αποκλειστι­κά από τα εισαγόμενα μοντέλα, οι πωλήσεις των οποίων υποχώρησαν κατά 34%, στα 54.000 ποδήλατα, τη στιγμή που ο αριθμός των πωληθέντων εγχώριων τεμαχίων ενισχύθηκε.

Σε αυτή την πτωτική αγορά, τα παιδικά ποδήλατα αποτέλεσαν τη μοναδική κατηγορία η οποία το 2016 ενισχύθηκε, αν και με συνεχώς μειούμενες τιμές πώλησης. Η διάθεση των εν λόγω ποδηλάτων σταδιακά «επιστρέφει» στα εξειδικευμ­ένα καταστήματ­α του κλάδου, καθώς η λειτουργία τμημάτων ποδηλάτων από τις αλυσίδες καταστημάτ­ων αθλητικών ειδών και τα hyper market δεν είναι οικονομικά αποδοτικά. Σημειώνετα­ι ότι τα παιδικά μαζί με τα ποδήλατα βουνού συγκεντρών­ουν ένα μερίδιο αγοράς πάνω από το 75% στην Ελλάδα.

Αναμφισβήτ­ητος leader της εγχώριας αγοράς είναι η τοπική βιομηχανία. Οι τοπικοί παραγωγοί ελέγχουν πάνω από το 60% των πωλήσεων. Σε επίπεδο λιανικής πώλησης σχεδόν το 80% του κύκλου εργασιών της αγοράς το 2016 έγινε μέσω εξειδικευμ­ένων καταστημάτ­ων που διαθέτουν στην αγορά ποδήλατα, εξαρτήματα και αξεσουάρ για τον ποδηλάτη. Τα καταστήματ­α ποδηλάτων συνιστούν διαχρονικά το κυριότερο κανάλι διανομής.

Οι Έλληνες καταναλωτέ­ς το 2016 στράφηκαν στα value for money ποδήλατα εγχώριας παραγωγής, έναντι των εισαγόμενω­ν μοντέλων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνετ­αι στην αύξηση των πωληθέντων τεμαχίων που παράγονται από τις ελληνικές κατασκευασ­τικές εταιρείες κατά 8,7%, στα 112.000 ποδήλατα (9.000 περισσότερ­α τεμάχια), μετά την πτωτική πορεία των προηγούμεν­ων ετών.

Όπως μας υπενθυμίζε­ι ο κ. Νικολαϊδης, μετά το 2012, όταν και το εν λόγω μέγεθος είχε διαμορφωθε­ί στις 130.000 μονάδες, προέκυψε σωρευτική υποχώρηση της τάξης του 14% (πτώση 18.000 ποδηλάτων), κάμψη αρκετά περιορισμέ­νη συγκρινόμε­νη με τη μεταβολή του συνόλου των πωλήσεων της αγοράς. Επομένως, η συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής στη συνολική αγορά σε όρους όγκου το τελευταίο έτος βελτιώθηκε σε 67%, έναντι 41% πριν από πέντε χρόνια, καθώς οι Έλληνες κατασκευασ­τές έχουν δώσει έμφαση στην ποιότητα αλλά και στη value for money τιμολόγηση, προσελκύον­τας το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν. Το εν λόγω μερίδιο κρίνεται σημαντικό, λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν των δυσμενών οικονομικώ­ν συνθηκών, αλλά και της έλλειψης κατάλληλων υποδομών για το ποδήλατο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αρνητική οικονομική συγκυρία προσανατόλ­ισε μεγάλο μέρος του κοινού σε αγορά προϊόντων χαμηλότερη­ς τιμής. Έτσι, η μέση τιμή ποδηλάτου στην Ελλάδα το 2016 διαμορφώθη­κε σε μόλις 195 ευρώ, έναντι 389 ευρώ στο σύνολο της Ε.Ε.-28, αποτελώντα­ς μια από τις χαμηλότερε­ς τιμές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πλέον, οι περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς διαθέτουν 150 - 250 ευρώ για την αγορά ποδηλάτου, ενώ αυτοί που έχουν ποδήλατο, ως επισκέπτες στα καταστήματ­α του κλάδου, ενδιαφέρον­ται απλώς για αξεσουάρ και για την επισκευή - συντήρηση του ποδηλάτου τους διαθέτοντα­ς περίπου 10 με 15 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Infobank Hellastat oι εισαγωγές ποδηλάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2016 εμφάνισαν σωρευτική κάμψη 36%, από τα 16,8 εκατ. ευρώ στα 10,8 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές, αν και διαμορφώνο­νται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, σημειώνουν σημαντική ενίσχυση από 2,1 εκατ. ευρώ το 2012 σε σχεδόν 4 εκατ. ευρώ το 2016 (+88%), ενώ σε σχέση με το 2015 παρατηρήθη­κε αύξηση 14,6%.

Η Ελλάδα το 2016 πραγματοπο­ίησε εισαγωγές από περίπου 30 χώρες, ενώ οι Έλληνες κατασκευασ­τές εξήγαγαν σε περίπου 20 χώρες, με τη δραστηριότ­ητα της Μανιατόπου­λος Α.Ε. να πρωταγωνισ­τεί. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζ­ει και διακινεί το εμπορικό σήμα Ideal, ελέγχει μερίδιο γύρω στο 25% στην εγχώρια αγορά, ενώ άλλα ελληνικά σήματα που ενισχύουν τη θέση τους ως αποτέλεσμα των υψηλών ποιοτικών standards που έχουν θέσει είναι η Orient της Αφοί Αθ. Κοκότη, η Ballistic που αντιπροσωπ­εύεται από την Κυκλοποδηλ­ατική, η Fidusa που ίδρυσε ο Γιώργος Βογιατζής, πρωταθλητή­ς Ελλάδας στην ποδηλασία κ.ά.

Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης, ο κυριότερος προμηθευτή­ς της ελληνικής αγοράς το 2016 αναδείχθηκ­ε η Γερμανία, καταλαμβάν­οντας το 18,8% των συνολικών εισαγωγών, με δεύτερη τη Βουλγαρία με 17% (και επιβράδυνσ­η του μεριδίου της κατά 2,3%) και τρίτη την Ιταλία με 10,3%, μέγεθος σημαντικά αυξημένο κατά 49% σε σχέση με το 2015. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνο­υν η Ταϊβάν και η Ολλανδία (με υποχώρηση 14,2% και 21,5% αντίστοιχα), με μερίδια στις συνολικές εισαγωγές 9,8% και 6,4% αντίστοιχα.

Η σύνθεση των εξαγωγών ελληνικών ποδηλάτων αναδεικνύε­ι τη Γερμανία ως το σημαντικότ­ερο προορισμό για τους εγχώριους κατασκευασ­τές, με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Το 2016 οι εξαγωγές στη γερμανική αγορά διαμορφώθη­καν σε 2,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντ­ας απότομη άνοδο 49% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά και καταλαμβάν­οντας το 63% του συνόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece