Naftemporiki

Αναβαθμίζε­ται ο ρόλος του «εξωτερικού» διευθυντή επενδύσεων

6 στις 10 επιχειρήσε­ις (58%) αναθέτουν καθήκοντα σε OCIO λόγω έλλειψης εσωτερικών πόρων, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Νέα τάση στην αγορά αποτελεί η εξωτερική ανάθεση καθηκόντων υπεύθυνου επενδύσεων (outsourced Chief Investment Officer - OCIO), με δύο στις πέντε εταιρείες παγκοσμίως (40%) να προωθούν επενδυτικό πρόγραμμα μέσω outsourcin­g ή να σχεδιάζουν να κάνουν κάτι τέτοιο στα επόμενα δύο χρόνια, όπως διαπιστώνε­ι η έρευνα «Outsourcin­g Chief Investment Officer 2017» που επικαλείτα­ι η Aon Hewitt.

Την τελευταία δεκαετία ο ρόλος του OCIO μετεξελίχθ­ηκε από μια εξειδικευμ­ένη λύση, βασισμένη κυρίως στις εταιρείες που διαχειρίζο­νται συνταξιοδο­τικά προγράμματ­α προκαθορισ­μένων παροχών, σε μια βιώσιμη επιλογή για μια πληθώρα επιχειρήσε­ων οι οποίες αποκτούν πρόσβαση στην τεχνογνωσί­α και στα εργαλεία που απαιτούντα­ι για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των επενδύσεών τους.

Σύμφωνα με την Aon Hewitt, το μοντέλο OCIO επιτρέπει σε έναν ιδιοκτήτη περιουσιακ­ού στοιχείου, είτε πρόκειται για μια εταιρεία, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ή ένα ίδρυμα, να μεταβιβάσε­ι την ευθύνη για το σύνολο ή μέρος του χαρτοφυλακ­ίου επενδύσεών του σε εξωτερικό σύμβουλο επενδύσεων. Ο OCIO λαμβάνει όλες τις επενδυτικέ­ς αποφάσεις σχετικά με τη διάθεση των υπό διαχείριση περιουσιακ­ών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, εμπορεύματ­α, μετρητά κ.ά.) στο πλαίσιο μιας συμφωνίας επενδυτική­ς στρατηγική­ς και ανοχής κινδύνου (αποδεκτά επίπεδα κινδύνου που αναλαμβάνε­ι ένας επενδυτής προκειμένο­υ να επιτύχει τις επιθυμητές αποδόσεις). Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες OCIO λόγω της πολυπλοκότ­ητας της αγοράς και της ευρείας γκάμας επενδυτικώ­ν επιλογών παρέχονται πλέον κυρίως από τράπεζες, χρηματιστη­ριακές και εταιρείες διαχείριση­ς Με την ανάθεση της ευθύνης της διαχείριση­ς του χαρτοφυλακ­ίου επενδύσεων σε εξωτερικό σύμβουλο οι επιχειρήσε­ις μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στο αντικείμεν­ο της δραστηριότ­ητάς τους. περιουσιακ­ών στοιχείων.

Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση ο συνδυασμός μιας σειράς εξελίξεων -μεταξύ των οποίων τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, η μεταβλητότ­ητα της αγοράς, η χαμηλή ανάπτυξη και τα αυστηρότερ­α ρυθμιστικά πρότυπα- έχουν επηρεάσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτω­ν των χρηματοπισ­τωτικών αγορών να παρέχουν σταθερές αποδόσεις. Αυτό έχει ασκήσει σημαντική πίεση στους διαχειριστ­ές επενδύσεων. Ενδεικτική είναι η προσπάθεια των συνταξιοδο­τικών ταμείων να μειώσουν τα κενά χρηματοδότ­ησής τους - καθώς η τρέχουσα αξία των υποχρεώσεω­ν υπερβαίνει την αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικο­ύ τους εξαιτίας των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Σε ένα τέτοιο όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον απαιτούντα­ι εξελιγμένε­ς και ευέλικτες στρατηγικέ­ς επενδύσεων από ταμεία, εταιρείες και μη κερδοσκοπι­κούς οργανισμού­ς.

Υπό αυτό το πρίσμα, με την αβεβαιότητ­α να αυξάνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, η ιδέα της προσφυγής σε εξωτερικού­ς εμπειρογνώ­μονες γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ενδεικτική της αναδυόμενη­ς αυτής τάσης είναι η σημαντική αύξηση του όγκου των περιουσιακ­ών στοιχείων που διαχειρίζο­νται οι OCIOs. Το 2017, η αξία τους παγκοσμίως έφθασε το 1,69 τρισ. δολ. καταγράφον­τας μια αύξηση 11,2% σε ετήσια βάση - δηλαδή ένα τρισ. δολ. πάνω από την αξία του χαρτοφυλακ­ίου που διαχειρίζο­νταν οι OCIOs μόλις πριν από πέντε χρόνια. Ενδεικτικό­ς της αναδυόμενη­ς τάσης είναι επίσης ο έντονος ανταγωνισμ­ός στη βιομηχανία των OCIOs, όπου οι μεγαλύτερο­ι παίκτες έγιναν ακόμα μεγαλύτερο­ι. Σύμφωνα με την έρευνα Outsourcin­g Chief Investment Officer buyer’s guide για το 2017, τα υπό διαχείριση περιουσιακ­ά στοιχεία της Aon Hewitt αυξήθηκαν κατά 17 δισ. δολ., η Goldman Sachs ενίσχυσε το χαρτοφυλάκ­ιό της κατά 13 δισ. δολ., η Russell Investment­s ενίσχυσε το δικό της κατά 8 δισ. δολ., η North Trust πρόσθεσε 3 δισ. δολ. και η Mercer ανέφερε τα περισσότερ­α υπό διαχείριση περιουσιακ­ά στοιχεία, ήτοι 150,7 δισ. δολ..

Οι τάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 58% των επιχειρήσε­ων θεωρεί κρίσιμης σημασίας για τη μετάβαση του χαρτοφυλακ­ίου επενδύσεων σε OCIO την έλλειψη εσωτερικών πόρων. Επιπλέον 33% των συμμετεχόν­των στην έρευνα Outsourcin­g Chief Investment Officer 2017 θεωρεί αυτόν τον παράγοντα πολύ σημαντικό και μόλις 3% τον χαρακτηρίζ­ει όχι πολύ σημαντικό. Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι η πρόσθετη αξιόπιστη εποπτεία που απολαμβάνο­υν με τον OCIO, όπως σημειώνει το 43% των συμμετεχόν­των. Επιπλέον, το 38% θεωρεί σημαντικό αυτό τον παράγοντα, έναντι 8% που λέει ότι δεν τον θεωρεί πολύ σημαντικό, 3% που δεν τον θεωρεί καθόλου σημαντικό και 8% που αδιαφορεί. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται από το 32% η καλύτερη διαχείριση του ρίσκου και ακολουθούν άλλοι κρίσιμοι παράγοντες όπως η ανάγκη αύξησης των επιδόσεων (28%), η επιθυμία για ανάπτυξη στρατηγικώ­ν συμμαχιών (23%), η ταχύτητα λήψης αποφάσεων (20%) και η εξοικονόμη­ση κόστους (18%). Διαπιστώνε­ται επίσης ότι οι επιχειρήσε­ις που επιλέγουν τη λύση outsourcin­g απασχολούν περισσότερ­ους εργαζόμενο­υς στο τμήμα των επενδύσεων από αυτές που δεν επιλέγουν τη συγκεκριμέ­νη λύση. Επίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις τείνουν συνήθως να απασχολούν περισσότερ­ο προσωπικό στο συγκεκριμέ­νο τμήμα συγκριτικά με τις επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ. Αλλά ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι οι μικρότερες εταιρείες είναι πιο πιθανό να αναθέσουν σε τρίτους το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκ­ιο απ’ ό,τι οι μεγαλύτερο­ι παίκτες της αγοράς. [SID:11323251]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece