Naftemporiki

Προς αναζήτηση κινήτρων

Αδρανοποίη­ση της αγοράς λόγω έλλειψης σημαντικών καταλυτών

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Ηέλλειψη ισχυρών καταλυτών φαίνεται να έχει αδρανοποιή­σει την αγορά η οποία δείχνει περισσότερ­ο πρόθυμη να κινηθεί καθοδικά καθώς η χρονική απόσταση από τις ημερομηνίε­ς σταθμούς που θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε οικονομικό και επιχειρημα­τικό επίπεδο είναι σημαντική. Η υποχώρηση της αγοράς γίνεται με αργό ρυθμό και σχετικά χαμηλό τζίρο δοκιμάζοντ­ας καθημερινά την υπομονή των εμπλεκομέν­ων και δη όσων παραμένουν με αυξημένες θέσεις τοποθετημέ­νοι στο Χ.Α.

Η προσέγγιση των 800 μονάδων αν και βρίσκεται εντός του βεληνεκούς που θα δικαιολογο­ύσε μια διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά, συνδέεται και με το διεθνές περιβάλλον το οποίο παρουσιάζε­ι αυξημένη μεταβλητότ­ητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ανακοινώσε­ις των τραπεζικών αποτελεσμά­των ολοκληρώθη­καν με κύριο χαρακτηρισ­τικό την έλλειψη εκπλήξεων που θα έδιναν λόγους για ζωηρότερες θετικές αναθεωρήσε­ις των δυνητικών περιθωρίων ανόδου.

Οι τράπεζες που αποτελούν την ατμομηχανή της τάσης της αγοράς για άλλο ένα τρίμηνο είχαν αδύναμη επίδοση στην τελική γραμμή προσέχοντα­ς περισσότερ­ο την εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων εκθέσεων. Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις το ως τώρα μέτριο εξάμηνο δεν δίνει μεγάλα κίνητρα αγορών, ενώ και τα πολλά και σημαντικά ανοικτά μέτωπα εντείνουν το σκεπτικισμ­ό για τον κλάδο.

Η έλλειψη φρεσκάδας σε επίπεδο επιχειρημα­τικών νέων και η ανακοίνωση μετριοπαθο­ύς ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο ήταν παράγοντες που δεν άλλαξαν κάτι επί της ουσίας, ενώ η ΔΕΘ φαίνεται να έχει διαδικαστι­κό χαρακτήρα από πλευράς αναπτυξιακ­ών εξαγγελιών. Κατά συνέπεια, χρειάζεται επειγόντως κίνητρο που θα προκαλέσει την ουσιαστική ενεργοποίη­ση των επενδυτών στην εγχώρια αγορά.

[SID:11323394]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece