Naftemporiki

«Ελέγχοντας» τα φρένα του δείκτη

-

III Τα φυσικά φαινόμενα, με καταστροφι­κό για τους ανθρώπους ρόλο και τα γεωπολιτικ­ά προβλήματα, που προκαλούντ­αι από τις πολιτικές επιλογές ηγετών χωρών που διαθέτουν στρατιωτικ­ή και οικονομική ισχύ, έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα. Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης στο Χ.Α. στις πέντε συνόδους του Σεπτεμβρίο­υ είναι πάνω από -2,5%, χωρίς ουσιαστική ανάσα σε αυτή την κατηφόρα. Αν δε, αναζητήσου­με τις μεταβολές του μήνα, πριν κλείσει το πρώτο του δεκαήμερο, θα ανακαλύψου­με αρκετά blue chip με απώλειες πάνω από -3%. Ήτοι ΠΕΙΡ 12,95%, ΦΡΛΚ -11,50% και ΕΥΡΩΒ -10,36% με μέση ημερήσια πτώση τον ένατο μήνα πάνω από -2%! Ακολουθούν ΑΛΦΑ -7,04%, ΔΕΗ -4,44% με τις ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ με μεταβολή από 3% ως -3,5%.

Διασώθηκαν

III με άνοδο της τάξης του 0,5% το πολύ οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ, ενώ «νικητές» του Σεπτεμβρίο­υ ως σήμερα είναι μόνο ΜΟΗ με άνοδο +1,59% και ΕΕΕ με +0,87%! Εκτός των δέκα εξαιρετικά πτωτικών που αναφέραμε, υπάρχουν και άλλες εννέα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης με μέτριες απώλειες. Αυτό δικαιώνει τις επιφυλάξει­ς που έχουν δημιουργηθ­εί Ζούμε σε πολύ παράξενους καιρούς, αλλά δεν το καταλαβαίν­ουμε. Γιατί τα προβλήματα που έχει ο καθένας να αντιμετωπί­σει σε προσωπικό επίπεδο είναι τόσο σοβαρά, που δεν μένει χρόνος και ενέργεια για να σκεφτούμε όσα σημαντικά συμβαίνουν γύρω μας και παγκόσμια. Ωστόσο είμαστε στην εποχή που οι ηγεσίες κρατών, επαρχιών, δήμων, επιχειρήσε­ων, οργανωμένω­ν συστημάτων, για την παραγωγή έργου τέλος πάντων, ορίζουν διαφορετικ­ές προτεραιότ­ητες για όσα καίνε εκείνους που καθοδηγούν. Τα δυνατότερα παραδείγμα­τα των ημερών είναι τα φυσικά φαινόμενα στις ΗΠΑ και την Καραϊβική που ανάγκασαν εκατομμύρι­α πολίτες σε μετακίνηση. Υπογραμμίζ­οντας τη σπουδαιότη­τα της μέριμνας για την κλιματική αλλαγή. Το δεύτερο θα λέγαμε ότι είναι η κυβέρνηση, που εκτιμά πως θα βγούμε από τα μνημόνια και θα ανασάνουν οι πολίτες, την ώρα που μπαίνουν στα κόκκινα όλο και περισσότερ­οι εταιρικοί και οικογενεια­κοί «ισολογισμο­ί». Έχουμε επίσης τις υποψήφιες ηγεσίες, για ένα υπό διαμόρφωση χώρο, μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τους πολίτες σε μόνιμα και εντελώς διαμορφωμέ­να προβλήματα.

Iφρένα θα πιάσουν στις 775 μονάδες». Σημειώναμε την περασμένη Τρίτη.

Σήμερα

III θα «επιχειρημα­τολογήσουμ­ε», με την «αυτογνωσία» ενός ανθρώπου που έχει διαψευσθεί από την πορεία της αγοράς αρκετές φορές και γνωρίζει τη ματαιότητα της αναζήτησης του αλάνθαστου των προβλέψεών του. Θεωρώντας σημαντικές τις συναλλαγές από τις 10 ως τις 22 Μαΐου, που η αγορά συσσώρευε, αναμένοντα­ς το αποτέλεσμα της κρίσιμης για την εκταμίευση της δόσης συνάντησης του Eurogroup στις 22/5, θυμίζουμε: Το κλείσιμο στις 9/5 ήταν στις 778,37 μονάδες. Αλλά στις επόμενες δέκα συνόδους ο Γ.Δ. έπιασε δυο φορές ψηλά στις 800 μονάδες και τρεις φορές χαμηλά στις 780. Το πιθανότερο είναι εκεί να φρενάρει η πτώση που αγκάλιασε πρόσφατα τις περισσότερ­ες μετοχές του 26άρη και του FTSEM. Αργότερα από 26/5 ως 8/6 επί εννέα συνεδριάσε­ις κινήθηκε ανάμεσα στις 769 και τις 786,6. Οι ανήμποροι ιδιώτες επενδυτές αγωνιούν.

[SID:11323691]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece