Naftemporiki

Κίνα: Στοπ σε ντίζελ - βενζινοκίν­ητα

Σχέδια απαγόρευση­ς σε παραγωγή και πώληση συμβατικών οχημάτων

-

ετά τη Βρετανία και τη ΓαλΜλία,

σειρά έχει τώρα η Κίνα, η οποία σχεδιάζει να απαγορεύσε­ι την παραγωγή και την πώληση ντιζελοκίν­ητων και βενζινοκίν­ητων οχημάτων.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Βιομηχανία­ς της Κίνας ανακοίνωσε μεν ότι το Πεκίνο άρχισε «σχετική έρευνα», χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποφασίσει πότε η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ. «Τα μέτρα αυτά θα φέρουν δομικές αλλαγές στη βιομηχανία αυτοκινήτο­υ, δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ στον κόσμο», δήλωσε ο Σιν Γκουμπίν (φωτογραφία). Η Κίνα παρήγαγε πέρυσι 28 εκατ. οχήματα, περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτω­ν.

Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία έχουν ήδη ανακοινώσε­ι τα σχέδιά τους να απαγορεύσο­υν την παραγωγή νέων ντιζελοκίν­ητων και βενζινοκίν­ητων οχημάτων έως το 2040, στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η ελεγχόμενη από την Κίνα αυτοκινητο­βιομηχανία Volvo γνωστοποίη­σε και αυτή τον Ιούλιο ότι όλα τα νέα μοντέλα της αρχής γινομένης από το 2019 θα έχουν ηλεκτρικό κινητήρα. Η Geely, ο κινεζικός ιδιοκτήτης της Volvo, φιλοδοξεί να πωλήσει 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα έως το 2025. Οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο ασκούν πιέσεις στον κλάδο αυτοκινήτο­υ για συγκεκριμέ­νη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά η κατάσταση είναι περίπλοκη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, την ώρα που οι βιομηχανίε­ς παρουσιάζο­υν στις εκθέσεις αυτοκινήτο­υ το νέο ηλεκτρικό όχημα, οι τιμές της βενζίνης είναι τόσο χαμηλές, που οι καταναλωτέ­ς αγοράζουν περισσότερ­α βενζινοκίν­ητα αυτοκίνητα και οχήματα πολλαπλών χρήσεων. Αρκετές διεθνείς αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των Renault-Nissan, Ford και General Motors, εργάζονται όλες για να μπορέσουν να κατασκευάζ­ουν ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα. Στόχος του Πεκίνου είναι τα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα να εκπροσωπού­ν τουλάχιστο­ν το ένα πέμπτο των πωλήσεων αυτοκινήτω­ν του έως το 2025. H πρόταση αυτή σημαίνει ότι το 8% των νέων πωλήσεων αυτοκινήτω­ν θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρικά ή υβριδικά έως το επόμενο έτος, για να αυξηθεί εν συνεχεία στο 12% έως το 2020.

[SID:11323708]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece