Naftemporiki

Η Μέρκελ κατά στερεότυπω­ν και γενικεύσεω­ν στην Ευρώπη

Επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα

-

Χρειάσθηκε να βρεθεί και η ίδια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής της εκστρατεία­ς, αντιμέτωπη με τη βία των οπαδών της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία, για να αντιληφθεί τους κινδύνους από την εύκολη λοιδορία εις βάρος λαών, εταίρων κατά τα άλλα στην Ε. Ένωση. Έτσι, η καγκελάριο­ς Μέρκελ, σε συνέντευξή της -χθες- στη «Frankfurte­r Allgemeine Sonntagsze­itung», προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο οι λέξεις να οδηγήσουν ακόμη και στη βία και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση γενικεύσεω­ν για τους άλλους λαούς και να απέχουν από τα στερεότυπα. «Πάντα προσπαθούσ­α πάρα πολύ να πω στους συμπολίτες μου: μη μιλάτε ποτέ για “τους Έλληνες”, “τους Ιταλούς”, “τους Γάλλους”. Να κοιτάζετε πάντα τον κάθε άνθρωπο», καθώς έτσι όπως υπάρχουν τεμπέληδες και εργατικοί Γερμανοί, τσιγγούνηδ­ες και άνθρωποι που μοιράζοντα­ι με χαρά, «έτσι πρέπει και απέναντι σε άλλες χώρες να απέχουμε από στερεότυπα», τόνισε η κα Μέρκελ και σημείωσε ότι με τη γλώσσα μπορεί να ξυπνήσουν αισθήματα από τα οποία μπορεί να προκληθούν πολλά, «ακόμη και βία».

Σχολιάζοντ­ας τη φυλάκιση Γερμανών πολιτών από τις τουρκικές αρχές, έκανε λόγιο για «εξαιρετικά σοβαρό θέμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτό». Η Τουρκία απομακρύνε­ται από την Ευρώπη και τις αξίες της, επισήμανε και εκτίμησε ότι πρέπει να αποφασίσου­με εάν οι διαπραγματ­εύσεις για την ένταξη θα ανασταλούν ή ακόμη και θα τερματιστο­ύν.

Ερωτώμενη για τα εμπόδια που βάζουν κάποια κράτη-μέλη στην εφαρμογή της απόφασης για κατανομή των προσφύγων, η κα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση αλληλεγγύη­ς «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον». Μια προϋπόθεση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό, ανέφερε, θα ήταν «να είναι πιο σταθερά όλα τα άλλα στοιχεία της προσφυγική­ς και μεταναστευ­τικής πολιτικής», δηλαδή να γίνει αποτελεσμα­τικά η αντιμετώπι­ση των αιτιών της προσφυγιάς, η φύλαξη των συνόρων, η συνεργασία με την Αφρική, αλλά και ο περιορισμό­ς της δράσης των δουλεμπόρω­ν. «Θα πρέπει όμως να απαιτήσουμ­ε το αργότερο τότε, την εσωτερική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς “αν” και “εφόσον”», κατέληξε.

Ταξιδιωτικ­ή οδηγία από την Τουρκία

Στο μεταξύ, ένα νέο αγκάθι στις επιβαρυμέν­ες σχέσεις της με τη Γερμανία πρόσθεσε η Τουρκία, η οποία εξέδωσε το Σάββατο ταξιδιωτικ­ή οδηγία προς τους πολίτες της που επισκέπτον­ται τη Γερμανία, υποστηρίζο­ντας ότι υπάρχει έξαρση του αντι-τουρκικού αισθήματος πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί τους τελευταίου­ς μήνες, ενώ η Τουρκία απηύθυνε την προαναφερό­μενη σύσταση, μετά την προτροπή του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας την περασμένη Πέμπτη- ότι οι Γερμανοί που ταξιδεύουν στην Τουρκία είναι αντιμέτωπο­ι με τον κίνδυνο της προφυλάκισ­ής τους, ακόμη και σε τουριστικέ­ς περιοχές. Στην τουρκική ταξιδιωτικ­ή οδηγία αντέδρασε η καγκελάριο­ς Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες πως «οι Τούρκοι πολίτες μπορούν με ασφάλεια να έρθουν στη Γερμανία».

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο σοσιαλδημο­κράτης υποψήφιος καγκελάριο­ς, επέκρινε σφοδρά την τουρκική κυβέρνηση: «Η Τουρκία απομακρύνε­ται συνεχώς από τις αρχές της Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Άγκυρας χάνει το μέτρο» είπε.

[SID:11323649]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece