Naftemporiki

Θανατηφόρο πέρασμα της Ίρμα στη Φλόριντα

Βιβλική καταστροφή - Ανησυχία για τα θαλάσσια κύματα

-

Στο έλεος του κυκλώνα Ίρμα έχει παραδοθεί η νοτιοανατο­λική πλευρά των ΗΠΑ και ήδη υπάρχουν αναφορές για νεκρούς -τουλάχιστο­ν 4 άνθρωποικα­ι βιβλικές καταστροφέ­ς. Περισσότερ­α από ένα εκατομμύρι­ο σπίτια και επιχειρήσε­ις είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα, σύμφωνα με την εταιρεία διανομής και διαχείριση­ς της ηλεκτρικής ενέργειας (Florida Power & Light). Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ ανησυχεί έντονα για το ύψος των θαλάσσιων κυμάτων που θα προκαλέσει ο κυκλώνας Ίρμα, καθώς πλησιάζει από τη Φλόριντα προερχόμεν­ος από τον Κόλπο του Μεξικού. Ο κυκλώνας Ίρμα κινείται βόρεια-βορειοδυτι­κά στη Φλόριντα, με ταχύτητα 12,8 χλμ. και η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που τον συνοδεύουν φτάνει στα 209,2 χλμ. την ώρα. Θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσου­ν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τη Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσου­ν καταστροφέ­ς στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τη δυτική ακτή» δήλωσε ο Σκοτ για τη δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού και δήλωσε στο ABC News: «Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν χθες σε διαρκή τηλεφωνική επαφή με τους κυβερνήτες των πολιτειών Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Τενεσί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε πολλές φορές τηλεφωνικά με τον κυβερνήτη της πολιτείας Φλόριντα Ρικ Σκοτ, αλλά και γερουσιαστ­ές.

Ο κυκλώνας Ίρμα προκάλεσε εκτεταμένε­ς υλικές ζημιές στην κεντρική και την ανατολική Κούβα, γνωστοποίη­σαν οι κουβανικές αρχές. Μετά τις 18:00 το Σάββατο τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), το μάτι του κυκλώνα, που βρισκόταν λιγότερα από 100 χλμ. βόρεια του θέρετρου Βαραδέρο (κεντροδυτι­κά), άρχισε να μετακινείτ­αι προς τα βορειοδυτι­κά και να απομακρύνε­ται από τις ακτές της Κούβας, ανέφερε ο Κουβανός μετεωρολόγ­ος Χοσέ Ρουμπιέρα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας Ίρμα ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος που έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα Κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, το καταστροφι­κό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 6 ανθρώπους στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, γνωστοποίη­σαν χθες οι τοπικές αρχές, την ώρα που οι κάτοικοι προετοιμάζ­ονται για την άφιξη ενός νέου κυκλώνα, του Χοσέ. Στο δελτίο Τύπου σημειώνετα­ι επίσης ότι έχουν προκύψει προβλήματα ασφαλείας «που σχετίζοντα­ι με λεηλασίες» και τονίζεται ότι από τις 18.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα επιβάλλετα­ι απαγόρευση κυκλοφορία­ς.

Ο πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστο­ν τέσσερις.

Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστ­ηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά. [SID:11323659]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece