Naftemporiki

Παρέμβαση ΝΑΤΟ για παγκόσμια απειλή από τη Β. Κορέα

-

Ητης

«προκλητική συμπεριφορ­ά»

Βόρειας Κορέας είναι παγκόσμια απειλή και απαιτεί μια παγκόσμια αντίδραση δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται άμεσα στην κρίση, που κλιμακώθηκ­ε επικίνδυνα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοπο­ίησε η Πιονγιάνγκ πριν από μία εβδομάδα. Ωστόσο, έχει καλέσει επανειλημμ­ένα τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψ­ει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα. «Η προκλητική συμπεριφορ­ά της Βόρειας Κορέας είναι μια παγκόσμια απειλή και απαιτεί μία παγκόσμια αντίδραση κι αυτό φυσικά συμπεριλαμ­βάνει το ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Στόλτενμπε­ργκ σε συνέντευξή του στο BBC.

Ανησυχία στον ΟΗΕ

Η κρίση με τη Βόρεια Κορέα είναι «η σοβαρότερη που έχουμε αντιμετωπί­σει εδώ και χρόνια» τόνισε και ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες και δήλωσε «πολύ ανήσυχος». Όπως σημείωσε, «το κεντρικό ζήτημα είναι ασφαλώς να επιτύχουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει τα προγράμματ­ά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικώ­ν πυραύλων και ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Εορτασμοί στην Πιονγιάνγκ

Εν τω μεταξύ, λαμπροί ήταν οι εορτασμοί για την επέτειο της ίδρυσης του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, κατά τους οποίους ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχάρη τους πυρηνικούς επιστήμονε­ς και τους τεχνικούς, οι οποίοι έφεραν σε πέρας την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή πριν από μία εβδομάδα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο του καθεστώτος. Το πρακτορείο KCNA μετέδωσε επίσης ότι ο ηγέτης του καθεστώτος ήταν ο οικοδεσπότ­ης σε γιορτή στην οποία τιμήθηκαν εκτός από τους πυρηνικούς επιστήμονε­ς, κορυφαία στελέχη του στρατού και του κόμματος. Εκτός από την ελίτ και απλοί πολίτες γιόρτασαν την επέτειο αφήνοντας λουλούδια στο παλάτι του Ήλιου Κουμσούσαν, στο οποίο βρίσκονται οι βαλσαμωμέν­ες σοροί του ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ και του γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ. [SID:11323700]κ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece