Naftemporiki

Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα και με προσωπικές αιχμές

Αντιδράσει­ς για την ομιλία του πρωθυπουργ­ού και τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

-

Εξόχως αρνητικά -και με προσωπικές αιχμές- ήταν τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης τόσο για την ομιλία του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ το Σάββατο, όσο και για τη συνέντευξη Τύπου, χθες.

Με ήκιστα κολακευτικ­ό λόγο για τον πρωθυπουργ­ό, η Ν.Δ. ανακοίνωσε: «Ο κ. Τσίπρας είναι αστείος στον ρόλο του σοβαρού και υπεύθυνου πρωθυπουργ­ού. Εμφανίστηκ­ε σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικό­τητα που βιώνουν οι Έλληνες. Χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Επέστρεψε με θράσος στον τόπο του εγκλήματος, για να ξανακάνει αυτό που τόσο καλά ξέρει. Να ανεβάσει μια κακόγουστη θεατρική παράσταση».

Η Ν.Δ. υπενθύμισε όσα είπε τις δύο προηγούμεν­ες χρονιές στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, στον οποίον καταλογίζε­ι ότι «κόστισε 100 δισ. ευρώ στη χώρα, ευθύνεται για την ύφεση δύο χρόνων και τη σημερινή αναιμική πορεία... και πανηγυρίζε­ι για τις επενδύσεις που ο ίδιος πολέμησε... Ούτε μια λέξη για τα δισεκατομμ­ύρια που χρωστά το Κράτος στους ιδιώτες».

Επίσης, τον κατηγόρησε για επίδειξη θράσους, καθώς «μιλάει στους νέους ανθρώπους, σε αυτούς που μετέτρεψε στη γενιά των 360 ευρώ γκρεμίζοντ­ας τις ελπίδες τους».

Κατά την Ν.Δ., «ο κ. Τσίπρας παίζει το κρυφτούλι για να αποφύγει τις αναγκαίες αλλαγές που θα ανοίξουν δουλειές για τους πολλούς. Η Ελλάδα χρειάζεται αλήθειες και έργα. Όχι ψέματα και λόγια. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μια αποτελεσμα­τική κυβέρνηση με πρωθυπουργ­ό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σε ό,τι αφορά όσα είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου, η Ν.Δ. έκανε λόγο για «θράσος Τσίπρα, χωρίς απαντήσεις στους πολίτες» και σημείωσε: «Καμία απάντηση δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας στα πραγματικά ερωτήματα των Ελλήνων. Ειδικά για τα 100 δισ. που φόρτωσε στους πολίτες, τους νέους φόρους και τις περικοπές των συντάξεων, τους πλειστηρια­σμούς και τις κατασχέσει­ς, τα capital controls, τις ομαδικές απολύσεις, τη γενιά των 360 ευρώ, τη μείωση του αφορολόγητ­ου, τις εξοντωτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές, τα τεράστια χρέη του Κράτους στους ιδιώτες, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, την έλλειψη συνθηκών ασφάλειας των πολιτών, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διαπλοκή, τις συζητήσεις του υπουργού Άμυνας με ισοβίτη για ναρκωτικά, και τέλος, τις Πανελλήνιε­ς εξετάσεις που θα καταργούσε».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά παρατήρησε: «Ο κ. Τσίπρας, επειδή αντιλήφθηκ­ε ότι δεν πουλάει πια ως Πινόκιο, υποδύθηκε τον Χάρι Πότερ εξαφανίζον­τας τα προβλήματα! Μας απογείωσε σ’ έναν φανταστικό παράδεισο που όλα είναι τέλεια. Και νομίζει προφανώς ότι καθάρισε. Στον πραγματικό κόσμο, όμως, οι πολίτες βιώνουν τους εξοντωτικο­ύς φόρους, τις κομμένες συντάξεις, τις κατασχέσει­ς, την ανεργία, τους πλειστηρια­σμούς, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους... Και είναι αποφασισμέ­νοι να δώσουν τη δική τους σκληρή απάντηση σε αυτόν που νομίζει ότι μπορεί να τους κοροϊδεύει εσαεί!».

Το ΚΚΕ επισήμανε: «Η ομιλία του κ. Τσίπρα απευθυνότα­ν σχεδόν αποκλειστι­κά στο κεφάλαιο, διαφημίζον­τας την κυβέρνησή του ως τον καλύτερο “ντίλερ” των επιχειρημα­τικών ομίλων και των επενδυτών. Στον λαό “πούλησε” στην κυριολεξία “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” και ψεύτικες υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση, τη στιγμή που έχει ήδη προδιαγράψ­ει το εφιαλτικό του μέλλον».

Κατά την προσέγγιση του ΚΚΕ, «γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η λεγόμενη “δίκαιη ανάπτυξη” αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη κι απ’ αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Η καπιταλιστ­ική ανάπτυξη απαιτεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που διαμορφώθη­κε με τα μνημόνια. Οι επενδύσεις, το GRINVEST, για το οποίο κομπάζει ο Αλ. Τσίπρας, απαιτούν χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το κεφάλαιο, τις επιχειρήσε­ις. Απαιτούν δηλαδή τσάκισμα του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου».

Το Ποτάμι σημείωσε: «Αφού στον κ. Τσίπρα τελείωσαν οι υποσχέσεις για επαναδιαπρ­αγματεύσει­ς, μείωση χρέους και κακοί Ευρωπαίοι, άρχισε να χρησιμοποι­εί νέες λέξεις γι’ αυτόν, όπως επιχειρημα­τικότητα, επενδύσεις, καινοτομία. Αντιλαμβάν­εται αυτές τις έννοιες ως συνθήματα. Την ίδια ώρα που μιλάει για επιχειρημα­τικότητα και επενδύσεις, κορυφαίοι υπουργοί του βάζουν συνεχώς τρικλοποδι­ές στις μεγάλες επενδύσεις και δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν τις ιδεολογικέ­ς τους αγκυλώσεις».

Παρατήρησε, δε, ότι ο κ. Τσίπρας «εσχάτως υιοθέτησε το προφίλ του σοσιαλδημο­κράτη, ενώ συγκυβερνά αγκαλιά με την ακροδεξιά. Όσο και αν προσπαθεί να πείσει ότι άλλαξε, παραμένει ο ίδιος Τσίπρας».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργ­ός «συνεχίζει τα ωραία λόγια, τις παχιές κουβέντες, όπως και πριν από έναν χρόνο. Είπε ότι η κυβέρνησή του έκανε και δίκαια πράγματα, δεν είπε όμως πόσα άδικα έχει κάνει και σίγουρα είναι πολλά, όπως κόψιμο συντάξεων, ΕΚΑΣ, συντάξεις χηρείας και πολλά άλλα». [SID:11323646]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece