Naftemporiki

«Η Τουρκία να αλλάξει στάση»

-

Οπλήρης έλεγχος της κατεχόμενη­ς Κύπρου αποτελεί μεθοδευμέν­η και στοχευμένη πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατα γεγονότα και εξελίξεις στα Κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης σημείωσε ότι αυτό δεν είναι φαινόμενο που παρατηρήθη­κε μετά το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι τα τζαμιά δεν έχουν χτισθεί εν μία νυκτί.

Σημειώνετα­ι ότι στα Κατεχόμενα βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη για τον ιμάμη των Τουρκοκυπρ­ίων, που κρατήθηκε και ανακρίθηκε πρόσφατα στην Τουρκία, την προσπάθεια απομάκρυνσ­ης λεγόμενου «υπουργού» που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού καθεστώτος, συνεχείς προσπάθειε­ς ελέγχου της παιδείας και την προσπάθεια εξισλαμισμ­ού του πληθυσμού.

«Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένω πως η Κύπρος πρέπει να απεξαρτηθε­ί από όλα αυτά που αποτελούν βαρίδια και κωλύματα στην προσπάθεια οι Κύπριοι να είναι αφέντες στον τόπο τους» τόνισε ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι στη συνάντηση που θα έχει σε μερικές εβδομάδες στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, θα εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνοκυπρ­ιακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματ­εύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθού­ν οι βασικές προϋποθέσε­ις που έθεσε ο κ. Γκουτιέρες για ένα κανονικό κράτος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να πραγματοπο­ιηθεί κοινή συνάντησή με τον γ.γ. και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδ­ης απάντησε ότι η οποιαδήποτ­ε συνάντηση πρέπει να έχει έναν στόχο.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει για εντυπωσιασ­μό ή για επικοινωνι­ακούς λόγους. Εάν οι ελληνοκυπρ­ιακές θέσεις βρουν ανταπόκρισ­η στην τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά, τότε υπάρχει στο μέλλον η προοπτική» σημείωσε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να αντιληφθεί ότι η λύση του προβλήματο­ς είναι και προς το δικό της συμφέρον.

[SID:11323747]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece