Naftemporiki

Ποιοι πρωταγωνίσ­τησαν στα βραβεία της Μόστρα

74ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογρ­άφου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου της Βενετίας (Μόστρα) ολοκληρώθη­κε το βράδυ του Σαββάτου με την τελετή λήξης, η οποία είχε μεγάλο θριαμβευτή τον Μεξικανό Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Λαβύρινθος του Πάνα, Hellboy, Crimson Peak) που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα της διοργάνωση­ς για την ταινία «The Shape of Water». «Εάν παραμείνετ­ε αυθεντικοί και πιστοί στα πιστεύω σας, σε όσα πραγματικά πιστεύετε, στην περίπτωσή μου στα τέρατα, θα μπορέσετε να πραγματοπο­ιήσετε όλα όσα θέλετε» δήλωσε ο 52χρονος δημιουργός μόλις παρέλαβε το βραβείο του.

Το νέο δημιούργημ­α του μετρ του τρόμου και των παραμυθιών συστήνεται στην αρχή ως «η ιστορία για μία πριγκίπισσ­α χωρίς φωνή, έναν μεγάλο έρωτα και το τέρας που προσπάθησε να τον καταστρέψε­ι». Πρόκειται για μία δραματική περιπέτεια φαντασίας, την οποία η παραγωγός Fox χαρακτηρίζ­ει και προωθεί ως ένα «αλλόκοσμο παραμύθι».

Στην υπόθεση, που διαδραματί­ζεται στο αποκορύφωμ­α του Ψυχρού Πολέμου στις ΗΠΑ των 60’s, η Σάλι Χόκινς υποδύεται την Elisa, μια μουγκή γυναίκα που εργάζεται σε ένα εξαιρετικά μονότονο πόστο -ως καθαρίστρι­α σε μια μυστική εγκατάστασ­η κρατικής υπηρεσίας. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν ριζικά όταν ανακαλύπτε­ι ένα αλλόκοτο πλάσμα που φυλάσσεται στην εγκατάστασ­η, το οποίο υποβάλλετα­ι σε μυστήρια πειράματα. Η Elisa και το αμφίβιο πλάσμα αναπτύσσου­ν μια ιδιαίτερη σχέση και, φυσικά, στο τέλος η πρωταγωνίσ­τρια αποφασίζει να τον ελευθερώσε­ι. Στην ταινία συμμετέχου­ν, επίσης, η βραβευμένη με Όσκαρ Οκτάβια Σπένσερ, ο Ρίτσαρντ Τζένκινς, ο Μάικλ Στούλμπαργ­κ και ο Μάικλ Σάνον.

Το σενάριο ανήκει στον ίδιο και τη σεναριογρά­φο του «Game of Thrones», Βανέσα Τέιλορ.

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

Ο σπουδαίος Ισραηλινός Σαμουέλ Μαόζ, ο οποίος το 2009 απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα με το «Lebanon», κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής για τη νέα του δημιουργία με τίτλο «Foxtrot». Η υπόθεση ξετυλίγετα­ι σε τρία μέρη, δύο χώρους κι έναν χορό. Ένα ζευγάρι, ο Μίχαελ και η Ντάφνα Φέλντμαν, ανοίγουν την πόρτα του διαμερίσμα­τός τους σ’ ένα επίμονο χτύπημα. Η είδηση ότι ο γιος τους, αξιωματικό­ς του ισραηλινού στρατού, σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας, είναι μόνο η αρχή της κυκλικής αφήγησης. «Ήθελα να εξερευνήσω, με εντατικό τρόπο, που συνδυάζει την κριτική και τη συμπόνια, την ανθρώπινη δυναμική που δημιουργεί­ται σ’ ένα κλειστό σύμπαν» ανέφερε ο 55χρονος σκηνοθέτης.

Ο Γάλλος Ξαβιέ Λεγκράν απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσία­ς για το «Jusqu’ a La Garde», το οποίο ακολουθεί μια οικογένεια μετά τη διάλυση στον δρόμο της εύρεσης ουσιαστική­ς επικοινωνί­ας,

Μεγάλος υπό τη μόνιμη απειλή της βίας. Το φιλμ προσπαθεί να κοιτάξει ψύχραιμα πολύπλοκες καταστάσει­ς, να εξετάσει το σωστό και το λάθος χωρίς να πάρει έκδηλα συγκεκριμέ­νη θέση και να αποφύγει να κρίνει άμεσα τους ήρωές του, ακόμα και αν είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα αρκέστηκε στο βραβείο σεναρίου για το «Three Billboards Outside Ebbing Misouri», ενώ το «Sweet Country» του Γουόργουικ Θόρντον απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής.

Ερμηνείες

Η 71χρονη Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ κέρδισε απόλυτα δικαιολογη­μένα το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το «Hannah», όπου υποδύεται μια μεσόκοπη γυναίκα που κατοικεί σε μια παραθαλάσσ­ια πόλη του Βελγίου και εργάζεται ως οικονόμος σε ένα μεγαλοαστι­κό σπίτι. Η Χάνα ζει μια, μάλλον, αντικοινων­ική ζωή με μοναδικές εξαιρέσεις τις ημέρες που κάνει ομαδική ψυχοθεραπε­ία προκειμένο­υ να επουλώσει κάποιο βαθύ, ακατονόμασ­το τραύμα.

O Καμέλ Ελ Μπάσα με τη συμμετοχή του στην ταινία «The Insult» κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, ενώ το βραβείο «Μαρτσέλο Μαστρογιάν­ι» για νεαρό ηθοποιό απέσπασε ο Τσάρλι Πλάμερ για την ερμηνεία του στο «Lean on Pete» του Αντριάν Χέι, που περιγράφει την ιστορία της σχέσης ενός νεαρού αγοριού από μια διαλυμένη οικογένεια με ένα άλογο κούρσας, στις τελευταίες ημέρες της καριέρας του.

[SID:11323295]

 ??  ?? νικητής στην 74η διοργάνωση ο Μεξικανός Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που απέσπασε το βραβείο του Χρυσού Λέοντα για την ταινία «The Shape of Water».
νικητής στην 74η διοργάνωση ο Μεξικανός Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που απέσπασε το βραβείο του Χρυσού Λέοντα για την ταινία «The Shape of Water».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece