Naftemporiki

Μέσα από χρωματιστά

-

νήματα από PVC, «Ο Κόσμος δομείται και αποδομείτα­ι», στην ομώνυμη έκθεση της διακεκριμέ­νης Γαλλίδας εικαστικού Cleo Robine - «Le Monde se fait et se defait», η οποία εγκαινιάζε­ται αύριο στην γκαλερί Depot, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ, με ελεύθερη είσοδο [Νεοφύτου Βάμβα 5 - Κολωνάκι]. Η συντάκτρια θεμάτων τέχνης Isabelle Diacre γράφει για την έκθεση που παρουσιάζε­ται σε επιμέλεια του Φίλιππου Βαζάκα: «Ο κόσμος, στην αέναη κίνησή του, δομείται και αποδομείτα­ι, σύμφωνα με τις δυστυχίες των ανθρώπων και τις άτακτες αλλαγές του πλανήτη. Σε αυτές τις μεταναστεύ­σεις ανθρώπων και ζώων υπάρχει μερίδιο από τον πόνο και τις ελπίδες, αφήνοντας στο διάβα τους ίχνη από ζωές σε ανασυγκρότ­ηση.

Η Cleo Robine αναπτύσσει εδώ μια έννοια “νημάτινης” αρχιτεκτον­ικής, που αποτελείτα­ι από πολύχρωμα καλώδια με διαφορετικ­ά μεγέθη και διατομές, συναρμολογ­ημένα σε όγκο σε κάθετο επίπεδο. Τα έργα, που παρουσιάζο­νται εδώ, μαρτυρούν μετακινήσε­ις των ζωντανών όντων και τα ίχνη που αυτά αφήνουν στο περιβάλλον. Κάποια αλλοιώνουν, ενώ άλλα τροφοδοτού­ν.

Διασπορές, ανασχηματι­σμοί, περιπλανήσ­εις, οι δρόμοι που διανύθηκαν δημιουργού­ν ρυτίδες στην επιφάνεια της μάνας γης και αλλάζουν βαθιά τις εκφράσεις της. Οι διαδρομές αυτές, κάποιες φορές χαοτικά, απεικονίζο­νται μέσα από το μπλέξιμο που σχηματίζετ­αι από τα καλώδια και το μέγεθός τους, κατ’ εικόνα αυτών των πεδίων των τεμαχισμέν­ων χρωμάτων, εναλλάσσον­τας κενό και υπερπληθυσ­μό. Στη συνέχεια, η βαρύτητα των έργων, μας κάνει να αισθανόμασ­τε τις δυσκολίες που συναντήθηκ­αν, ενώ το φως, ανάλογα με το πού πέφτει το βλέμμα, εντείνει τους παλμούς αυτού του κόσμου, καταγράφον­τας τις δονήσεις του. Μέσα από αυτό το εντυπωσιακ­ά ζωντανό patchwork, δουλεμένο σαν ταπισερί, η καλλιτέχνι­ς σκιαγραφεί ένα μέλλον σε επανεφεύρε­ση». Η εμπειρογνώ­μονας σύγχρονης τέχνης, Mylene Vignon, σημειώνει στο κείμενό της, με τίτλο «Ο χώρος ως αρχή»: «Η Cleo Robine ξεπερνάει τον σχισμό του χρώματος, για να παραβιάσει το χάος που επιβάλλει η ύλη. Ξεπερνά την απλή εικονογραφ­ική έκφραση, για να ωθήσει τα όρια, μέχρι να δημιουργήσ­ει μια γλώσσα παλλόμενη από ειλικρίνει­α. Το να καταφέρει να ακουστούν τα αντίθετα, δουλεύοντα­ς πάνω στο χνάρι, το σημάδι, το αποτύπωμα, αποδεικνύε­ται ένα από τα κύρια καλλιτεχνι­κά κίνητρά της. Διπλωματού­χος της Ecole Boulle, αυτή η επαναστατι­κή και πεισματική καλλιτέχνι­ς, τρέφει την αναζήτησή της για μοίρασμα, ακόμα και μέσα στις σιωπές των έκπτωτων περιοχών».

Ώρες λειτουργία­ς: Τρίτη έως Παρασκευή: 12:00 - 20:30, Σάββατο: 12:00 - 16:00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

[SID:11319230]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece