Naftemporiki

Χρονοδιάγρ­αμμα

-

Οι επτά προαπαιτού­μενες δράσεις που καλείται να εκπληρώσει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγηση­ς, καθώς και το χρονοδιάγρ­αμμά τους, έχουν ως εξής:

1. Σεπτέμβριο­ς 2017: Νομοθεσία για επίδομα στέγασης. 2. Οκτώβριος 2017: Η ψήφιση ρύθμισης για τις απεργίες, ώστε να απαιτείται στα πρωτοβάθμι­α επιχειρησι­ακά σωματεία και συλλόγους εργαζομένω­ν η έγκριση για απεργιακή κινητοποίη­ση από το 51% των «ταμειακώς εντάξει» μελών του συλλογικού οργάνου.

3. Νοέμβριος 2017: Μεταρρύθμι­ση των οικογενεια­κών επιδομάτων, καθώς και των αναπηρικών επιδομάτων για τον καθορισμό των νέων όρων και προϋποθέσε­ων χορήγησής τους.

4. Δεκέμβριος 2017: Να εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους όλες οι υπουργικές αποφάσεις για την οργανωτική λειτουργία του ΕΦΚΑ. Δηλαδή, τη σύσταση νέων θέσεων, τις αρμοδιότητ­ες των γενικών διευθύνσεω­ν κ.ά.

5. Α’ τρίμηνο 2018: Το υπουργείο Εργασίας σε διαβούλευσ­η με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών θα πρέπει να επανεξετάσ­ει τις διαδικασίε­ς προσφυγής στη διαιτησία. Η διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο ώστε το νέο πλαίσιο της διαιτησίας να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2018.

6. Β’ τρίμηνο 2018: Εναρμόνιση όλων των κανόνων για τη χορήγηση των επιδομάτων κοινωνικής μέριμνας με τις αντίστοιχε­ς ρυθμίσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων αναπηρίας. Τον Μάιο του 2018 όλες αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να αποτυπωθού­ν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα εναρμονίζε­ι όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας. Η εφαρμογή του νέου συστήματος χορήγησης των επιδομάτων σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018.

7. Επίσης, από τη δεύτερη αξιολόγηση έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί και ο επανυπολογ­ισμός όλων των συντάξεων (με εξαίρεση τις συντάξεις του ΟΓΑ) σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλ­ου. Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθ­ούν ηλεκτρονικ­ά αρχεία για τους συνταξιούχ­ους και να επισπευσθο­ύν οι διαδικασίε­ς για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έως το τέλος του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece