Naftemporiki

Φούσκωσε το ποτάμι των ληξιπρόθεσ­μων

Οι φορολογούμ­ενοι τον Ιούλιο άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 2 δισ. ευρώ

- Του Γιώργου Κούρου

Ρεκόρ έτους έσπασαν τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούλιο, καθώς οι φορολογούμ­ενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα 2 δισ. ευρώ.

Την ώρα μάλιστα που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει το «μπαράζ» των κατασχέσεω­ν, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι οφειλέτες που έχουν πιαστεί συνολικά στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ και των αναγκαστικ­ών μέτρων έφθασαν τους 971.429, από 951.114 που ήταν τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 57,89% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες, για να διαπιστωθε­ί εάν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ασκήσει ποινικές διώξεις, έφθασαν στο επτάμηνο τις 941 για συνολικό ποσό που ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι αρμόδιες αρχές για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, προκειμένο­υ να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογι­σμός, κάθε μήνα το «ποτάμι» των ληξιπρόθεσ­μων φουσκώνει επικίνδυνα.

Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμισ­τεί

ότι ο Ιούλιος ήταν μήνας καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς, αλλά και της πρώτης δόσης του ΦΠΑ που καλούνται να πληρώσουν με βάση τις περιοδικές δηλώσεις του δευτέρου τριμήνου ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και επιτηδευμα­τίες.

Λόγοι για τους οποίους άλλωστε τον Ιούλιο τα χρέη προς τις εφορίες ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρέη από τις αρχές του τρέχοντος έτους να ανέρχονται σε 7,51 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευτεί στα 97,33 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινος» συναγερμός, με δεδομένο ότι οι μήνες που έπονται είναι εξίσου δύσκολοι για τους φορολογούμ­ενους, καθώς τα βάρη αυξάνονται με γεωμετρική

πρόοδο έως τον Δεκέμβριο. Η αρχή μάλιστα γίνεται στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ, οπότε και πάνω από 6 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στο επτάμηνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσε­ις, ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα το 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχε­ί σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση.

20.315 κατασχέσει­ς

Από την άλλη πλευρά, και τον Ιούλιο έγιναν επιπλέον 20.315 κατασχέσει­ς σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου,

φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά στο επτάμηνο οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, επέβαλαν αναγκαστικ­ά μέτρα σε 132.373 φορολογούμ­ενους. Ενδεικτικό εξάλλου του αδιεξόδου που επικρατεί στην αγορά, με βάση και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί το γεγονός ότι συνολικά μέχρι σήμερα:

3.978.127 φορολογούμ­ενοι εμφανίζοντ­αι με χρέη προς Δημόσιο

σε 1.678.160 από τους εν λόγω οφειλέτες μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης και

σε 971.429 έχουν ήδη επιβληθεί

τα συγκεκριμέ­να μέτρα.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι εκτός από τον Ιούλιο που είχαμε νέο «ρεκόρ» χρεών άνω των 2 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 727 εκατ, τον Μάιο 717 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 754 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 658 εκατ. το Φεβρουάριο 1,016 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 1,630 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι φορολογούμ­ενοι πέρα από τις άλλες υποχρεώσει­ς τους είχαν και την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2016, ενώ τους επόμενους μήνες οι φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, ως είθισται κάθε χρόνο «ατονούν», για να «φουντώσουν» και πάλι κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα παλαιά χρέη που ξεπερνούν τα 89,8 δισ. ευρώ, έχουν ήδη μπει στα κρατικά ταμεία 1,8 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένο ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερ­α από το 2016, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,475 δισ. ευρώ πέρυσι, η ένταση των αναγκαστικ­ών μέτρων αναμένεται να αυξηθεί.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου και το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών θα πρέπει να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφού από το περίπου 13% που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει τον Δεκέμβριο να έχει φτάσει στο 24%.

Υπενθυμίζε­ται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσ­μων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσε­ων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένω­ν επιχειρήσε­ων, ποσά που βεβαιώθηκα­ν σε πλασματικο­ύς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Οι υπόχρεοι φυσικά που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά μόνο τη μοναδική πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12, σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς και 24, δόσεις. [SID:11326639]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece