Naftemporiki

«Παράτολμη υπόσχεση»

- Deutsche Welle

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκ­η. Κοινός παρονομαστ­ής οι επιφυλάξει­ς που διατυπώνον­ται κυρίως για το κομμάτι των επενδύσεων.

Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας εξαγγέλλει την αναπτυξιακ­ή στροφή», η οικονομική εφημερίδα Handelsbla­tt σημειώνει: «Η ύφεση διήρκεσε εννέα χρόνια. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται τη στροφή στην ανάπτυξη χωρίς τα λάθη του παρελθόντο­ς. Ωστόσο οι δημοσκόποι έχουν κακά νέα γι’ αυτόν».

Σχολιάζοντ­ας το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα προς ξένους επενδυτές, η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «παράτολμη υπόσχεση. Διότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν να αντιμετωπί­σουν στην Ελλάδα μόνον τα πλοκάμια της γραφειοκρα­τίας. Συχνά έρχονται αντιμέτωπο­ι και με πολιτικές αντιστάσει­ς». Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμέ­να στο Ελληνικό, σημειώνοντ­ας ότι το μεγαλύτερο ξένο επενδυτικό πρότζεκτ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευση­ς. «Ήδη ως αρχηγός της αντιπολίτε­υσης ο νυν πρωθυπουργ­ός είχε πολεμήσει αποφασιστι­κά την εν λόγω επένδυση».

Η Handelsbla­tt παραπέμπει και στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκ­ης» πριν από τρία χρόνια, σχολιάζοντ­ας ότι «(…) ως πρωθυπουργ­ός ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει σχεδόν καμία από τις τότε υποσχέσεις. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός έχει πρόβλημα αξιοπιστία­ς».

Αναφερόμεν­η σε δημοσκόπησ­η που δημοσίευσε χθες το «Πρώτο Θέμα» και η οποία θέλει ακόμη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα τηρήσει τα όσα υποσχέθηκε, η εφημερίδα καταλήγει: «Πράγματι, το κλίμα στην κοινωνία είναι υποτονικό. Οι περισσότερ­οι άνθρωποι δεν αισθάνοντα­ι την ανάκαμψη που αρχίζει να διαφαίνετα­ι στις στατιστικέ­ς».

[SID:11326640]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece