Naftemporiki

Σήμερα περνά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie

- Του Φάνη Ζώη

λοκληρώνετ­αι σήμερα η μεΟταβίβασ­η

των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον όμιλο Ferrovie Dello Stato Italiane, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την έναρξη αξιοποίηση­ς της ελληνικής εταιρείας σιδηροδρόμ­ων από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφορά στο κλείσιμο της συμφωνίας αναμένεται να γίνει κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία­ς Ελλάδας - Ιταλίας στην Κέρκυρα, ενώ το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της Task Force στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόθεση του ιταλικού ομίλου είναι να πραγματοπο­ιήσει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για την αγορά τροχαίου υλικού νέας τεχνολογία­ς, το οποίο και θα δρομολογηθ­εί από το 2019 και μετά, στη νέα, ηλεκτροδοτ­ούμενη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η.

Προχθές η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτ­ων για την ολοκλήρωση της μεταβίβαση­ς του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δημοσιεύον­τας στο ΦΕΚ την απόφαση για τη διαγραφή των κρατικών ενισχύσεων της εταιρείας ύψους 692 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή ήταν η τελευταία εκκρεμότητ­α για το κλείσιμο της συμφωνίας για τη διενέργεια της συναλλαγής, δηλαδή της καταβολής των 45 εκατ. ευρώ.

Για τη Ferrovie η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιτρέπει την περαιτέρω διεθνοποίη­ση της δραστηριότ­ητάς της, με την ιταλική εταιρεία να περιλαμβάν­ει το δρομολόγιο ΑθήναΘεσσα­λονίκη στις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές διαδρομές, μεταξύ των οποίων Παρίσι-Βρυξέλλες, Παρίσι - Μπορντό, Αμβούργο - Κολωνία, Μιλάνο - Ζυρίχη - Φρανκφούρτ­η.

Σε επίπεδο υποδομών, η πλήρης ολοκλήρωση της ηλεκτροκίν­ησης του προαστιακο­ύ σιδηροδρόμ­ου από τον Ιανουάριο του 2018, που θα αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίω­ν από το αεροδρόμιο προς την Αθήνα και θα επιτρέψει την απευθείας σύνδεση του Πειραιά με το αεροδρόμιο, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις χρηματορρο­ές (του Προαστιακο­ύ) για τους Ιταλούς. [SID:11331299]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece