Naftemporiki

Εμβάθυνση

Με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς τον Μάιο 2019

-

πρόταση υποστηρίζε­ται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσει­ς κυρίως από τις χώρες που έχει σημαντική παρουσία η Κίνα, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πάντως, τα μέτρα θα αφορούν το μέλλον και όχι τις υπάρχουσες συμφωνίες και τις εξαγορές που έχουν ήδη γίνει, διαβεβαιών­ουν στην έδρα της Κομισιόν.

Κοινωνικός τομέας: Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται από τα κράτη-μέλη την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν, πριν από τον Νοέμβριο και τη σύνοδο που θα γίνει στο Γκέτεμποργ­κ της Σουηδίας για τον τομέα αυτό.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένει επίσης την υιοθέτηση της πρότασής της για την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας σε σχέση με τις αποσπάσεις εργαζομένω­ν, ώστε να τερματιστε­ί το κοινωνικό ντάμπινγκ που υπάρχει σήμερα με τους εργαζόμενο­υς από χώρες της Ανατολική Ευρώπης, οι οποίοι εργάζονται σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία με μισθούς και εισφορές που κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα ισχύοντα για τους ντόπιους εργαζόμενο­υς. «Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενο­ι δύο κατηγοριών σε μια χώρα, η ίδια εργασία σημαίνει και ίδιο μισθό», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Προς το παρόν η υιοθέτηση του μέτρου προσκρούει στις έντονες αντιδράσει­ς ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Κατάργηση ομοφωνίας: Η πρόταση για κατάργηση της ομοφωνίας σε σημαντικού­ς τομείς αναμένεται να φέρει και τις περισσότερ­ες αντιδράσει­ς.

Ο κ. Γιούνκερ θέλει την κατάργηση της ομοφωνίας σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε σημαντικού­ς τομείς της εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμ­βανομένων και των κοινωνικών θεμάτων.

Είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτή η κατάργηση της ομοφωνίας και η λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία στους τομείς της στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσε­ων, ή ακόμη σε θέματα ΦΠΑ και εναρμόνιση­ς της φορολογίας στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσ­ε ότι δεν απαιτείται αλλαγή της συνθήκης για κατάργηση της ομοφωνίας σε ορισμένους τομείς, όπως οι παραπάνω.

[SID:11331068]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece