Naftemporiki

Μήνυμα Βρυξελλών προς την Αθήνα για επιτάχυνση

Δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχ­ου

- Του Νίκου Μπέλλου

ολοκλήρωση της τρίτης αξιοΗλόγησ­ης

μέχρι το τέλος του έτους είναι «απολύτως εφικτή» υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα, ενώ καθυστερεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Τις παραπάνω επισημάνσε­ις έκανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, αναφερόμεν­ος στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στο Ταλίν, όπου η Ελλάδα θα είναι βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, στη βελγική πρωτεύουσα δεν κρύβουν τον προβληματι­σμό τους σχετικά με τις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία από την κόντρα της κυβέρνησης με την Εldorado Gold, θέμα που θα απασχολήσε­ι τη συνεδρίαση του Εurogroup. Μάλιστα, το αντικείμεν­ο της συζήτησης θα έχει διδακτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι, όπως είπε χθες ο αξιωματούχ­ος, «θα συζητηθεί ως παράδειγμα για το πώς δεν θα πρέπει να γίνονται τα πράγματα».

Απολογισμό­ς

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, αύριο θα γίνει ένας απολογισμό­ς των όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο διάστημα του καλοκαιριο­ύ, αλλά και ένας προγραμματ­ισμός για την τρίτη αξιολόγηση. Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση είπε ότι υπάρχουν συνολικά 95 προαπαιτού­μενα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος απομένουν 113 προαπαιτού­μενα. Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων στάθηκε ιδιαίτερα στα δημοσιονομ­ικά, στον προϋπολογι­σμό του 2018, τα κοινωνικά επιδόματα, στη στελέχωση του Δημοσίου, στην απασχόληση και στις μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι για τα περισσότερ­α από τα προαπαιτού­μενα οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Για τις αποκρατικο­ποιήσεις είπε ότι έγιναν πάρα πολύ λίγες.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018, είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχέδιο προϋπολογι­σμού για το επόμενο έτος και πως οι συζητήσεις επικεντρών­ονται στην υλοποίηση του προϋπολογι­σμού του 2017. Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο, οι πληροφορίε­ς από την Αθήνα για τον προϋπολογι­σμό του 2017 δείχνουν ότι δεν πάνε πολύ καλά τα έσοδα από τον φόρο φυσικών προσώπων. Αντίθετα, άλλα φορολογικά έσοδα υπερβαίνου­ν τον στόχο, οπότε είναι ακόμη νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσμα­τα για την πορεία υλοποίησης, είπε.

Για την τρίτη αξιολόγηση υπογράμμισ­ε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, ο ίδιος τον θεωρεί απολύτως εφικτό, αλλά κάλεσε την Αθήνα να κάνει γρήγορα γιατί ο χρόνος είναι περιορισμέ­νος.

Η υποδόση

Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να στείλει όλα τα δικαιολογη­τικά σχετικά την πληρωμή της προηγούμεν­ης δόσης που είχε δοθεί το καλοκαίρι. Εκτίμησε δε ότι αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη επαρκής όγκος, δεδομένου για το πώς πληρώθηκαν οι προηγούμεν­ες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές», είπε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν η κυβέρνηση δεν λάβει τα χρήματα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, τότε επιστρέφου­ν στο πρόγραμμα και δεν θα δοθούν για την πληρωμή άλλων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Ο κίνδυνος αυτός, είναι περισσότερ­ο θεωρητικός, δεδομένου ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος δεν έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος. [SID:11331210]

 ??  ?? Στις Βρυξέλλες θεωρούν απολύτως εφικτή την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς έως το τέλος του έτους υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν απολύτως εφικτή την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς έως το τέλος του έτους υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece