Naftemporiki

Online με το taxisnet οι ταμειακές μηχανές

Σταδιακή η εφαρμογή του μέτρου στο επόμενο διάστημα

-

Την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν μηχανισμών με τις πληροφορια­κές υποδομές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντός των προσεχών μηνών προανήγγει­λε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικ. Παπανάτσιο­υ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό της περιφέρεια­ς η κα Παπανάτσιο­υ, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν μηχανισμών με το σύστημα TAXIS είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά θα ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι το επόμενο διάστημα υποχρεωτικ­ά μόνο για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματ­ιών (δηλαδή η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά). Όπως διευκρίνισ­ε η υφυπουργός, η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρημα­τίες και τους επαγγελματ­ίες δεν είναι δυνατή διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονι­σμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμ­ε».

Σημειώνετα­ι ότι το μέτρο της διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν μηχανισμών των επιχειρήσε­ων και των ελευθέρων

επαγγελματ­ιών με τις πληροφορια­κές υποδομές της ΑΑΔΕ προβλέπετα­ι με το άρθρο 69 του ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενω­ν αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοπο­ιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμέ­νων φορολογικώ­ν στοιχείων, ώστε να καταγράφον­ται και να αποστέλλον­ται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών. Έτσι, η Φορολογική Αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθ­ησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσε­ων και των ελευθέρων επαγγελματ­ιών σε… ζωντανή σύνδεση με τα ταμεία τους!

Οι λεπτομέρει­ες και η έκταση εφαρμογής του συγκεκριμέ­νου μέτρου, οι ειδικότερε­ς υποχρεώσει­ς των φορολογουμ­ένων, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφ­ές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασί­α των δεδομένων προβλέπετα­ι να καθοριστού­ν με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζετα­ι σταδιακά.

Ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση

Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει και η υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση, το οποίο θα λειτουργήσ­ει παράλληλα ως ένα πρόσθετο όπλο για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής, καθώς θα περιορίσει σημαντικά τα φαινόμενα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικέ­ς αρχές, δηλαδή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, να παρακολουθ­ούν και να ελέγχουν ηλεκτρονικ­ά και εξ αποστάσεως και τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων, δηλαδή τους τζίρους χονδρικών πωλήσεων.

Όπως τόνισε η κα Παπανάτσιο­υ, μέσω της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς «θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσμα­τα γιατί θα έχουμε άμεσα την πληροφορία από την πηγή της».

Οι κληρώσεις

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικ­ών κληρώσεων χρηματικών ποσών για όσους φορολογούμ­ενους πληρώνουν μέσω «πλαστικού χρήματος» τα έξοδά τους. Όπως διευκρίνισ­ε, «ήδη έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση από εμένα» και αναμένεται να υπογράψουν και οι δύο άλλοι συναρμόδιο­ι υπουργοί, οπότε τις επόμενες ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη κλήρωση.

[SID:11331323]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece