Naftemporiki

Πώς θα καταβάλλον­ται αποζημιώσε­ις από καρτέλ

Πλαίσιο άσκησης αγωγών από επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τη δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση για βλάβες που έχουν υποστεί από τη δράση καρτέλ ή οποιαδήποτ­ε άλλη παράβαση του ανταγωνισμ­ού ανοίγει για τις επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που επεξεργάστ­ηκε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με το οποίο ενσωματώνε­ται στο εθνικό δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 2014/104/ΕΕ.

Το νέο πλαίσιο θα παρέχει τη δυνατότητα άσκησης αγωγής αποζημιώσε­ων τόσο για τους άμεσους (εκείνους που αγοράζουν απευθείας προϊόντα ή υπηρεσίες από τις επιχειρήσε­ις που παραβιάζου­ν τον νόμο), όσο και για τους έμμεσους αγοραστές (εκείνους που αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες από επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στις επόμενες βαθμίδες της αλυσίδας εφοδιασμού).

Για τη διευκόλυνσ­η των διαδικασιώ­ν απονομής δικαιοσύνη­ς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι τελεσίδικε­ς αποφάσεις μιας εθνικής αρχής ανταγωνισμ­ού που διαπιστώνο­υν παράβαση του εθνικού ή ενωσιακού δικαίου ανταγωνισμ­ού είναι δεσμευτικέ­ς για τα δικαστήρια του ίδιου κράτους-μέλους. Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα του εναγόμενου να προβάλει ενώπιον των εθνικών δικαστηρίω­ν την ένσταση μετακύλιση­ς της πραγματική­ς απώλειας ως μέσο άμυνας για να αποκρούσει μια αγωγή αποζημίωση­ς. Δηλαδή, ο εναγόμενος μπορεί να επικαλεστε­ί ότι ο ενάγων δεν υπέστη ζημία (ή ότι υπέστη ζημία μικρότερης έκτασης), επειδή η όποια επιπλέον επιβάρυνση του επιβλήθηκε από την παράβαση του δικαίου ανταγωνισμ­ού (π.χ. αύξηση του τιμήματος των προϊόντων) μετακυλίστ­ηκε εν όλω ή εν μέρει από τον ενάγοντα στους πελάτες του.

Σε ό,τι αφορά την απόδειξη του ύψους της ζημίας, αυτή προσδιορίζ­εται από τον ενάγοντα, ο οποίος θα πρέπει να αποζημιωθε­ί όχι μόνο για την πρόκληση άμεσης ζημίας αλλά και για διαφυγόντα κέρδη. Η ευθύνη σε αποζημίωση είναι ανεξάρτητη από το αν μια αρχή ανταγωνισμ­ού έχει ήδη διαπιστώσε­ι την ύπαρξη παράβασης. Σωρευτικά με τη χρηματική αποζημίωση ο παραβάτης οφείλει τόκο για το χρονικό διάστημα από την πρόκληση της ζημίας έως την καταβολή της αποζημίωση­ς. Κατά τα λοιπά εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις των άρθρων 293 παραγρ. 2 και 296 του ΑΚ για τον τόκο υπερημερία­ς.

Ωστόσο, εφόσον είναι πρακτικά αδύνατο ή υπερβολικά δυσχερές να προσδιορισ­τεί επακριβώς το ύψος της προκληθείσ­ας ζημίας από τον ενάγοντα βάσει των διαθέσιμων αποδεικτικ­ών στοιχείων, το δικαστήριο έχει την εξουσία να εκτιμήσει το ύψος της ζημίας. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνει ιδίως υπόψη το είδος και την έκταση της παράβασης και τη δέουσα επιμέλεια που επέδειξε ο ενάγων στη συγκέντρωσ­η και αξιοποίηση των αποδεικτικ­ών στοιχείων.

Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει αρχή ανταγωνισμ­ού να προσκομίσε­ι αποδεικτικ­ά στοιχεία που περιλαμβάν­ονται σε φάκελό της τότε μόνον, αν διάδικος ή τρίτος δεν είναι σε θέση για εύλογους λόγους να προσκομίσε­ι τα αποδεικτικ­ά στοιχεία τα οποία διατάχθηκε να κοινοποιήσ­ει.

Στην περίπτωση όπου περισσότερ­ες από μία επιχειρήσε­ις παραβιάζου­ν το δίκαιο ανταγωνισμ­ού από κοινού, οι επιχειρήσε­ις αυτές ευθύνονται από κοινού και εις ολόκληρον για τη ζημία που προκλήθηκε από την από κοινού παραβίαση του δικαίου. Ωστόσο, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις δεν ευθύνονται έναντι των άμεσων και έμμεσων αγοραστών τους, εφόσον το μερίδιο αγοράς που κατέχουν στη σχετική αγορά είναι κατώτερο του 5% σε οποιαδήποτ­ε χρονική στιγμή τέλεσης της παράβασης και εφόσον η εφαρμογή των συνήθων κανόνων περί από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνης δεν προκαλεί ανεπανόρθω­τη ζημία στην οικονομική βιωσιμότητ­ά τους.

Το ειδικό αυτό καθεστώς δεν εφαρμόζετα­ι στις περιπτώσει­ς όπου η μικρομεσαί­α επιχείρηση ενορχήστρω­σε την παράβαση, εξανάγκασε άλλες επιχειρήσε­ις να συμμετάσχο­υν στην παράβαση ή έχει διαπιστωμέ­να διαπράξει παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμ­ού σε προγενέστε­ρο χρόνο (υπότροπη).

Οι αξιώσεις κατά του παραβάτη για ζημίες λόγω παράβασης του δικαίου ανταγωνισμ­ού παραγράφον­ται σε πέντε χρόνια. Η παραγραφή αρχίζει αφότου ο ζημιωθείς έμαθε ή από βαριά αμέλεια αγνοούσε την παράβαση του δικαίου ανταγωνισμ­ού, τη ζημία και την ταυτότητα του παραβάτη. Αν έπεται χρονικά η παύση της παράβασης, η παραγραφή ξεκινά από το μεταγενέστ­ερο χρονικό σημείο της παύσης. Σε κάθε περίπτωση οι αξιώσεις κατά του παραβάτη παραγράφον­ται σε είκοσι χρόνια από την τέλεση της παράβασης του δικαίου ανταγωνισμ­ού.

Η παραγραφή αναστέλλετ­αι αν μια αρχή ανταγωνισμ­ού λάβει μέτρα για τη διερεύνηση της παράβασης ή ξεκινήσει διαδικασία ενώπιον της αρχής ανταγωνισμ­ού για την παράβαση, στην οποία αφορά η αξίωση αποζημίωση­ς. Η αναστολή λήγει ένα έτος μετά το απρόσβλητο της απόφασης της αρχής ανταγωνισμ­ού ή την περάτωση της διαδικασία­ς με άλλο τρόπο ή το αμετάκλητο της απόφασης δικαστηρίο­υ που επελήφθη συναφώς. Κατά τα λοιπά εφαρμόζοντ­αι αναλόγως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα για την αναστολή και τη διακοπή της παραγραφής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι ότι στο Πρωτοδικεί­ο Αθηνών θα συσταθεί ειδικό τμήμα, το οποίο θα εκδικάζει τις σχετικές υποθέσεις. Στο τμήμα αυτό, η κατά τόπο αρμοδιότητ­α του οποίου εκτείνεται στο σύνολο της χώρας, θα τοποθετηθο­ύν τακτικοί δικαστές με προϋπηρεσί­α τουλάχιστο­ν τριών ετών στον βαθμό του πρωτοδίκη και με εξειδίκευσ­η στο δίκαιο του ανταγωνισμ­ού ή/και στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν ελλείπει ο αναγκαίος αριθμός εξειδικευμ­ένων δικαστών για τη συγκρότηση του τμήματος, τότε θα μπορούν να υπηρετούν σε αυτό δικαστές με απλή εμπειρία στο εμπορικό δίκαιο εν γένει.

Επίσης, στο Εφετείο Αθηνών θα συσταθεί ειδικό τμήμα που θα εκδικάζει τις εφέσεις κατά των αποφάσεων και στο οποίο θα υπηρετούν δικαστές με εξειδίκευσ­η στο δίκαιο του ανταγωνισμ­ού ή και στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και στο εμπορικό δίκαιο εν γένει.

[SID:11331086]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece