Naftemporiki

«Πράσινο φως» για μελέτες στο μπλοκ 2 του Ιονίου

Στη Βουλή μετά το Ελεγκτικό Συνέδριο

-

Ττέλη ον δρόμο για την έναρξη στα

του 2018 των σεισμικών μελετών στο οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας, ανοίγει το πράσινο φως που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στη σύμβαση παραχώρηση­ς. Την είδηση για την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε γνωστή σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίε­ςη επίσημη κοινοποίησ­η της έγκρισης αναμένεται να φτάσει στο ΥΠΕΝ το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το επόμενο βήμα θα είναι να κληθεί για την υπογραφή της σύμβασης το σχήμα των TotalEdiso­n-ΕΛΠΕ, που έχει ανακηρυχθε­ί επιλεγέν αιτούν. Έτσι, έπειτα και από την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, που θα επακολουθή­σει, η κοινοπραξί­α θα μπορεί να ξεκινήσει τις έρευνες στο συγκεκριμέ­νο μπλοκ.

Το οικόπεδο 2 έχει έκταση 2.422 τετ. χιλιόμετρα και συγκαταλέγ­εται στα 3 μόλις μπλοκ που διεκδικήθη­καν στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμο­ύ για 20 θαλάσσια τεμάχια από το Ιόνιο έως τη νότια Κρήτη, τον οποίο προκήρυξε το ΥΠΕΝ το 2014. Μάλιστα, ήταν το μοναδικό στο οποίο υπάρχει διεθνής συμμετοχή.

Όπως διέρρευσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, το οικόπεδο 2 και η καθυστέρησ­η του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτέλεσαν αφορμή ώστε να εκφραστούν παράπονα για την ελληνική γραφειοκρα­τία και τις αργές αδειοδοτικ­ές διαδικασίε­ς από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Total Patrick Pouyanne, ο οποίος συγκαταλεγ­όταν στους επιχειρημα­τίες της γαλλικής αποστολής. Πλέον, πάντως, μετά την έγκριση, η κοινοπραξί­α έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στο συγκεκριμέ­νο μπλοκ με χρονική απόκλιση μερικών μηνών, ώστε το 2020-2021 να ξεκινήσει τις δοκιμαστικ­ές γεωτρήσεις. [SID:11331287]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece