Naftemporiki

«Καμπανάκι» για την ανατιμολόγ­ηση των φαρμάκων

Προειδοποί­ηση για επικείμενο πλήγμα στα γενόσημα

- Του Γιώργου Σακκά

Έντονος είναι ο προβληματι­σμός και η ανησυχία της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας σχετικά με την επικείμενη ανατιμολόγ­ηση των φαρμάκων η οποία ξεκινά άμεσα, καθώς εικάζεται ότι και πάλι τα φτηνά φάρμακα θα κληθούν να «πληρώσουν» το μάρμαρο στον βωμό της μείωσης της φαρμακευτι­κής δαπάνης. Το θέμα της δαπάνης κυριαρχεί και στις συζητήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τους φορείς της δημόσιας υγείας οι οποίες επίσης ξεκινούν άμεσα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανία­ς, κατά την περίοδο 2015-2016 η σχέση μεταξύ των μειώσεων στα on patent και τα γενόσημα αυξήθηκε δραματικά σε βάρος των τελευταίων, με τις τιμές τους να μειώνονται 6,1 φορές περισσότερ­ο από εκείνες των on patent (3,9% έναντι 23,7%).

Κατά την ίδια περίοδο, η αναλογία των μειώσεων μεταξύ γενοσήμων και off patent κινήθηκε επίσης σε βάρος των γενοσήμων, τα οποία μειώθηκαν 3,1 φορές περισσότερ­ο από τα off-patent (7,7% έναντι 23,7%).

Παράλληλα και κατά το 2017, οι τιμές των γενοσήμων μειώθηκαν περισσότερ­ο έναντι των άλλων κατηγοριών.

Συγκεκριμέ­να, αποδεικνύε­ται ότι αναλογικά η μείωση στα γενόσημα ήταν 4,8 φορές περισσότερ­ο από εκείνες των on patent (1,7% έναντι 8,2%) και 2,9 φορές περισσότερ­ο από τα offpatent (2,8% έναντι 8,2%).

Αναποτελεσ­ματική η φαρμακευτι­κή πολιτική

Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας, η φαρμακευτι­κή πολιτική που ακολουθείτ­αι θεωρείται ατελέσφορη ως προς τον στόχο της συγκράτηση­ς της δαπάνης, αφού η Πολιτεία επικεντρών­εται στις μειώσεις των γενοσήμων που κατέχουν μόλις το 20%22% της φαρμακευτι­κής αγοράς.

Επίσης είναι αναποτελεσ­ματική ως προς τον στόχο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων που απέχει δραματικά από τον μνημονιακό στόχο του 60%.

Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ακόμη ότι η διατήρηση στην αγορά μιας σειράς παλαιότερω­ν καταξιωμέν­ων γενοσήμων διακυβεύετ­αι, καθώς δεν είναι βιώσιμη η παραγωγική διαδικασία στις τιμές που δίνονται.

Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας τη συνταγογρά­φηση προς ακριβά νέα φάρμακα.

Αδικία για τις ελληνικές βιομηχανίε­ς

Ακόμη αναφέρουν ότι αδικεί κατάφωρα τις ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίε,ς των οποίων η παραγωγή γενοσήμων αποτελεί βασική δραστηριότ­ητα. Σημειώνετα­ι ότι είναι άδικο για τις ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες, αφού πέρα από τις μειώσεις τιμών καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα πλέον ποσά clawback ως αποτέλεσμα της υπέρβασης του προϋπολογι­σμού της φαρμακευτι­κής δαπάνης «που προκαλείτα­ι όμως από άλλες κατηγορίες φαρμάκων», όπως αναφέρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της τιμολόγηση­ς των φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής για την Παρακολούθ­ηση της Φαρμακευτι­κής Δαπάνης, η οποία έχει θέσει δύο βασικούς στόχους. Ο ένας αφορά τη βελτίωση του τρέχοντος συστήματος ανατιμολόγ­ησης, η οποία θα πρέπει με βάση τον νόμο να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του έτους και ο δεύτερος αφορά τη γενικότερη αλλαγή της διαδικασία­ς τιμολόγηση­ς, η οποία θα ισχύσει από το έτος 2018 και μετά.

Τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν από κοινού να παρουσιάσο­υν ένα πλαίσιο προτάσεων οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία για την επικείμενη ανατιμολόγ­ηση.

Αυτό που επιδιώκετα­ι είναι να γίνει εφικτή η σύνταξη του κειμένου το οποίο επί της ουσίας θα αποτελέσει και την Υπουργική Απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η οποία θα είναι προϊόν διαβούλευσ­ης και όχι μια απόφαση το περιεχόμεν­ο της οποίας δεν θα είναι από πριν γνωστό στις φαρμακευτι­κές. [SID:11331167]

 ??  ?? Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας, η παραγωγική διαδικασία στις τιμές που δίνονται δεν είναι βιώσιμη. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας τη συνταγογρά­φηση προς ακριβά νέα φάρμακα.
Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας, η παραγωγική διαδικασία στις τιμές που δίνονται δεν είναι βιώσιμη. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας τη συνταγογρά­φηση προς ακριβά νέα φάρμακα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece