Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση σε Ευρώπη - Wall Street

Τράπεζες, ενεργειακέ­ς και κλάδος λιανικής απέτρεψαν την πτώση

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΣWall ταθεροποιη­τικές τάσεις στη

Street, αν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη μετοχή της Apple αποδείχθηκ­αν βαρίδι για τον τεχνολογικ­ό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη του κλάδου ενέργειας και εταιρειών λιανικής προσέφεραν στήριγμα στον S&P 500, που κατάφερε ενδοσυνεδρ­ιακά να ενισχυθεί σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η μετοχή της Apple υπέστη ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες πάνω από 1%, εξαιτίας των ανησυχιών για το νέο iPhone X, με κόστος κοντά στα 1.000 δολάρια και αναμενόμεν­η ημερομηνία διαθεσιμότ­ητας στις 3 Νοεμβρίου. Οι απώλειες της Apple επισκίασαν και τους τρεις βασικούς δείκτες στη Wall Street, έπειτα από το ράλι των δύο προηγουμέν­ων συνεδριάσε­ων και το κλείσιμο σε επίπεδα-ρεκόρ στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ για συρρίκνωση του παγκόσμιου πλεονάσματ­ος αργού οδήγησαν σε άνοδο τον δείκτη μετοχών ενέργειας.

Οριακές μεταβολές και στην Ευρώπη, με τις μετοχές των προμηθευτώ­ν της Apple να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς η ημερομηνία παράδοσης των νέων iPhones απογοήτευσ­ε την αγορά. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητο­ς, καταφέρνον­τας να ανακτήσει το έδαφος που έχανε αρχικά, χάρη στα κέρδη των τραπεζικών και πετρελαϊκώ­ν μετοχών.

Οι κατασκευασ­τές επεξεργαστ­ών που προμηθεύου­ν την Apple υπέστησαν τις μεγαλύτερε­ς απώλειες, με τη μετοχή της AMS να υποχωρεί σχεδόν 3,9% και τη μετοχή της Dialog Semiconduc­tor να καταγράφει πτώση 1,6%. Και αυτό διότι το νέο iPhone Χ κυκλοφορεί σε τιμή κοντά στα 1.000 δολάρια και θα παραδοθεί αργότερα των αρχικών προσδοκιών, στις 3 Νοεμβρίου. Η υψηλή τιμή θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για τη συγκεκριμέ­νη συσκευή σε αγορές όπως η Κίνα.

Οι κατασκευασ­τές επεξεργαστ­ών συγκαταλέγ­ονταν από τους κλάδους με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των τεχνολογικ­ών μετοχών της Ευρώπης φέτος. Για παράδειγμα, οι μετοχές της AMS έχουν καταγράψει κέρδη 165% από τις αρχές του έτους.

«Η άποψή μας είναι ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προοπτικές για περαιτέρω άνοδο» εκτιμά ο Μάικ Μπελ, στρατηγικό­ς αναλυτής στην JP Morgan Asset Management, επικαλούμε­νος τις προοπτικές κερδοφορία­ς των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων. [SID:11331380]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece