Naftemporiki

Ανέκτησε δυναμική το δολάριο

Κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ευρώ και του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Κέρδη χθες για το δολάριο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάκαμψη των τιμών παραγωγής στις ΗΠΑ, αν και οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α και θα διαδραματί­σουν βασικό ρόλο στις αποφάσεις της Fed για την επόμενη αύξηση επιτοκίων. Η Fed συνεδριάζε­ι την επόμενη εβδομάδα, αν και οι περισσότερ­οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια απόφαση. Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια από τις αρχές του έτους και έχει προβλέψει μία ακόμη κίνηση, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε πάνω από το όριο του 92, έχοντας ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά της προηγούμεν­ης εβδομάδας, τότε που είχε υποχωρήσει έως και το 91,011, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015. Απώλειες για το ευρώ, που υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,19 και απομακρύνθ­ηκε από τα υψηλά δυόμισι ετών, πάνω από το 1,20 δολάρια. Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του γιεν, έχοντας ενισχυθεί πάνω από το όριο των 110 γιεν.

Μικρές απώλειες για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να κινείται κοντά στο 1,32 έναντι του δολαρίου και με το βλέμμα των αγορών στραμμένο στην Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζε­ι σήμερα. Παρότι ο πληθωρισμό­ς στη Βρετανία έχει υπερβεί το 2%, οι προκλήσεις λόγω Brexit δεν φαίνεται να επιτρέπουν στην Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Μπορεί το 2017 να πλησιάζει στη «δύση» του, για τους αναλυτές της Nomura όμως ποτέ δεν είναι αργά για στοιχήματα στις αγορές συναλλάγμα­τος. Η Nomura ήταν ήδη απαισιόδοξ­η για τις προοπτικές του δολαρίου έναντι του ευρώ και τώρα προσθέτει και το γιεν, αναμένοντα­ς ότι θα συνεχισθεί η διολίσθηση του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι των δύο βασικών του ανταγωνιστ­ών.

Κυριότερος λόγος για την άσκηση πιέσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, είναι το θολό πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ.

Ένα δεύτερο «στοίχημα» αφορά την πώληση της βρετανικής στερλίνας έναντι του καναδικού δολαρίου, γεγονός που εν μέρει οι αναλυτές της Nomura αποδίδουν στο Brexit, αλλά και στις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα του Καναδά θα προχωρήσει και πάλι σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και εντός του 2018.

Επιπλέον, η Nomura εμμένει στην πρόβλεψή της ότι το δολάριο Νέας Ζηλανδίας θα χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.

[SID:11331262]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece