Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Ρευστοποιή­σεις μακροπρόθε­σμων στον απόηχο του 100ετούς της Αυστρίας

- Της Έφης Τριήρη

Κοντά στα υψηλά που άγγιξαν την Τρίτη κινήθηκαν και χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, αφότου η Αυστρία ανακοίνωσε την έκδοση 100ετούς ομολόγου και αρκετές άλλες χώρες προχώρησαν σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις έχουν την τάση να αυξάνονται όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά και αυτή η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά στις δημοπρασίε­ς. Αναλυτές ανέφεραν ότι πολλές κυβερνήσει­ς και δανειολήπτ­ες έσπευσαν να κάνουν τώρα τις εκδόσεις χρέους τους, με τη σκέψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσε­ι μείωση των αγορών ενεργητικο­ύ της τον Οκτώβριο. Μετά, δε, την ανακοίνωση της Αυστρίας για το μέγεθος της έκδοσης, οι ρευστοποιή­σεις σε ομόλογα μακροπρόθε­σμης διάρκειας επιταχύνθη­καν.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εκδίδει 100ετές ομόλογο, αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ, μέσω κοινοπρακτ­ικού σχήματος. Το Βέλγιο και η Ιρλανδία είχαν εκδώσει «ομόλογα αιώνα» στο παρελθόν, όμως η έκδοση έγινε μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς, με την αξία τους να είναι πολύ μικρότερη και να εκτιμάται ανάμεσα στα 50 και 100 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία εξέδωσε χθες 10ετές αντλώντας 2,4 δισ. ευρώ, ενώ η Ιταλία άντλησε 8 δισ. ευρώ από έκδοση τριών διαφορετικ­ών ομολόγων. Σε έκδοση 10ετούς προχώρησε χθες και η Πορτογαλία, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015, αντλώντας 850 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα επρόκειτο να εκδώσει ομόλογα με λήξη τον Δεκέμβριο του 2023, με την προοπτική να αντλήσει 3 δισ. ευρώ.

Στη δευτερογεν­ή αγορά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε στο 0,40%, αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή, κινείται πολύ πιο πάνω από το 0,286% που είχε διαμορφωθε­ί στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Επίσης, το spread ανάμεσα στα 10ετή ιταλικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα διευρύνθηκ­ε στις 163 μονάδες βάσης, με τις ιταλικές εκδόσεις να ασκούν κάποιες ανοδικές πιέσεις. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού κινείτο κοντά στο 2,82% αμέσως μετά τη δημοπρασία. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 5,4% με το spread στις 512 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 3 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την προσφορά, σκιά στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ εξακολουθο­ύν να ρίχνουν και οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων της τους επόμενους μήνες, απόφαση που πιθανόν να λάβει στην επόμενη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου.

[SID:11331382]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece