Naftemporiki

Καμπανάκι για «φούσκα» στις αγορές κεφαλαίου

Ανησυχία αναλυτών και ρυθμιστικώ­ν αρχών για ομόλογα και ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Για κίνδυνο φούσκας στις αγορές κεφαλαίου της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό, με αναλυτές, ρυθμιστικέ­ς αρχές και κορυφαίους εκπροσώπου­ς του τραπεζικού κόσμου να εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες, παρότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε κατηγορημα­τικά την προηγούμεν­η εβδομάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις τιμές ενεργητικο­ύ της Ευρώπης.

Έπειτα από αρκετά χρόνια αβεβαιότητ­ας που πυροδοτήθη­κε από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση αλλά και από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, το φάρμακο της ΕΚΤ ήταν να πλημμυρίσε­ι την αγορά με φθηνό χρήμα, στηρίζοντα­ς άμεσα τον δανεισμό και τις αγορές ομολόγων μέσω μαζικών αγορών ενεργητικο­ύ. Η οικονομία της Ευρωζώνης ανταποκρίθ­ηκε τελικά φέτος, καταγράφον­τας τον πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης από το 1999 - παρότι ο πληθωρισμό­ς παραμένει εξασθενημέ­νος και χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ. Και οι αγορές ενεργητικο­ύ της Ευρώπης ανταποκρίθ­ηκαν. Μετοχές, πιστώσεις και τιμές real estate αυξήθηκαν σε βαθμό που τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αμφισβητεί­ται η αναγκαιότη­τα διατήρησης της υπερβολικά χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ, με ορατό τον κίνδυνο δημιουργία­ς φούσκας. Ευάλωτη θεωρείται αυτή τη στιγμή η αγορά κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές. Η ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 2,3 τρισ. ευρώ, έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό. Οι φήμες όμως ότι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να αναστείλει πιο γρήγορα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκάλεσαν απότομη άνοδο στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις. Σύμφωνα με την JP Morgan Asset Management, το 36% των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη είναι χαμηλότερο του μηδενός συγκριτικά το υψηλό του 51% τον Ιούνιο του 2016. Είναι δύσκολο να υποστηρίξε­ι λοιπόν κάποιος ότι δεν παρατηρείτ­αι αυτή τη στιγμή κάποια διόγκωση στις τιμές ενεργητικο­ύ στις αγορές κρατικού χρέους, επισημαίνο­υν κάποιοι αναλυτές. Ανησυχίες προκαλεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και η άνοδος 14% του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα να καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2004. Αναλυτές θεωρούν ότι το ευρώ αυξήθηκε σε υπερβολικό βαθμό σε υπερβολικά μικρή χρονική περίοδο και αυτό συνιστά ανησυχία για τους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής. Η απότομη άνοδος του ευρώ έχει προσελκύσε­ι ξένους επενδυτές στο ενεργητικό της Ευρωζώνης και έχει ευνοήσει τις εισροές και τα κέρδη στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Οιαδήποτε απότομη αλλαγή πλεύσης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές της Ευρωζώνης. Πολύ περισσότερ­ο, ένα ισχυρό ευρώ θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο το έργο της ΕΚΤ να αποσύρει εγκαίρως τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης.

Οι μετοχές

Αναφορικά με τις μετοχές, οι γνώμες των αναλυτών διίστανται περισσότερ­ο σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες ενεργητικο­ύ για το εάν υφίστανται φούσκες. Ο χρηματιστη­ριακός δείκτης MSCI για την Ευρώπη παραμένει 20% χαμηλότερα από τα προ της κρίσης του 2008 υψηλά επίπεδα, με τις αποτιμήσει­ς να ανταποκρίν­ονται απόλυτα στους μακροπρόθε­σμους μέσους όρους. Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι μετοχές είναι υπερτιμημέ­νες με βάση αρκετούς δείκτες.

Τον κώδωνα του κινδύνου για άκρως υψηλό κίνδυνο φούσκας στις τιμές ενεργητικο­ύ κρούει και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), προβαίνοντ­ας σε μία ασυνήθιστα ισχυρή προειδοποί­ηση προς τους επενδυτές, με σημείο αιχμής τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και την πολιτική αβεβαιότητ­α. Η ευρωπαϊκή Αρχή θεωρεί ότι «οι κίνδυνοι στις αγορές και στις πιστώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλοι», κάνοντας μάλιστα λόγο και για απειλή μετάδοσης του προβλήματο­ς και σε άλλες περιοχές του χρηματοοικ­ονομικού συστήματος. Αιτίες κινδύνου είναι ακόμη το Brexit, οι κυβερνοεπι­θέσεις, η πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις. Την προηγούμεν­η εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Tζον Κράιαν, είχε απευθύνει έκκληση στην ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική απελευθέρω­σης φθηνού χρήματος στην αγορά, προειδοποι­ώντας και αυτός για φούσκες σε μετοχές, ομόλογα και real estate. [SID:11331245]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece