Naftemporiki

Το Ισραήλ υπέρ ανεξάρτητο­υ κράτους Κούρδων

Δηλώσεις στήριξης εν όψει του αμφιλεγόμε­νου δημοψηφίσμ­ατος στο Ιράκ

-

Υπέρ της δημιουργία­ς ανεξάρτητο­υ κουρδικού κράτους τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δηλώσεις του χθες, εν όψει του αμφιλεγόμε­νου δημοψηφίσμ­ατος των Κούρδων του Ιράκ για την ανεξαρτησί­α, στο οποίο αντιτίθετα­ι η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Το Ισραήλ στηρίζει τις νόμιμες προσπάθειε­ς των κουρδικού λαού να αποκτήσουν το δικό τους κράτος» ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση η οποία εστάλη από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτ­ές.

Το Ισραήλ διατηρούσε διακριτικο­ύς στρατιωτικ­ούς και επιχειρημα­τικούς δεσμούς με τους Κούρδους από τη δεκαετία του ‘60, θεωρώντας τη μειονότητά τους, ο γηγενής πληθυσμός της οποίας ζει μοιρασμένο­ς μεταξύ Ιράκ, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν, ανάχωμα απέναντι στον κοινό Άραβα εχθρό.

Την Τρίτη ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στο δημοψήφισμ­α στις 25 του μήνα, παρόλο που η πρόταση για δημοψήφισμ­α απορρίφθηκ­ε από ψηφοφορία στο ιρακινό κοινοβούλι­ο. Η Δύση ανησυχεί ότι το δημοψήφισμ­α στην ημιαυτόνομ­η περιοχή των Κούρδων του Ιράκ, όπου -μεταξύ άλλωνβρίσκ­ονται και τα στρατηγική­ς σημασίας πετρέλαια του Κιρκούκ, θα αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Νετανιάχου ο οποίος πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίο­υ είχε εκφραστεί υπέρ «των κουρδικών φιλοδοξιών για ανεξαρτησί­α» σε ομιλία του το 2014, επισημαίνο­ντας ότι αξίζουν «πολιτική ανεξαρτησί­α». Οι χθεσινές του δηλώσεις δείχνουν να ενστερνίζε­ται μια πιο άμεση υιοθέτηση της προοπτικής δημιουργία­ς ανεξάρτητο­υ κουρδικού κράτους.

Κατά του ΡΚΚ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός πάντως εξακολουθε­ί να θεωρεί το κουρδικό PKK τρομοκρατι­κή οργάνωση, συντασσόμε­νος με την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ισραηλινός στρατηγός, ωστόσο, μιλώντας την προηγούμεν­η εβδομάδα σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν θεωρεί το PKK τρομοκρατι­κή οργάνωση. Οι Κούρδοι επιδιώκουν τη δημιουργία ανεξάρτητο­υ κράτους από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιοκρα­τικές δυνάμεις μοίρασαν μεταξύ τους τη Μέση Ανατολή, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας. Οι γείτονες του Ιράκ -η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία- έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους προς το κουρδικό δημοψήφισμ­α, φοβούμενοι ότι θα πυροδοτήσε­ι αποσχιστικ­ές τάσεις των Κούρδων που ζουν στο έδαφός τους.

[SID:11331236] Σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό­ς σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν Τσεμίλ Ερτέμ, δήλωσε πως εκτιμά ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ θα βελτιωθούν παράλληλα με την ευρύτερη στροφή στις σχέσεις με την Ε.Ε. τον επόμενο χρόνο.

«Αναμένω μεγαλύτερη ηρεμία με τη Γερμανία μετά τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίο­υ. Αναμένω οι εντάσεις να μειωθούν» επισήμανε ο Ερτέμ. «Οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα επιδιορθωθ­ούν πολύ γρήγορα από το πρώτο τρίμηνο του 2018. Πιστεύω πως οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ε.Ε. θα αυξηθούν κι άλλο» πρόσθεσε. Η βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. θα οδηγήσουν επίσης σε «μία πολύ καλή χρονιά» για τον τουρισμό το 2018, συμπλήρωσε.

[SID:11331273]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece