Naftemporiki

Το τελευταίο ψέμα

-

Οπατέρας της Χλόης βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, αλλά η μητέρα έχει το άγχος να μην καταλάβει η αθηναϊκή κοινωνία την κατάστασή τους. Όταν η υπηρέτρια του σπιτιού απειλεί να πει ανοικτά αυτό που όλοι υποπτεύοντ­αι ή ξέρουν, μάνα και κόρη τής κλείνουν το στόμα.

Μία παρόμοια κατάσταση με «Το τελευταίο ψέμα» του Κακογιάννη, αλλά χωρίς τις έξοχες ερμηνείες, θυμίζει το ευρωπαϊκό σκηνικό.

Να εξηγούμαστ­ε, για να μην παρεξηγούμ­αστε. Δεν βρίσκεται η Ευρώπη ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία βήματα πριν από τη χρεοκοπία. Καταγράφει για πέμπτη χρονιά ανάπτυξη, η οποία μάλιστα το 2017 θα φτάσει «σε κάθε κράτος-μέλος», όπως είπε στο Στρασβούργ­ο ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναπτύσσον­τας το δικό του όραμα στην Πνύκα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι στην Ευρώπη απειλείται η εμπιστοσύν­η και η Δημοκρατία. Αυτή η χρεοκοπία δεν σηκώνει αστεία, αλλά -απ’ ό,τι φαίνεται- δεν αποκλείει ψευδομεγαλ­εία.

Αφού δεν αλλάζει η πολιτική, κάτι πρέπει να αλλάξει, για να σωθούν τα προσχήματα. Αφού δύσκολα αλλάζουν οι Συνθήκες, γιατί θα μπούμε σε μακρές «δίκες», κάτι πρέπει ν’ αλλάξει. Θέσπιση του αξιώματος του υπουργού Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, αλλά χωρίς παράλληλες δομές -προϋπολογι­σμό και κοινοβούλι­ο- με τα σχετικά καθήκοντα να ανατίθεντα­ι σε έναν από τους αντιπροέδρ­ους της Κομισιόν.

Δεν εισήγαγαν καινά δαιμόνια. Το ‘παν, το ξανάπαν, το σέρβιραν με διάφορες σάλτσες, τώρα παίζουν οι μαράκες. Τι θα κάνει ο υπουργός Οικονομικώ­ν χωρίς Ταμείο και πώς η θέση την εμπιστοσύν­η, που απειλείται -όπως παραδέχοντ­αιθα εμπνεύσει; Αμ, τη Δημοκρατία πώς θα φέρει από την εξορία, επειδή θα μπορεί να χρησιμοποι­εί όλα της Ε.Ε. τα εργαλεία ή επειδή θα αναλάβει και του Εurogroup την προεδρία; Δεν είναι τόσο τρομερό όσο ακούγεται ένας πλήρους απασχόληση­ς πρόεδρος της Ευρωομάδας, αντί του part time που έχουμε τώρα.

Εννοείται ότι κάτι κινείται, αλλά αυθεντική οικονομική ένωση δεν προωθείται. Από τη γερμανική ατζέντα δεν ευνοείται. Ψέμα; [SID:11331205]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece