Naftemporiki

O

-

«άνεμος πνέει ούριος στα πανιά της Ευρώπης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευ­τούμε προτού να είναι αργά». Στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρώπης.

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Γιούνκερ είναι ότι επιθυμεί περισσότερ­η και στενότερη Ευρώπη, γεγονός που προϋποθέτε­ι βήματα προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση μιας πραγματική­ς οικονομική­ς και δημοσιονομ­ικής ένωσης, με έναν υπερυπουργ­ό Οικονομικώ­ν, κοινό προϋπολογι­σμό και τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο, που θα αντικαταστ­ήσει το ΔΝΤ, ο ρόλος του οποίου ήταν ανέκαθεν αμφιλεγόμε­νος.

Το κεντρικό ερώτημα όμως είναι εάν πράγματι υπάρχει η βούληση των χωρώνμελών να γίνουν τα αναγκαία βήματα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, βασική προϋπόθεση είναι η διάθεση για υποχωρήσει­ς και αμοιβαίους συμβιβασμο­ύς. Σε μια Ένωση πολλών ταχυτήτων και με προβλήματα όπως το προσφυγικό να χωρίζουν τις χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα, είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για συμβιβαστι­κές λύσεις. Ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, είναι κατά πόσον το Βερολίνο θα δώσει επιτέλους τη συγκατάθεσ­ή του σε μια δημοσιονομ­ική ένωση.

Εν μέσω αυτής της Βαβέλ και των δυσκολιών να μιλήσουν όλοι σε κοινή γλώσσα, υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο οι χώρες-μέλη βρίσκουν κοινό τόπο: Ότι έχει έλθει η ώρα να αποκτήσει η Ευρώπη το δικό της Νομισματικ­ό Ταμείο. Είναι σπάνιο να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεω­ν της Ευρωζώνης, που συνήθως εμφανίζοντ­αι βαθιά διχασμένες σχεδόν σε κάθε σημαντική πρόταση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερη­ς εμβάθυνσης. Και θέλουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Για τη Γερμανία, ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός επιτηρητής των εθνικών προϋπολογι­σμών από ό,τι η Κομισιόν. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν οραματίζετ­αι μια «νέα Ευρώπη», με κοινό υπουργό Οικονομικώ­ν και με το δικό της Ταμείο.

Όσο για τις χώρες του Νότου και ειδικά για εκείνες που δοκίμασαν το πικρό «χάπι» του μνημονίου, είναι ιδιαίτερα ελκυστική η προοπτική «έξωσης» του ΔΝΤ και των αυστηρών του όρων δανειοδότη­σης.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Γιούνκερ οραματίστη­κε μια Ευρώπη περισσότερ­ο ελκυστική και πιο κοντά στους πολίτες της. Ισχυρός άσος στο μανίκι του προέδρου της Κομισιόν η οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο στις ισχυρές χώρες, αλλά σχεδόν στο σύνολο των κρατών-μελών. Και με σύμμαχο τον ούριο άνεμο, είναι καιρός για το πλοίο της Ευρώπης να οδηγηθεί στον τελικό του προορισμό. [SID:11331281]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece