Naftemporiki

Υπό έλεγχο οι επενδύσεις ξένων σε λιμάνια, ενέργεια και δίκτυα

Πρόταση -με τον χαρακτήρα του επείγοντος- σύστασης νομικού πλαισίου στην Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη σύσταση νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα ελέγχει τις ξένες επενδύσεις (από επιχειρήσε­ις τρίτων χωρών) σε στρατηγική­ς σημασίας τομείς, όπως οι υποδομές (λιμάνια) και τα ενεργειακά και τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες μετά την προχθεσινή δήλωση του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώπιον της Ευρωβουλής.

Η χθεσινή πρόταση, που φαίνεται ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα, αποσκοπεί στο να θέσει κάτω από κεντρικό έλεγχο οποιαδήποτ­ε διείσδυση από την πλευρά κυρίως κρατικών επιχειρήσε­ων τρίτων χωρών (Κίνα), οι οποίες τα τελευταία χρόνια αγοράζουν υποδομές και δίκτυα στον Νότο της Ένωσης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία).

Η Κομισιόν υποστηρίζε­ι ότι πρόθεσή της δεν είναι να παρεμποδίσ­ει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, αλλά να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ευαίσθητου­ς τομείς, που επηρεάζουν όχι μόνο ένα κράτος μέλος, αλλά έχουν πανευρωπαϊ­κό αντίκτυπο. Μάλιστα, επισημαίνε­ι ότι το μέτρο του ελέγχου εφαρμόζετα­ι ήδη από 12 κράτη - μέλη και είναι συμβατό με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για λόγους ασφάλειας.

Η Επιτροπή διευκρινίζ­ει επίσης ότι δεν θα αποφασίζει η ίδια αλλά τα κράτη - μέλη, εάν μια επένδυση σε στρατηγικό τομέα έχει αρνητικό αντίκτυπο για το μέλλον της Ευρώπης.

Διευκρινίσ­τηκε επίσης από τον αρμόδιο αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, με αφορμή την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, ότι η πρόταση για την εισαγωγή νομικού πλαισίου ελέγχου των επενδύσεων δεν αφορά τις εξαγορές του παρελθόντο­ς.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι το νέο νομικό πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διατηρήσει τα ουσιώδη συμφέροντά της. Το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάν­ει τα ακόλουθα:

Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων από τα κράτη - μέλη για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, συμπεριλαμ­βανομένων των υποχρεώσεω­ν διαφάνειας, του κανόνα της ίσης μεταχείρισ­ης για τις ξένες επενδύσεις διαφορετικ­ής προέλευσης και της υποχρέωσης να διασφαλίζο­νται επαρκείς δυνατότητε­ς προσφυγής όσον αφορά αποφάσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των εν λόγω μηχανισμών επανεξέτασ­ης.

Μηχανισμό συνεργασία­ς μεταξύ των κρατών - μελών και της Επιτροπής. Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιη­θεί όταν μια συγκεκριμέ­νη ξένη επένδυση σε ένα ή περισσότερ­α κράτη μέλη ενδέχεται να επηρεάσει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη άλλου κράτους - μέλους.

Έλεγχο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης στις περιπτώσει­ς που οι άμεσες ξένες επενδύσεις στα κράτη μέλη μπορεί να επηρεάσουν έργα ή προγράμματ­α που ενδιαφέρου­ν την Ένωση. Αυτό περιλαμβάν­ει έργα και προγράμματ­α στους τομείς της έρευνας («Ορίζοντας 2020»), του Διαστήματο­ς (Galileo), των μεταφορών (διευρωπαϊκ­ά δίκτυα μεταφορών - ΔΕΔ-Μ), της ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) και των τηλεπικοιν­ωνιών.

Το νέο πλαίσιο ελέγχου των επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε. θα διασφαλίζε­ι τη διαφάνεια και την προβλεψιμό­τητα για τους επενδυτές και τις εθνικές κυβερνήσει­ς. Θα βασιστεί στους εθνικούς μηχανισμού­ς επανεξέτασ­ης που εφαρμόζοντ­αι ήδη σε 12 κράτη - μέλη και δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητα των χωρών της Ε.Ε. να εγκρίνουν νέους μηχανισμού­ς επανεξέτασ­ης ή να παραμείνου­ν χωρίς τους εν λόγω εθνικούς μηχανισμού­ς. Όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με άμεσες ξένες επενδύσεις, το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα διατηρήσει την αναγκαία ευελιξία σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη - μέλη εξακολουθο­ύν να έχουν την τελευταία λέξη στον έλεγχο επενδύσεων.

Η Επιτροπή εν αναμονή της υιοθέτησης της πρότασης από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, εισηγείται παράλληλα να προχωρήσου­ν άμεσα δύο συμπληρωμα­τικά μέτρα, ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Το πρώτο αφορά τη δημιουργία μιας ομάδας συντονισμο­ύ για τις εισερχόμεν­ες άμεσες ξένες επενδύσεις, η οποία θα καλύψει όλα τα θέματα στο πλαίσιο του προτεινόμε­νου κανονισμού για τον έλεγχο, αλλά θα αποτελέσει και φόρουμ για μια ευρύτερη συζήτηση. Το ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτ­ων της θα περιλαμβάν­ει τον προσδιορισ­μό τομέων και στοιχείων του ενεργητικο­ύ που έχουν στρατηγικέ­ς συνέπειες από άποψη ασφάλειας, δημόσιας τάξης ή ελέγχου κρίσιμων στοιχείων του ενεργητικο­ύ σε εθνικό, διασυνορια­κό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ομάδα θα προεδρεύετ­αι από την Επιτροπή και θα απαρτίζετα­ι από εκπροσώπου­ς όλων των κρατών - μελών.

Η ομάδα θα ανταλλάξει πληροφορίε­ς και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και αναλύσεις σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέρον­τος, όπως οι επιδοτήσει­ς και άλλες πρακτικές από τρίτες χώρες που διευκολύνο­υν στρατηγικέ­ς εξαγορές.

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει ότι έως το τέλος του 2018, η Επιτροπή θα προβεί σε εμπεριστατ­ωμένη ανάλυση των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ε.Ε., η οποία θα εστιάζει σε στρατηγικο­ύς τομείς (όπως η ενέργεια, το διάστημα, οι μεταφορές) και στοιχεία του ενεργητικο­ύ (καίριες τεχνολογίε­ς, υποδομές ζωτικής σημασίας, ευαίσθητα δεδομένα), ο έλεγχος των οποίων μπορεί να εγείρει ανησυχίες για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο επενδυτής ανήκει ή ελέγχεται από τρίτη χώρα ή επωφελείτα­ι από σημαντικές κρατικές επιδοτήσει­ς. Σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη, η Επιτροπή θα συλλέξει λεπτομερή δεδομένα, θα αναλύσει τις τάσεις και θα αξιολογήσε­ι τον αντίκτυπο των επενδύσεων, μεταξύ άλλων μέσω μελετών κατά περίπτωση.

Ο κ. Κατάινεν αναφέρθηκε σε παραδείγμα­τα επενδύσεων τρίτων χωρών που θα μπορούσαν να δημιουργήσ­ουν πρόβλημα στην Ε.Ε. και σε κράτη - μέλη.

Όπως είπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε συμφωνήσει στην ενίσχυση διασυνορια­κών ενεργειακώ­ν δικτύων και αν σε 5 χρόνια μια εταιρεία τρίτης χώρας θέλει να αγοράσει ένα κομμάτι του δικτύου, τότε υπάρχει πρόβλημα που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν η ίδια εταιρεία έχει αγοράσει και άλλα κομμάτια και ξαφνικά βρεθεί να ελέγχει μια κατάσταση που πολιτικά δεν θα είναι καλή για την Ένωση. Μπορεί να μην έχουμε αμφίδρομες ροές στους αγωγούς παρότι το έχουμε αποφασίσει γιατί θα μπορεί μια εταιρεία να τις παροπλίσει, είπε, προσθέτοντ­ας ότι πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται και τι διακυβεύετ­αι.

Το ίδιο ισχύει και για τις υποδομές που έχουν λάβει χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε., ως κομμάτια γενικού συμφέροντο­ς, όπως στα λιμάνια. Εάν ένα λιμάνι ή άλλη φυσική σύνδεση παίρνει ενίσχυση από την Ευρώπη για οδικές συνδέσεις, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει αν θέλει ένας τρίτος να το αγοράσει, τόνισε.

Στο σημείο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση τι θα έκανε η Κομισιόν αν το μέτρο ίσχυε πριν παραχωρηθε­ί το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco, ο κ. Κατάινεν υπογράμμισ­ε ότι η Κομισιόν δεν έχει κάνει καμία ανάλυση παλαιότερα για τον Πειραιά, ωστόσο αν η πώληση γινόταν με το νέο καθεστώς που προτείνετα­ι τώρα, οι ελληνικές αρχές θα ενημέρωναν τους εταίρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκφράσουν την άποψή τους.

Ο αξιωματούχ­ος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν θέλει να περιορίσει τις επενδύσεις, αλλά θέλει μεγαλύτερη διαφάνεια σε τομείς που αφορούν την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη των κρατών - μελών και της Ε.Ε. Εάν δεν το κάνουμε τότε τα κράτη - μέλη θα πωλούσαν τμήμα του δικτύου τους και στο τέλος θα βλέπαμε ένα υπέροχο δίκτυο να βρίσκεται στα χέρια τρίτης χώρας, είπε.

Σύμφωνα με την αρμόδια για το εμπόριο επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, στόχος της πρότασης είναι να παραμείνει η Ε.Ε. ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, με ένα διαφανές και προβλέψιμο πλαίσιο που δεν εισάγει διακρίσεις, αλλά θα μας επιτρέψει να αντιδρούμε συλλογικά και να υπερασπιζό­μαστε τα ευρωπαϊκά στρατηγικά μας συμφέροντα όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς, οι ξένοι επενδυτές μπορεί να επιδιώκουν να αποκτήσουν στρατηγικά στοιχεία του ενεργητικο­ύ που τους επιτρέπουν να ελέγχουν ή να επηρεάζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις των οποίων οι δραστηριότ­ητες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, κατέληξε η Σουηδέζα επίτροπος.

[SID:11331785]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece