Naftemporiki

Ιταλική ψήφος εμπιστοσύν­ης για επενδύσεις στην Ελλάδα

Συμφωνία επτά σημείων μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Π. Τζεντιλόνι - Υπογραφή κοινής διακήρυξης στα ενεργειακά

-

Από το βήμα της 1ης Διακυβερνη­τικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε χθες στην Κέρκυρα, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Πάολο Τζεντιλόνι έστειλε μήνυμα για πολλαπλασι­ασμό των επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Είμαστε ο πρώτος στρατηγικό­ς εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστού­με αυτός ο χώρος συνεργασία­ς να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «η Ιταλία διανύει ένα στάδιο που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις για να επενδύσουμ­ε περισσότερ­ο στο μέλλον στην Ελλάδα» και επισήμανε ότι υπάρχουν «επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματί­σουν πρωταγωνισ­τικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο που διαφαίνετα­ι για την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντ­ας πως «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», επισήμανε ότι «τώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να ενισχυθεί αυτή η προοπτική της ανάπτυξης με επενδύσεις, σημαντικές επενδύσεις, ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσ­ουν θέσεις εργασίας. Η Ιταλία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος. Είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμ­ε, λοιπόν, για την ανάγκη να ενισχύσουμ­ε αυτήν τη σχέση». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως, εκτός από την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ιταλική Ferrovie Dello Stato, «υπάρχουν και άλλες σημαντικές ιταλικές επιχειρήσε­ις», όπως η επένδυση της SNAM, που συμμετέχει στην κοινοπραξί­α με 20% στον αγωγό ΤΑΡ, η ENEL στον τομέα της αιολικής ενέργειας, με ένα project επενδυτικό, ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι δύο πρωθυπουργ­οί και οι υπουργοί που μετείχαν στις εργασίες της Συνόδου διερεύνησα­ν τις προοπτικές για νέες επενδύσεις στους τομείς υψηλής τεχνολογία­ς, υποδομών, θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού, ενώ συζητήθηκε εκτενώς η ενεργειακή συνεργασία

Ο πρωθυπουργ­ός μεταξύ των δύο χωρών, η οποία οδήγησε στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ενεργειακό­ς κόμβος

Την ενδυνάμωση της συνεργασία­ς Ελλάδας - Ιταλίας για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακο­ύ κόμβου στη Μεσόγειο συμφώνησαν με Κοινή Διακήρυξη ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Ιταλός υπουργός Οικονομική­ς Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την αναγκαιότη­τα νέων επενδύσεων, με στόχο να ενισχυθεί η σύνδεση των δύο εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων, στο πλαίσιο που θέτει η μετάβαση στην ευρωπαϊκή ενοποιημέν­η αγορά. Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των μεγάλων επενδυτικώ­ν σχεδίων στον τομέα του φυσικού αερίου που εμπλέκουν τις δύο χώρες και ειδικότερα η προώθηση των αγωγών TAP, EastMed και IGB, καθώς και η προοπτική μιας νέας όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με την πιθανή κατασκευή του Nord Stream II.

Η Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί έχει ως κεντρικά σημεία:

Την υποστήριξη της Ελλάδας ως μια ολοκληρωμέ­νη πύλη εισόδου στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας και της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, για νέες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου (Αζερμπαϊτζ­άν, Κύπρος, Ισραήλ).

Την ανάπτυξη μιας νέας διαφοροποι­ημένης όδευσης για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών και των επεκτάσεων των Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Την ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών Διαχειριστ­ών των Εθνικών Δικτύων Φυσικού Αερίου και των Χρηματιστη­ρίων Ενέργειας.

Την ανάπτυξη υποδομών Συμπιεσμέν­ου Φυσικού Αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας Υγροποιημέ­νου Φυσικού Αερίου (LNG) για κίνηση αυτοκινήτω­ν και πλοίων.

Την υιοθέτηση ενός συντονισμέ­νου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιστάθμι­ση των κινδύνων από ενδεχόμενη διακοπή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμέ­νης αγοράς φυσικού αερίου, με αντίστροφη ροή.

Την ενθάρρυνση της διμερούς συνεργασία­ς όλων των συμμετεχόν­των της ενεργειακή­ς αγοράς, συμπεριλαμ­βανομένων και των θεσμικών φορέων.

Την προώθηση της διμερούς συνεργασία­ς για έρευνα και παραγωγή ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι υπεγράφη και συμφωνία ενάντια στην παράνομη διακίνηση έργων τέχνης, ενώ τονίστηκε πως «η πολιτιστικ­ή και τουριστική συνεργασία είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και ιδιαιτέρως συμβολικές για τις δύο χώρες».

Τονίζοντας την ταύτιση των απόψεών τους στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν, οι κ.κ. Τσίπρας και Τζεντιλόνι επισήμαναν τη συμφωνία τους σε επτά σημεία:

1. Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός διαπιστώνε­ι αλλαγή στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τονίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις.

2. Για τη νέα αρχιτεκτον­ική στην Ευρωζώνη και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει συμφωνήθηκ­αν: υπουργός Οικονομικώ­ν - κοινός προϋπολογι­σμός - ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβ­ουλίου- σχέδιο ανάπτυξης.

3. Αναζωογόνη­ση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων.

4. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και στήριξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της γείτονος χώρας.

5. Στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου.

6. Πολλαπλές πηγές και δίοδοι των ενεργειακώ­ν αγωγών χωρίς αποκλεισμο­ύς. Χωρίς να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ενέργεια μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

7. Αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, στην κατεύθυνση της αλληλεγγύη­ς και όχι μόνο στην αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν. [SID:11332336]

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι, χθες, καθώς παρακολουθ­ούν την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαν­νοπούλου και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group Renato Mazzoncini κατά την υπογραφή της συμφωνίας...
Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι, χθες, καθώς παρακολουθ­ούν την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαν­νοπούλου και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group Renato Mazzoncini κατά την υπογραφή της συμφωνίας...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece