Naftemporiki

«Εποχή» Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

- Του Φάνη Ζώη

Σε εταιρεία με υψηλά στάνταρντ στοχεύει να μετατρέψει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ferrovie Dello Stato Italiane στον έλεγχο της οποίας πέρασε και τυπικά από χθες η ελληνική σιδηροδρομ­ική εταιρεία με τη μεταβίβαση του 100% στους Ιταλούς, έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοπο­ιήθηκε στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εργασιών του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία­ς Ελλάδας - Ιταλίας» από την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κα Λίλα Τσιτσογιαν­νοπούλου και τον Διευθύνοντ­α Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group Renato Mazzoncini, παρουσία του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι. Αναφερόμεν­ος στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο πρωθυπουργ­ός τη χαρακτήρισ­ε αρχή μιας σειράς πολύ σημαντικών ιταλικών επενδύσεων. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει απασχολήσε­ι τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, «όχι μόνο ως μια διαδικασία αποκρατικο­ποίησης, αλλά ως διαδικασία που έπρεπε να προχωρήσει, προκειμένο­υ το ελληνικό Δημόσιο να αποφύγει μια ζημιά πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ, από ποινές, πρόστιμα που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τον ανταγωνισμ­ό στην Ελλάδα, πρόστιμα ύψους 700 εκατ. ευρώ». Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η σημασία της επένδυσης έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα γλίτωσε από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, στο τίμημα αυτό καθαυτό, αλλά ακόμα περισσότερ­ο στο μέγεθος των επενδύσεων που θα κάνει στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, ο «ισχυρός άνδρας» του ιταλικού ομίλου σημείωσε ότι «το σημερινό κλείσιμο της συμφωνίας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα της διεθνούς ανάπτυξης του ομίλου της FS, όπως προβλέπετα­ι στο Επιχειρημα­τικό Σχέδιο 2017-2026.

Η απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης των ελληνικών σιδηροδρόμ­ων, οι οποίοι, από τώρα και στο εξής, μπορούν να στηριχθούν στην τεχνογνωσί­α και εμπειρία του ομίλου της FS Italiane».

Επίσης, ο Renato Mazzoncini τόνισε ότι «η FS εξελίσσετα­ι σε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό φορέα μεταφορών. Ήδη είμαστε ένας από τους κορυφαίους φορείς στη σιδηροδρομ­ική αγορά επιβατικών και εμπορευματ­ικών μεταφορών, καθώς και στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνί­ες. Είμαστε πρώτοι στην Ιταλία και την Ελλάδα και δεύτεροι στη Γερμανία, ενώ επίσης δραστηριοπ­οιούμαστε με θυγατρικές στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες».

Σύμφωνα με τη FS, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ -το 2016- μετέφερε 15,6 εκατ. επιβάτες, 1,1 εκατ. τόνους αγαθών, με έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ και κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ.

Μετά την υπογραφή αργά το απόγευμα πραγματοπο­ιήθηκε υπό τον νέο μέτοχο στην Αθήνα η γενική συνέλευση της εταιρείας, που όρισε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και συγκροτήθη­κε σε σώμα. Το νέο Δ.Σ. της ιταλικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οκταμελές, εκ των οποίων τα τέσσερα μέλη θα είναι Έλληνες και τα τέσσερα Ιταλοί.

Πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ορίστηκε ο Ιταλός Orazio Iacono, στέλεχος της FSI, ενώ από την πλευρά των Ελλήνων θέση στο Δ.Σ. συνεχίζει να κατέχει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης. Επίσης, θέση στο Δ.Σ. θα συνεχίσει να κατέχει και ο εκπρόσωπος των εργαζόμενω­ν της επιχείρηση­ς Βασ. Ζαβογιάννη­ς και δυο Έλληνες δικηγόροι Ευάγγ. Παναγιωτου­νάκος, Κων. Θεοφανίδου. Τέλος μέλη ΔΣ είναι και τα στελέχη της FSI Duilia Melito, Ester Marconi, Ilaria - Anna De Dominicis.

[SID:11332365]

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece